Womens group of motorcyclists on the road for a ride together

Motor jogosítvány kategóriák: AM, A, A1 és A2 motor jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

2022. május 28. 18:02

A magyar utakon számtalan különböző teljesítményű motorkerékpárral utazhatunk, azonban minden jármű esetében törvénybe van foglalva, hogy milyen motor jogosítvány szükséges ezeknek a hivatalos használatához. Milyen motor jogosítvány kategóriák vannak? Jogosítvány nélküli vezetés motor esetében megengedett? Mik a hatályos motor jogosítvány korhatárok?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk a motor jogosítvány kategóriák kapcsán: milyen motor vezetéséhez nem kell jogosítvány, a B jogosítvány milyen motor vezetését teszi lehetővé? A motor jogosítvány hány éves kortól szerezhető meg, milyen motor esetében mik a motor jogosítvány feltételei? Hogyan kerültek felosztásra a motor jogosítvány korhatások és a motor jogosítvány mennyi idő alatt szerezhető meg?

Milyen motort vezethetünk jogosítvány nélkül?

Bizonyos járművek motor jogosítvány nélkül is vezethetőek, ide tartozik a kerékpár és az elektromos kerékpár (kerékpárnak minősül minden olyan legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb egy 300W teljesítményű motor segíti; ha főként emberi erő hajtja, akkor kerékpár, ha a motor önmagában is meghajtja a járművet, akkor segédmotoros kerékpár), ugyanígy a pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár is jogosítvány nélkül vezethető.

A robogó esetében a határ 300W-nál kezdődik, ennél nagyobb teljesítményű járműre már legalább AM motor jogosítvány kell (az elektromos robogók már ide tartoznak) – egyes robogó hirdetések félrevezetőek lehetnek, hiszen valójában nem léteznek olyan jogosítvány nélkül vezethető robogók, amelyek 300W fölötti teljesítményt nyújtanak.

Motor jogosítvány kategóriák

A következő motor jogosítvány kategóriák a motorkerékpár teljesítménye, a súlya és a hengerűrtartalma (hány köbcentis a motor), alapján kerülnek besorolása, illetve a sofőr életkora, motoros tapasztalata is számít.

AM kategóriás motor jogosítvány: mik a kismotoros jogosítvány feltételei?

Ezzel a motor jogosítvány típussal 2, 3 vagy 4 kerekű járművek vezethetőek, amelyeknek a motorjának a lökettérfogata nem haladja meg az 50 cm3-t, teljesítménye maximum 4 kW, sebessége maximum 45 km/h, saját tömege maximum 350 kg. Az AM motor jogosítvány életkori feltétele: 15,5 év.

A1 kategóriás motor jogosítvány: az A1 jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

Ennél a motor jogosítvány kategóriánál maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11kW teljesítményű motorkerékpár vagy quad vezethető, életkori feltétele: 17,5 év. (Gyakori kérdés, hogy 125 ccm motor jogosítvány nélkül vezethető-e; a válasz: nem.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A2 kategóriás motor jogosítvány: az A2 jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

Az A2 motor jogosítvány kifejezetten népszerű a fiatalok körében, hiszen ennél a minimum életkor az A1-hez hasonlóan csak 17,5 év (a tanfolyam ennyi idősen kezdhető el, egyébként 18 éves kortól lehet gyakorlati vizsgázni és élesben vezetni az A2-es járműveket). Ennél a motor kategóriánál a hengerűrtartalom (vagyis, hogy „hány köbcentis a motor”) nincs korlátozva, azonban maximum 35 kW teljesítményű lehet a jármű, teljesítmény/tömeg aránya pedig nem haladhatja meg a 0,2 kW/kg-ot.

A kategóriás motor jogosítvány: bármilyen nagy motort vezethetünk A motor jogosítvánnyal?

Ez a legmagasabb motor jogosítvány szint: bármilyen hengerűrtartalmú motorkerékpár vezethető vele, azonban itt már szigorúbbak a motor jogosítvány feltételek is. Az A típusú motor jogosítvány életkori feltétele 23,5 év, azonban lehet 20 év is, amennyiben a sofőr legalább 2 éves A2 jogosítvány kategóriás előképzettséggel rendelkezik.

B jogosítvány milyen motor vezetését teszi lehetővé?

A sima B kategóriás jogosítvány AM kategóriás kismotor vezetésére jogosítja fel a sofőrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?