14 °C Budapest

Mégis, mi folyik a magyar utakon? Rengeteg autós balesetezik most emiatt

2021. március 9. 16:43

A napfény alacsony beesési szöge jelentősen növeli a balesetek kockázatát az utakon, ilyenkor jelentősen romlanak a látási viszonyok. A német autóklub szerint az időjárási okokból bekövetkező, személyi sérüléssel járó balesetek nagyjából kétharmada akkor történik, amikor vakító az alacsony szögben beeső napfény. Adunk pár tanácsot, hogy elkerüld a bajt!

A járművezetők gyakran becsülik alá a tükröződés, a vakító, alacsony szögben beeső fény miatt bekövetkező balesetek kockázatát. Pedig a jelenség veszélyessé válik kanyarokban, dombtetőkön vagy alagutakba és aluljárókba való be- és kilhajtáskor. Az időlegesen elvakított sofőrök nehezebben látják a közlekedési lámpákat és a táblákat, a gyalogosokat, a kerékpárosokat vagy a motorosokat. Amikor a reggeli és esti csúcsforgalomban a nap felkel vagy lemegy, az ilyen balesetek kockázata különösen magas.

A német autóklub (ADAC) adatai szerint 2019-ben összesen 3219 ilyen baleset történt Németországban, ami személyi sérüléssel is járt - mindegyik az alacsony szögben beeső napfény miatt. Bár az esetek száma csökkent az előző évhez képest (2018-ban 3756 ilyen történt), a tükröződés, elvakítás okozta balesetek még mindig tízszer gyakoribbak, mint például a köd miatt bekövetkezők. Épp ezért a németek összeszedtek pár tanácsot, hogy elkerülhessük az ilyen szerencsétlen eseteket.

Tartsd tisztán az ablakokat: Az ablakoknak mindig tisztáknak kell lenniük, főképp a szélvédőnek, mivel a szennyeződések és a csíkok szétszórják az ablaküvegre érkező fényt. Ez méginkább rontja a látási viszonyokat. Ügyelj az ablaktörlőre is, a szélvédőmosót rendszeresen fel kell tölteni. Ezek mellett egy kendőt is érdemes készenlétben tartani, hogy a szélvédő belső oldaláról is le tudd takarítani a szennyeződéseket.

Vezetés előtt tisztítsd meg a szemüveged, napszemüveged: Ami a szélvédőre vonatkozik, az a szemüveglencsékre is érvényes. Minél tisztább, annál jobb, de azért ne menet közben törölgesd át.

Tartsd a követési távolságot, légy kiemelten figyelmes: Az alap, hogy mindig a megfelelő követési távolságot kell tartani, ilyen fényviszonyok mellett viszont különösen koncentráltaknak kell lennie a sofőröknek, kiemelten figyelni az előttük haladót. Mert a nap bizony az előttünk haladó autóst is megvakíthatja, amire akár hirtelen fékezéssel, lassítással is reagálhat. Sőt, még akkor is fennáll a balesetveszély, ha a nap mögöttünk van, hiszen akkor a szembejövő autósoknak süt a szemébe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Válaszd meg helyesen a sebességet: A helyes sebesség megválasztása is kifejezetten fontos, mert akár néhány vakon vezetett pillanat is jelentősen növeli a balesetek kockázatát. Már 50 kilométer per órás sebességnél is egy másodperc alatt csaknem 14 métert tesz meg az autó.

Ezek mellett az ADAC különösen ajánlja, hogy a jobb láthatóság érdekében kapcsold fel a tompított fényszórót, vagy a nappali menetfényt. Illetve a helyes üléshelyzet is fontos. Sok sofőr túl alacsonyan, vagy nagyon hanyadt dőlve ül, így pedig a napellenző sem segít felfogni a vakító fényt. Ezért az ülést a lehető legegyenesebbre kell beállítani - amikor még kényelmes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem