Electric car lithium battery pack and power connections. Blue toned

Keresztbe tehet a forradalomnak a koronavírus: még sokáig álom maradhat az olcsó elektromos autó

2021. december 16. 14:31

Az e-autó forradalmat is megakasztotta a koronavírus-járvány: a legfrissebb becslések szerint megtörik az utóbbi évek tendenciája, és jövőre emelkedni fognak az akkumulátorok előállítási költségei. A Bloomberg szakértői szerint ez komoly válaszút elé állíthatja az európai gyártókat, akiknek a kibocsátási normák miatt muszáj nyomnia az elektromos autókat: vagy benyelik a drágulást, hogy teljesítsék a kvótát, vagy árat emelnek, ami elriaszthatja a vevőket.

Megfontolnád egy elektromos autó megvásárlását, ha ugyanannyiba kerülne, mint egy hagyományos belső égésű motorral hajtott, egyenértékű modell? Vélhetően sokaknak igen lenne a válasza a kérdésre, és a Tesla vezére, Elon Musk is így gondolja.

A vállalat 2020-as részvényesi gyűlésén a szupermilliárdos bejelentette, hogy az elkövetkező három évben egy 25 000 dollárba, tehát kb. 8,2 millió forintba kerülő elektromos autót akarnak piacra dobni, amely "egyenértékű" vagy "valamivel jobb" lenne, mint egy hasonló benzines autó. A Tesla ugyanis arra számít, hogy a fejlesztéseikkel drasztikusan csökkenteni tudják az akkumulátorok költségeit, amelyek még mindig az elektromos autók legdrágább alkatrészei.

Szeptemberben olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az új, olcsó Tesla 2023-ban kerülhet gyártásba - persze, ezt érdemes fenntartásokkal kezelni a mostani autóipari helyzetben. Sőt, Musknak már az is eszébe jutott, hogy mi lenne, ha nem lennének sem pedálok, sem kormánykerék az új kocsiban.

Egyre olcsóbbak az akksik, de megtorpant a folyamat

Annyi biztos, hogy az elektromos autók akkumulátorainak előállítási költségei az évek során drasztikusan lecsökkentek. A BloombergNEF legrissebb becslései szerint azonban ez a folyamat némiképp lelassult a nyersanyagárak emelkedése miatt.

Olyannyira, hogy a szakértők szerint, az akkumulátorok ára 2022-ben még emelkedhet is, mivel a nyersanyagok árai 2021 második felében ugrottak meg igazán. Pedig, ha csak az eddigi trendek alapján következtetnénk, akkor 2024-re az akksiárak 100 dollár/kWh alá is csökkenhetnének - csak hát közbeszólt a koronavírus okozta alapanyagválság.

Ez nehéz környezetet teremt az autógyártók számára, különösen az európaiaknak, amelyeknek növelniük kell az elektromos autó eladásokat, hogy teljesíteni tudják a flottáik uniós kibocsátási normáit. A gyártóknak most választaniuk kell a haszonkulcsuk csökkentése és a költségek áthárítása között, kockáztatva ezzel, hogy az emberek nem fognak elektromos autót venni

- értékelte a helyzetet James Frith, a BNEF energiatárolási kutatásainak vezetője.

A szakemberek számításai szerint az autókba szánt akkumulátorok inflációval kiigazított átlagára a 2010-es 1200 dollár/kWh körüli összegről idénre 132 dollárra csökkent. A tavalyi évhez képest pedig mintegy 6 százalékkal csökkentek az akksiárak. A friss becslés szerint jövőre nagyjából 135 dollár/kWh-ra fognak emelkedni az akupakkok előállítási költségei.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze, ez az ár nem mindenhol ugyanaz a világban: a Bloomberg szerint az akkumulátorcsomagok ára idén Kínában volt a legolcsóbb, 111 dollár/kWh. Az Egyesült Államokban és Európában 40, illetve 60 százalékkal kerültek többe az energiatárolók.

Az árcsökkentés irányába billennek a gyártók?

Korábbi interjúnkban Szalai Zoltán, a Nissan vezető termékmenedzsere arról beszélt: ahogy az évek során csökkentek az akkupakkok előállítási költségei, a vállalatok vagy az autó árát is lejjebb vitték ezzel párhuzamosan, vagy ugyanazért a pénzért nagyobb kapacitású modelleket készítettek. Mivel még nem volt elég kielégítő a hatótávolsága a tömegek számára elérhető autóknak, ezért a legtöbben ezen fejlesztettek.

Szerintem már elértünk arra a pontra, hogy az emberek 95 százalékának elegendő a villanyautók kapacitása - az Ariya esetében mi 500 kilométert is el tudunk érni például. Így pedig fordulhat a mérleg is, és elindulhatunk abba az irányba, hogy csökkenjenek az árak, ne pedig minél több kilométert próbáljunk belepakolni az autókba

 - magyarázta a szakember, aki a japán autógyártó legújabb csúcsmodelljének, az Ariyának a tervezésében is elég nagy mértékben rész vett.

A korábbi kutatásokból azt láttuk, hogy először kb. 300 kilométer volt az, ami egy normál fogyasztónak elégséges volt. Később már csak 500 kilométer környéki hatótávolság esetén fontolták volna meg az emberek a vásárlást. Ezt a szintet mostanra elértük, szerintem érdemben már nem fognak emelkedni az igények

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?