Mégis, mi folyik a magyar utakon? Rengeteg autós balesetezik most emiatt

Mégis, mi folyik a magyar utakon? Rengeteg autós balesetezik most emiatt

2021. március 9. 16:43

A napfény alacsony beesési szöge jelentősen növeli a balesetek kockázatát az utakon, ilyenkor jelentősen romlanak a látási viszonyok. A német autóklub szerint az időjárási okokból bekövetkező, személyi sérüléssel járó balesetek nagyjából kétharmada akkor történik, amikor vakító az alacsony szögben beeső napfény. Adunk pár tanácsot, hogy elkerüld a bajt!

A járművezetők gyakran becsülik alá a tükröződés, a vakító, alacsony szögben beeső fény miatt bekövetkező balesetek kockázatát. Pedig a jelenség veszélyessé válik kanyarokban, dombtetőkön vagy alagutakba és aluljárókba való be- és kilhajtáskor. Az időlegesen elvakított sofőrök nehezebben látják a közlekedési lámpákat és a táblákat, a gyalogosokat, a kerékpárosokat vagy a motorosokat. Amikor a reggeli és esti csúcsforgalomban a nap felkel vagy lemegy, az ilyen balesetek kockázata különösen magas.

A német autóklub (ADAC) adatai szerint 2019-ben összesen 3219 ilyen baleset történt Németországban, ami személyi sérüléssel is járt - mindegyik az alacsony szögben beeső napfény miatt. Bár az esetek száma csökkent az előző évhez képest (2018-ban 3756 ilyen történt), a tükröződés, elvakítás okozta balesetek még mindig tízszer gyakoribbak, mint például a köd miatt bekövetkezők. Épp ezért a németek összeszedtek pár tanácsot, hogy elkerülhessük az ilyen szerencsétlen eseteket.

Tartsd tisztán az ablakokat: Az ablakoknak mindig tisztáknak kell lenniük, főképp a szélvédőnek, mivel a szennyeződések és a csíkok szétszórják az ablaküvegre érkező fényt. Ez méginkább rontja a látási viszonyokat. Ügyelj az ablaktörlőre is, a szélvédőmosót rendszeresen fel kell tölteni. Ezek mellett egy kendőt is érdemes készenlétben tartani, hogy a szélvédő belső oldaláról is le tudd takarítani a szennyeződéseket.

Vezetés előtt tisztítsd meg a szemüveged, napszemüveged: Ami a szélvédőre vonatkozik, az a szemüveglencsékre is érvényes. Minél tisztább, annál jobb, de azért ne menet közben törölgesd át.

Tartsd a követési távolságot, légy kiemelten figyelmes: Az alap, hogy mindig a megfelelő követési távolságot kell tartani, ilyen fényviszonyok mellett viszont különösen koncentráltaknak kell lennie a sofőröknek, kiemelten figyelni az előttük haladót. Mert a nap bizony az előttünk haladó autóst is megvakíthatja, amire akár hirtelen fékezéssel, lassítással is reagálhat. Sőt, még akkor is fennáll a balesetveszély, ha a nap mögöttünk van, hiszen akkor a szembejövő autósoknak süt a szemébe.

Válaszd meg helyesen a sebességet: A helyes sebesség megválasztása is kifejezetten fontos, mert akár néhány vakon vezetett pillanat is jelentősen növeli a balesetek kockázatát. Már 50 kilométer per órás sebességnél is egy másodperc alatt csaknem 14 métert tesz meg az autó.

Ezek mellett az ADAC különösen ajánlja, hogy a jobb láthatóság érdekében kapcsold fel a tompított fényszórót, vagy a nappali menetfényt. Illetve a helyes üléshelyzet is fontos. Sok sofőr túl alacsonyan, vagy nagyon hanyadt dőlve ül, így pedig a napellenző sem segít felfogni a vakító fényt. Ezért az ülést a lehető legegyenesebbre kell beállítani - amikor még kényelmes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09