2 °C Budapest
Máshol a kutyának se kell a magyarok kedvenc autója: csak nálunk imádják ennyire

Máshol a kutyának se kell a magyarok kedvenc autója: csak nálunk imádják ennyire

2021. augusztus 17. 14:01

Ahány ország, annyiféle szempont létezik, mitől is jó egy autó. Amíg az egyik helyen a kicsi, praktikus kocsik örvendenek nagy népszerűségnek, máshol inkább a lóerő számít, illetve hogy meg tud-e küzdeni a jármű a hegy-völgyes tereppel is. A világ legnagyobb autógyártói pedig versengenek a fogyasztók kegyeiért, meglovagolni a divathullámokat, és erősíteni a márkahűséget.

Egy biztos: ha a világ országaiban legkedveltebb autók listáját végignézzük, aszerint a Toyota a legnépszerűbb márka. A Budget Direct Car Insurance eladási statisztikája alapján 2019-ben - amikor a pandémia még nem kavart be - a japán autógyár a vizsgált 104 országból 41-ben áll a toplisták élén valamelyik modelljével.

A legnépszerűbb modell a Toyoták közül is a Hilux pickup lett: 16 országban áll a toplisták élén, köztük Argentínában, Peruban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Thaiföldön, és Ausztráliában. A népszerűségi versenyben döntő szempont lehet az is, hogy helyi gyártók modelljéről van-e szó - főként Európában. Magyarországon a Suzuki Vitara vezette az eladási listákat, a helye tulajdonképpen be van betonozva a hazai piacon

Legtöbb eladott autómodell az országban:

Forrás: VisualCapitalist
A térkép kinagyításáért kattints IDE! Forrás: VisualCapitalist

A 2021-es magyar toplistán a Suzuki Vitarát az SX4 S-Cross, a Dacia Duster, a Fiat 500, és a Skoda Octavia követi. A legnépszerűbb gyártók rangsorában pedig a Suzukit a Toyota követi - harmadik a Ford, negyedik a Kia, és ötödik a Skoda. A Suzuki népszerűsége világviszonylatban magyar sajátosság, viszont a nálunk ötödik helyen álló Skoda Octavia számos országban az első: többek között Svájcban, Ausztriában, Csehországban, Lengyenországban, Finnországban, illetve Horvátországban és Szerbiában is.

Németországban a Volkswagen Golf, Franciaországban a Peugeot 2001 vezet, míg Olaszországban a Fiat Panda, Litvániában a Fiat 500 az első.

Mire buknak a vásárlók?

A vásárlókat más és más szempontok hajtják az egyes országokban a vásárláskor. Vannak országok, ahol a kisebb, praktikus kocsik a népszerűek, pl. Olaszországban, ahol nem csak könnyű ezekkel leparkolni a szűk utcában, de hagyománya is van a pici kocsiknak. Máshol ezeket a modelleket maximum bevásárlókocsinak veszik, és a SUV-ok, terepjárók, pickupok a legnépszerűbbek - legyen minél nagyobb, strapabíróbb.

Azt a járvány kezdetén 2020-ban még nem lehetett sejteni, milyen hatása lesz a járványnak az autópiacra. Az biztos, hogy kezdetben a tömegközlekedéssel szemben táplált ellenérzések megkönnyíthették a döntést egy saját autó mellett - a kifejezetten városi modelleket húzva előrébb a listán. A fenntarthatósági szempontok, a kedvezmények, és a töltőhálózat fejlődése pedig egyre több vásárlónak hozza meg a kedvét az elektromos vagy hibrid modellekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16