31 °C Budapest
Rengeteg autó gyulladt ki idén Magyarországon: te ne kockáztass, ezekre kell figyelni

Rengeteg autó gyulladt ki idén Magyarországon: te ne kockáztass, ezekre kell figyelni

2020. december 31. 09:01

Idén eddig 553 autótűzhöz riasztották a tűzoltókat, égett 105 tehergépkocsi és 83 autóbusz is. A tüzek nagyobb részét valamilyen műszaki hiba okozza, ütközéskor csak ritkán gyulladnak ki a járművek.

Több mint ötszáz személyautó gyulladt ki ebben az évben az országban. Sok minden okozgatja a járműtüzeket, de érdekes módon nem balesetek miatt ég ki a legtöbb kocsi - ismertette Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. A szakember a növekedés.hu kérdésére hozzátette, hogy a gépjárműtüzek 49 százaléka a motortérben keletkezik. Ezeket általában kidörzsölt kábel, folyó olaj vagy valamilyen megsérült vezeték okozza.

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, rosszul bekötött fényszórók, világítás, az egyéb javítások, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása vagy kiiktatása, vagy egy elektromos zárlat.

Az utastérben több mint 30 százalékban keletkezik tűz, ennek lehet az egyik oka például a dohányzás. Évente többször is előfordul, hogy az ablakon kidobott még égő cigarettát visszafújta a menetszél az utastérbe, ahol ettől meggyullad valami. Egyebek mellett ezért is fontos, hogy az utastérben csak olyan dolgokat szabad tárolni, amelyek nem tűz-és robbanásveszélyesek.

- mondta Dóka Imre. Épp ezért hulladékot semmiképp, illetve semmilyen aeroszolos tárgyat sem ajánlott az utastérben tárolni, hiszen ezek hő hatására elkezdenek tágulni, felhasadnak, elég egy szikra, vagy elektrosztatikus kisülés, és belobbanhat. Fontos a járművek karbantartása, a tűzhöz az autó életkora, a karbantartás elmulasztása és az éghető anyagok tárolása is hozzájárulhat. Kiemelten fontos a kipufogó karbantartása, hiszen amikor az kilyukad, az onnan felszabaduló felhevült gőzök-gázok bejuthatnak a csomagtérbe, ahol meggyújthatják az autó kárpitját.

Dóka Imre szerint az egész folyamat nem lángokkal, hanem füsttel kezdődik. Azt tanácsolja, hogy ha valaki füstöt vesz észre, amint tud, álljon félre és állítsa le az autót.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a motortér gyulladt ki, akkor csak résnyire szabad felnyitni a motorháztetőt és azon keresztül bejuttatni az oltóanyagot, mert minél több oxigént jut be, annál nagyobb az esélye, hogy az egész belobban.

A szóvivő-helyettes arról is beszélt, hogy egy motoros jármű pillanatok alatt kiéghet. Ebben az évben eddig 553 személyautó gyulladt ki az, de lángra kapott 105 tehergépkocsi és 83 autóbusz

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?