11 °C Budapest
Womens group of motorcyclists on the road for a ride together

Motor jogosítvány kategóriák: AM, A, A1 és A2 motor jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

2022. május 28. 18:02

A magyar utakon számtalan különböző teljesítményű motorkerékpárral utazhatunk, azonban minden jármű esetében törvénybe van foglalva, hogy milyen motor jogosítvány szükséges ezeknek a hivatalos használatához. Milyen motor jogosítvány kategóriák vannak? Jogosítvány nélküli vezetés motor esetében megengedett? Mik a hatályos motor jogosítvány korhatárok?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk a motor jogosítvány kategóriák kapcsán: milyen motor vezetéséhez nem kell jogosítvány, a B jogosítvány milyen motor vezetését teszi lehetővé? A motor jogosítvány hány éves kortól szerezhető meg, milyen motor esetében mik a motor jogosítvány feltételei? Hogyan kerültek felosztásra a motor jogosítvány korhatások és a motor jogosítvány mennyi idő alatt szerezhető meg?

Milyen motort vezethetünk jogosítvány nélkül?

Bizonyos járművek motor jogosítvány nélkül is vezethetőek, ide tartozik a kerékpár és az elektromos kerékpár (kerékpárnak minősül minden olyan legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb egy 300W teljesítményű motor segíti; ha főként emberi erő hajtja, akkor kerékpár, ha a motor önmagában is meghajtja a járművet, akkor segédmotoros kerékpár), ugyanígy a pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár is jogosítvány nélkül vezethető.

A robogó esetében a határ 300W-nál kezdődik, ennél nagyobb teljesítményű járműre már legalább AM motor jogosítvány kell (az elektromos robogók már ide tartoznak) – egyes robogó hirdetések félrevezetőek lehetnek, hiszen valójában nem léteznek olyan jogosítvány nélkül vezethető robogók, amelyek 300W fölötti teljesítményt nyújtanak.

Motor jogosítvány kategóriák

A következő motor jogosítvány kategóriák a motorkerékpár teljesítménye, a súlya és a hengerűrtartalma (hány köbcentis a motor), alapján kerülnek besorolása, illetve a sofőr életkora, motoros tapasztalata is számít.

AM kategóriás motor jogosítvány: mik a kismotoros jogosítvány feltételei?

Ezzel a motor jogosítvány típussal 2, 3 vagy 4 kerekű járművek vezethetőek, amelyeknek a motorjának a lökettérfogata nem haladja meg az 50 cm3-t, teljesítménye maximum 4 kW, sebessége maximum 45 km/h, saját tömege maximum 350 kg. Az AM motor jogosítvány életkori feltétele: 15,5 év.

A1 kategóriás motor jogosítvány: az A1 jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

Ennél a motor jogosítvány kategóriánál maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11kW teljesítményű motorkerékpár vagy quad vezethető, életkori feltétele: 17,5 év. (Gyakori kérdés, hogy 125 ccm motor jogosítvány nélkül vezethető-e; a válasz: nem.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A2 kategóriás motor jogosítvány: az A2 jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

Az A2 motor jogosítvány kifejezetten népszerű a fiatalok körében, hiszen ennél a minimum életkor az A1-hez hasonlóan csak 17,5 év (a tanfolyam ennyi idősen kezdhető el, egyébként 18 éves kortól lehet gyakorlati vizsgázni és élesben vezetni az A2-es járműveket). Ennél a motor kategóriánál a hengerűrtartalom (vagyis, hogy „hány köbcentis a motor”) nincs korlátozva, azonban maximum 35 kW teljesítményű lehet a jármű, teljesítmény/tömeg aránya pedig nem haladhatja meg a 0,2 kW/kg-ot.

A kategóriás motor jogosítvány: bármilyen nagy motort vezethetünk A motor jogosítvánnyal?

Ez a legmagasabb motor jogosítvány szint: bármilyen hengerűrtartalmú motorkerékpár vezethető vele, azonban itt már szigorúbbak a motor jogosítvány feltételek is. Az A típusú motor jogosítvány életkori feltétele 23,5 év, azonban lehet 20 év is, amennyiben a sofőr legalább 2 éves A2 jogosítvány kategóriás előképzettséggel rendelkezik.

B jogosítvány milyen motor vezetését teszi lehetővé?

A sima B kategóriás jogosítvány AM kategóriás kismotor vezetésére jogosítja fel a sofőrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm