21 °C Budapest
Man filling car with diesel at garage.

Kész, vége! Betiltják a benzines és dízel autókat is Magyarországon: itt a dátum!

2022. május 14. 15:31

Rábólintott az EU Bizottságának javaslatára, és hatalmas változásra szánta el magát az Európai Parlament, miután a “Fit for 55” klímacsomag keretében úgy döntött, radikálisan átformálják a dízel- és benzinüzemű autókra vonatkozó szabályozást.

Az EP Környezetvédelmi Bizottsága megszavazta az EU Bizottságának azt a javaslatát, miszerint 2035-től ténylegesen tiltsák be az új személygépkocsik és könnyűhaszongépjárművek esetében a belső égésű motorokat. A zöld intézkedéssel öt évvel előbbre hozzák a korábban kitűzött határidőt,írta az indirekt.hu.

A bizottság döntött arról is, hogy az autógyártó vállalatoknak a tavalyi évhez képest 2025-re 20, 2030-ra 55, 2035-re pedig 100 százalékkal kell csökkenteniük az átlagos szén-dioxid-flottakibocsátásukat.Az EU Bizottsága azonban elutasította a 2027-re kitűzött közös célt szolgáló kezdeményezést. Ha az EU rábólintott volna a javaslatra, akkor a gyártóknak a kitűzött évre nagy mértékű, 75 százalékos kibocsátáscsökkentést kellett volna elérnie. Ha a bizottság elfogadta volna a javaslatot, az komoly nehézségek elé állította volna az ipari szereplőket, ezért az autóipari lobbiszervezetek a kezdetek óta hangosan ellenezték.

A szavazás eredményét az Európai Parlament plenáris ülésén kell majd ratifikálni, ahol a Bizottságban részt vevő EP-képviselők döntéseit általában nem szokták módosítani. A végleges törvényről ezt követően kezdenének el a képviselők tárgyalni az EU kormányaival. A szavazás során született döntés arról is, hogy az európai közösség betiltja-e az üzemanyaggal – nem olajból nyert szintetikus üzemanyaggal – működő új autókat is 2035-től. Ezt a döntést foggal-körömmel olyan gyártók szerették volna elkerülni, mint a Porsche. Utóbbiak ugyanis ilyen típusú üzemanyagokba fektetnek be, hogy ügyfeleik továbbra is vehessenek klasszikus meghajtású járműveket.

A zéró kibocsátás elérése a közlekedési ágazatban az EU egyik legfontosabb alappillére, ugyanis az Unió egyik legfontosabb célkitűzéseként szeretné elérni, hogy az évszázad közepére elérje a klímasemlegességet. A közlekedési ágazatban ugyanis jelentősen nőtt az elmúlt években a kibocsátás, ma személyautók az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 13 százalékáért felelősek az EU-ban, a kisteherautók pedig kettő százalékért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm