35 °C Budapest
Womens group of motorcyclists on the road for a ride together

Motor jogosítvány kategóriák: AM, A, A1 és A2 motor jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

2022. május 28. 18:02

A magyar utakon számtalan különböző teljesítményű motorkerékpárral utazhatunk, azonban minden jármű esetében törvénybe van foglalva, hogy milyen motor jogosítvány szükséges ezeknek a hivatalos használatához. Milyen motor jogosítvány kategóriák vannak? Jogosítvány nélküli vezetés motor esetében megengedett? Mik a hatályos motor jogosítvány korhatárok?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk a motor jogosítvány kategóriák kapcsán: milyen motor vezetéséhez nem kell jogosítvány, a B jogosítvány milyen motor vezetését teszi lehetővé? A motor jogosítvány hány éves kortól szerezhető meg, milyen motor esetében mik a motor jogosítvány feltételei? Hogyan kerültek felosztásra a motor jogosítvány korhatások és a motor jogosítvány mennyi idő alatt szerezhető meg?

Milyen motort vezethetünk jogosítvány nélkül?

Bizonyos járművek motor jogosítvány nélkül is vezethetőek, ide tartozik a kerékpár és az elektromos kerékpár (kerékpárnak minősül minden olyan legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb egy 300W teljesítményű motor segíti; ha főként emberi erő hajtja, akkor kerékpár, ha a motor önmagában is meghajtja a járművet, akkor segédmotoros kerékpár), ugyanígy a pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár is jogosítvány nélkül vezethető.

A robogó esetében a határ 300W-nál kezdődik, ennél nagyobb teljesítményű járműre már legalább AM motor jogosítvány kell (az elektromos robogók már ide tartoznak) – egyes robogó hirdetések félrevezetőek lehetnek, hiszen valójában nem léteznek olyan jogosítvány nélkül vezethető robogók, amelyek 300W fölötti teljesítményt nyújtanak.

Motor jogosítvány kategóriák

A következő motor jogosítvány kategóriák a motorkerékpár teljesítménye, a súlya és a hengerűrtartalma (hány köbcentis a motor), alapján kerülnek besorolása, illetve a sofőr életkora, motoros tapasztalata is számít.

AM kategóriás motor jogosítvány: mik a kismotoros jogosítvány feltételei?

Ezzel a motor jogosítvány típussal 2, 3 vagy 4 kerekű járművek vezethetőek, amelyeknek a motorjának a lökettérfogata nem haladja meg az 50 cm3-t, teljesítménye maximum 4 kW, sebessége maximum 45 km/h, saját tömege maximum 350 kg. Az AM motor jogosítvány életkori feltétele: 15,5 év.

A1 kategóriás motor jogosítvány: az A1 jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

Ennél a motor jogosítvány kategóriánál maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11kW teljesítményű motorkerékpár vagy quad vezethető, életkori feltétele: 17,5 év. (Gyakori kérdés, hogy 125 ccm motor jogosítvány nélkül vezethető-e; a válasz: nem.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A2 kategóriás motor jogosítvány: az A2 jogosítvány milyen motor vezetésére jogosít fel?

Az A2 motor jogosítvány kifejezetten népszerű a fiatalok körében, hiszen ennél a minimum életkor az A1-hez hasonlóan csak 17,5 év (a tanfolyam ennyi idősen kezdhető el, egyébként 18 éves kortól lehet gyakorlati vizsgázni és élesben vezetni az A2-es járműveket). Ennél a motor kategóriánál a hengerűrtartalom (vagyis, hogy „hány köbcentis a motor”) nincs korlátozva, azonban maximum 35 kW teljesítményű lehet a jármű, teljesítmény/tömeg aránya pedig nem haladhatja meg a 0,2 kW/kg-ot.

A kategóriás motor jogosítvány: bármilyen nagy motort vezethetünk A motor jogosítvánnyal?

Ez a legmagasabb motor jogosítvány szint: bármilyen hengerűrtartalmú motorkerékpár vezethető vele, azonban itt már szigorúbbak a motor jogosítvány feltételek is. Az A típusú motor jogosítvány életkori feltétele 23,5 év, azonban lehet 20 év is, amennyiben a sofőr legalább 2 éves A2 jogosítvány kategóriás előképzettséggel rendelkezik.

B jogosítvány milyen motor vezetését teszi lehetővé?

A sima B kategóriás jogosítvány AM kategóriás kismotor vezetésére jogosítja fel a sofőrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?