7 °C Budapest
Máshol a kutyának se kell a magyarok kedvenc autója: csak nálunk imádják ennyire

Máshol a kutyának se kell a magyarok kedvenc autója: csak nálunk imádják ennyire

2021. augusztus 17. 14:01

Ahány ország, annyiféle szempont létezik, mitől is jó egy autó. Amíg az egyik helyen a kicsi, praktikus kocsik örvendenek nagy népszerűségnek, máshol inkább a lóerő számít, illetve hogy meg tud-e küzdeni a jármű a hegy-völgyes tereppel is. A világ legnagyobb autógyártói pedig versengenek a fogyasztók kegyeiért, meglovagolni a divathullámokat, és erősíteni a márkahűséget.

Egy biztos: ha a világ országaiban legkedveltebb autók listáját végignézzük, aszerint a Toyota a legnépszerűbb márka. A Budget Direct Car Insurance eladási statisztikája alapján 2019-ben - amikor a pandémia még nem kavart be - a japán autógyár a vizsgált 104 országból 41-ben áll a toplisták élén valamelyik modelljével.

A legnépszerűbb modell a Toyoták közül is a Hilux pickup lett: 16 országban áll a toplisták élén, köztük Argentínában, Peruban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Thaiföldön, és Ausztráliában. A népszerűségi versenyben döntő szempont lehet az is, hogy helyi gyártók modelljéről van-e szó - főként Európában. Magyarországon a Suzuki Vitara vezette az eladási listákat, a helye tulajdonképpen be van betonozva a hazai piacon

Legtöbb eladott autómodell az országban:

Forrás: VisualCapitalist
A térkép kinagyításáért kattints IDE! Forrás: VisualCapitalist

A 2021-es magyar toplistán a Suzuki Vitarát az SX4 S-Cross, a Dacia Duster, a Fiat 500, és a Skoda Octavia követi. A legnépszerűbb gyártók rangsorában pedig a Suzukit a Toyota követi - harmadik a Ford, negyedik a Kia, és ötödik a Skoda. A Suzuki népszerűsége világviszonylatban magyar sajátosság, viszont a nálunk ötödik helyen álló Skoda Octavia számos országban az első: többek között Svájcban, Ausztriában, Csehországban, Lengyenországban, Finnországban, illetve Horvátországban és Szerbiában is.

Németországban a Volkswagen Golf, Franciaországban a Peugeot 2001 vezet, míg Olaszországban a Fiat Panda, Litvániában a Fiat 500 az első.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire buknak a vásárlók?

A vásárlókat más és más szempontok hajtják az egyes országokban a vásárláskor. Vannak országok, ahol a kisebb, praktikus kocsik a népszerűek, pl. Olaszországban, ahol nem csak könnyű ezekkel leparkolni a szűk utcában, de hagyománya is van a pici kocsiknak. Máshol ezeket a modelleket maximum bevásárlókocsinak veszik, és a SUV-ok, terepjárók, pickupok a legnépszerűbbek - legyen minél nagyobb, strapabíróbb.

Azt a járvány kezdetén 2020-ban még nem lehetett sejteni, milyen hatása lesz a járványnak az autópiacra. Az biztos, hogy kezdetben a tömegközlekedéssel szemben táplált ellenérzések megkönnyíthették a döntést egy saját autó mellett - a kifejezetten városi modelleket húzva előrébb a listán. A fenntarthatósági szempontok, a kedvezmények, és a töltőhálózat fejlődése pedig egyre több vásárlónak hozza meg a kedvét az elektromos vagy hibrid modellekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem