Man installing thermal roof insulation layer - using mineral wool panels. Attic renovation and insulation concept

Százezreket bukhat, aki így úszná meg a rezsiemelést: legyél résen, simán lehúzhatnak

2022. augusztus 9. 05:48

Augusztus elsejével életbelépett a rezsicsökkentés vége, ami szerint a magánszemélyekre csak egy bizonyos átlagfogyasztásig érvényes a kedvezményes rezsiár, emiatt pedig további áremelésekre számíthatunk és az is valószínű, hogy egyre többen akarják majd korszerűsíteni a hőszigetelésüket. Utóbbi pedig nem véletlen: hatalmas összegeket tudunk megspórolni a gázszámlánkon egy kis befektetéssel, aminek a hatása már azonnal érezhető lesz és nem csak a pénztárcánkon. Azonban napról napra nehezebb hozzájutni a szükséges alapanyagokhoz, amiknek az ára akár óránként is változhat a forint árfolyamától függően.

Egyre többünkben megvan a szándék arra, hogy korszerűsítsük az otthonunkat energetikailag, főleg most, amikor már sokak a többszörösét kénytelenek fizetni az eddigi rezsijüknek. Korábbi cikkünkből kiderült, hogy a napelemrendszerek iránti kereslet a sokszorosára nőtt az utóbbi pár hétben, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés végét, ez pedig további árnövekedéshez fog vezetni rövidtávon.

A hőszigetelés esetében az újHÁZ Centrum elmondása szerint még nem beszélhetünk arról, hogy hirtelen megnőtt volna a kereslet, de a cég ennek ellenére is ezzel számol:

Egy nagyon friss kormányzati döntésről van szó, aminek ilyen rövidtávon még nem látni a hatását. Ennek ellenére a piac szereplői a most bejelentett rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntés hatására a hőszigetelőanyagok iránti tovább fokozódó keresletnövekedéssel számolnak, mely tovább növelheti az egyébként is hosszú szállítási határidőket. Amit pedig már most érzékelünk, hogy rendkívül hirtelen és gyorsan megnőtt a kereslet a kémény termékkörben, valamint a tüzifa iránt, hiszen a lakosság most alternatív fűtési megoldásokat keres a rezsicsökkentésre. Egyértelműen látszik, hogy a lakosság körében az év végéig az energiahatékonyságot támogató termékkörök lesznek a fókuszban, ilyen pl. a szálas hőszigetelés is, amit elsősorban födémek, tetőterek szigetelésénél használnak

 – mondták el lapunk megkeresésére. Az pedig, hogy ezzel próbálnak spórolni az emberek nem véletlen: a hőszigeteléssel és más energiatudatos megoldással ugyanis nem csak jelentősen csökkenthetjük a számláinkat. Ráadásul a befektetésünk azonnal megtérül, hiszen nő az ingatlanunk értéke.

Ezt pedig a számok is alátámasztják, hiszen sok felesleges energiát használhatunk el, ha csak egy részét korszerűsítjük otthonunknak, vagy nem a megfelelő alapanyagokat választjuk a spórolás jegyében. Egy átlagos magyar családi ház esetén ugyanis a falakon keresztül akár 30-40 százalék, a nyílászárókon keresztül 15-20 százalék, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő is távozhat. Így, ha nincsen megfelelően szigetelve a ház valójában az utcát fűtjük.

Hosszútávon tehát megéri belevágnunk a beruházásba, de felmerül vele kapcsolatban több kérdés is, főleg most, hogy az energia- és alapanyagárak az egekben vannak, miközben szinte már alig lehet kivitelezőt találni.

Sokaknak csak most jöhet a felismerés

Ahogyan a statisztikákból kitűnik, a legtöbb magyar otthonra bizony ráférne az energetikai korszerűsítés, sokan viszont mindeddig nem foglalkoztak vele, mert nem jöttek a húsbavágó számlák. A Knauf Insulation adatai szerint a magyarok 70 százaléka családi házban él, és az ingatlanok háromnegyede a '80-as évek előtt épült, tehát energetikai szempontból igencsak korszerűtlen.

Egy tavaly decemberi felmérésszerint ráadásul már így is telítettek voltak idénre a szakemberek: az otthonfelújítási támogatást nagyjából 330 ezer család készülhetett idén igénybe venni 270 ezren pedig "valószínűleg" nekiálltak a munkálatoknak, és akkor még híre sem volt a rezsiemelésnek.

Sőt, hogy tovább menjünk, egy másik kutatás szerint 2020-ban a magyar családi házak és a tíz lakásosnál nagyobb társasházak 63 százalékának nem volt egyáltalán hőszigetelése, míg a kis társasházaknak a 77 százalék volt ez az arány, a paneleknél valamivel jobb, 55 százalékos. De még a szigeteltnek jegyzett ingatlanok esetében sem beszélhetünk teljes korszerűsítésről, nagy arányban vannak köztük olyanok, amiket csak részlegesen sikerült hőszigetelni.

Mire számítsunk, ha belekezdenénk?

Az, aki felújításra adta a fejét annak több dologgal is mindenképpen számolni kell: az anyagköltségeken túl a munkadíjak is jócskán elszálltak az utóbbi két évben. Ennek a folyamatnak pedig még közel sem látni a végét. A megnövekedett kereslet pedig árnövekedéssel is társul.

A megnövekedett kereslet természetesen újabb felhajtó hatással lehet a termékek árára, amibe az elmúlt hónapok során már be-be épült az energiaárak folyamatos változása, valamint az EUR árfolyam miatt kialakult bizonytalanság. A frissen meghozott kormányzati döntések remélhetőleg nem lesznek hatással a szállítási határidőkre, a benzinár stop részleges feloldásának hatásait még nem érezhetjük, de várhatóan ezek a költségek ismét a vásárlókat fogják terhelni

– vélekedett a szakértő, aki szerint a forint romlása az egyik legfőbb oka az alapanyagárak emelkedésének.

Két hónnappal ezelőtt így alakult ki például a rekord magas árazás a polisztirolok esetén. Magyarországon több kivitelező, kereskedő is előre vásárolt, így EPS-ben jelentős kereslet csökkenés figyelhető meg. A rendkívül alacsony keresletnek köszönhetően az egyre magasabb alapanyag és energiahordozó árak nem tudnak megjelenni a polisztirol árakban, így egyelőre stagnálás figyelhető meg. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentések és az Otthonfelújítási támogatás kihasználása miatt a kereslet élénkülésére számítunk az év hátralévő részében, mely a jelenleginél hosszabb szállítási határidőket indikálhat. Az EPS esetében az átlag szállítás általában 1 héten belül megtörténik, ami a termék jó elérhetőségének köszönhető

– emelte ki a cég, akik szerint az XPS tekintetében még ennél is vegyesebb a kép. Ugyanis ebben az esetben nagyobb számban jelentek meg import termékek a piacon, így javult a termék elérhetősége. Azonban itt is folyamatos áremelkedés figyelhető meg.

A szállítái idő átlagosan 4 hét szokott lenni, hiszen a hozzáférhetőség jelentősen javult a termék esetében. Azonban ez sok esetben sajnos nem mondható el, így akár fél éves várakozási időszakkal is számolnia kell annak, aki korszerűsíteni szeretné az otthonát.

A megbízóknak minimum 3-6 hónappal érdemes előre lefoglalniuk a szakembereket. A kutatás eredményei alapján a megkérdezett kivitelezők háromnegyede is ilyen időtávra vállalt megbízást, de a kitöltők harmadánál 6 hónap, vagy azt meghaladó sorban állás is várható volt. Miután az építőiparban azóta sem tapasztalható lassulás, így várhatóan hasonló határidőkkel találkozhat azok, akik most vágnának energetikai korszerűsítésbe

– fejtette ki az újHáz Centrum egy tavasszal készült felmérésére hivatkozva. A 6 hónapos várólista pedig Markovich Béla, a Mapei Kft ügyvezetője szerint is egy reális szám: a cég márciusban közölt szakemberhiány kutatásának adatai szerint ugyanis 130 napot kell várni körülbelül egy épületszigetelő szakemberre.

Ráadásul a szakértő szerint nem szabad beleesni az energiatakarékossági csapdába és legyünk körültekintőnek kell lenni. Például nyílászárócsere és szigetelés nélkül pénzkidobás nekiugrani a kazáncserének, napelemépítésnek vagy hőszivattyúnak.

1,8 millió házat kéne komplexen felújítani

A nagy rezsirohamot vélhetően a szakemberek sem fogják tudni erővel győzni. Hiszen egyfelől a korábban már említett statisztikák alapján rengeteg otthont kellene leszigetelni, és Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke is úgy számol, hogy Magyarországon nagyjából 1,7-1,8 millió házat komplexen fel kellene újítani.

Ezek között vannak olyanok, amiken már csináltak 1-2 dolgot, pl. kicserélték a nyílászárókat, vagy a kazánt, esetleg megcsinálták a homlokzat-hőszigetelést, vagy a padlásfödém hőszigetelését, de nem úgy, hogy az egészet komplex formában végigvigyék, és minden elemét egy tudatos irányvonal mentén újította volna fel az ügyfél

- magyarázta a szakember, aki szerint ezeken felül nagyjából negyedmillió olyan ház van Magyarországon, amelynek DD vagy CC kategóriás az energetikai besorolása, tehát messze van a korszerűtől. További száz-százötvenezer házat pedig becslései szerint pedig egyenesen le kellene bontani. Mint kifejtette, szerinte azért sodródott ilyen helyzetbe a lakosság jelentős százaléka, mert hiányzik a köztudatból a tudatos ingatlan használat, az energiatudatos gondolkodás.

Az emberek nagyon elkényelmesedtek Magyarországon, mindig is az államtól vagy az önkormányzattól várták és várják a megoldást, nem pedig saját maguk cselekedtek. Például, a Kádár-kockák, a régi nagy típusházak felépítésekor nem az energetika volt a fő szempont

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- példálózott Gulyás István.

Mire figyeljünk oda a nagy sietségben?

Ahogyan Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke is hangsúlyozta: minden energetikai felújítást érdemes tudatosan, előre megtervezni. Hasonlóan vélekedtek az újHáz Centrum szakértői is, akik aláhúzták, hogy, még akkor is mindent gondosan meg kell tervezni, ha mindenképpen szeretnénk a fűtési szezonra befejezni a munkálatokat.

A hozzáértő szakember kiválasztása rendkívül fontos, továbbá az ingatlanunk és lakókörnyezetünkhöz leginkább passzoló szigetelőanyagok megválasztása is kulcs fontosságú. A legnagyobb hatékonyság elérésének érdekében elengedhetetlen a jelenlegi ingatlanunk állapotának és paramétereinek szakszerű felmérése és az ideális anyag vastagság meghatározása. Mivel jelentős változásról van szó a rezsiárak terén, mindenképpen érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy minden tényezőt felmérve és megismerve – például hőszigetelés elhelyezése, hőtechnikai előírások, hőhidak figyelembevétele, – vágjunk bele a korszerűsítésbe.

– mondták.

Ráadásul egy hőszigetelés esetében számos olyan körülmény van, amit érdemes figyelembe venni. Ilyenek például az időjárási körülményeket, amelyeknek a homlokzati hőszigetelőanyagok optimális kötési folyamata miatt kell megfelelőnek lenniük, de akár még a családtaagok száma is meghatározü lehet.

Noha augusztus 1-től már az új számítások szerint alakul a háztartások rezsiköltsége, nem tekinthetünk el attól a ténytől sem, hogy a nyári időszakban az időjárás miatt is nehezebb dolguk van a kivitelezőknek. A 30 fok körüli hőmérsékletben gyorsabban kötnek az anyagok, így például a vakolatok hamarabb vesztik el víztartalmukat, ezért fennáll a megégés esély, ezen felül a szeles vagy magas páratartalmú idő is befolyásolhatja a munkálatok menetét. Általános érvényű szabály, hogy mérjük fel a lehetőségeinket, kérjünk be több árajánlatot és igyekezzünk a gyors helyett minőségi munkát megrendelni

– tette hozzá a szakértő, aki szerint mindenképpen érdemes belevágni a munkálatokba minél korábban, annak ellenére is, hogy nehéz jelenleg előre megjósolni, hogy mennyibe fog kerülni a kivitelezés.

Mennyi idő alatt térül meg a befektetésünk?

A megtérülési időt nehéz az ingatlan pontos ismerete nélkül meghatározni, hiszen sokat számít az ingatlan típusa és mérete, a falazat fajtája, az ingatlan fűtő- és hűtőrendszerei, de szempont lehet akár az ingatlan felhasználási módja is.

A felújítás, a szigetelés és a napelem-telepítés mind hosszú távú befektetés, ugyanakkor fontos az öngondoskodás, hiszen hosszútávon fenntarthatóbb otthonunk lesz, és a rezsiszámlánk is csökken. A ház falának szigetelése, beburkolása 10-15 vagy 20 cm vastag szigeteléssel azonnal, érezhetően növeli a komfortérzetet a lakásban, és mintegy harmadával csökkentheti a fűtési számlánkat. Amennyiben sikerül a tető szigetelését is megoldani a falak borításával együtt, úgy még tovább csökkenhet a fűtés számla összege

– magyarázta az újHÁZ Centrum. A cég számításai szerint pedig nem mindegy, hogy mikor volt utoljára felújítva otthonunk, hiszen egy korszerűtlen ház esetében akár a hő 20-30 százaléka is kiszökhet a tetőn keresztül.

Az egymásra épülő szigetelési megoldások már igen komoly havi megtakarítást eredményeznek. Helytől, az ingatlan tájolásától stb. függően a fűtésszámla a korábbi 50-60 százalékára is csökkenhet. Ezt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és a Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) közös javaslatcsomagja is alátámasztja. A rendkívül gyorsan elkészített szakmai javaslatcsomagban egy klasszikus 9x9 méteres „Kádár-kocka” energetikai korszerűsítésére találunk ajánlásokat. Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy egy körülbelül 5 millió forint + áfa értékű teljeskörű korszerűsítés értéke 7-8 év alatt terül meg

– hangsúlyozták.

Hasonló véleményen volt korábban Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója is, aki szerint akár eladás előtt is megérheti szigetelni otthonunkat:

Annak értéke minden esetben növekedni fog, a befektetésünk többszörösen megtérül, mivel a jól kivitelezett szigetelés akár 60 százalékkal is csökkentheti a fűtésköltséget.

Ennek kapcsán Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője is arról beszélt, hogy a rezsi látványos csökkentése miatt korszerűsít, szigetel, az könnyen megduplázhatja, vagy akár meg is háromszorozhatja a beruházásának értékét az ingatlan értéknövekedése révén - és ezt még a rezsicsökkentés visszavágásának híre előtt jelentette ki a szakember.

Szintén még a rezsiemelés előtt Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is azt hangsúlyozta, hogy nagyonis megéri bevállalni egy energetikai korszerűsítést:

Minél régebbi az ingatlan és minél korszerűtlenebb a fűtési rendszere, a szigetelése vagy az egyéb gépészeti megoldásai, annál nagyobb valószínűséggel tudunk nagy rezsicsökkentést véghez vinni egy energetikai felújítással. Ezek viszont költséges tételek. A havi 20-30 ezer forinttal alacsonyabb rezsi egy ingatlan esetében akár 3-4 millió forint értéknövekedést is jelenthet

- jelentette ki még ősszel a szakértő.

Az azóta drasztikusan megemelkedő rezsiárak pedig minden bizonnyal csak felfelé tolták ezt az értéknövekedést.

De mégis mennyi és miből?

Nehéz a folyamatosan változó munkadíjak és anyagárak mellett pontosan megmondani, hogy mennyibe kerül egy ilyen kivitelezés. A becsléseink szerint jelenleg egy 150 négyzetméteres családi ház esetében, egy 15 m vastagságú grafit szigeteléssel számolva körülbelül 2,5-3 millió forintos költséget jelenthet a hőszigetelés. Azonban mielőtt megijednénk a számoktól érdemes szem előtt tartani, hogy a korszerűsítéssel nem csak a rezsink csökken, de a becslések szerint Magyarországon akár 15 százalékkal is növelheti az ingatlanunk értékét.

A hőszigetelést pedig sokféleképpen finanszírozhatjuk. A lejobb persze, ha hitel nélkül, önerőből ki tudjuk fizetni a korszerűsítést, azonban sokan választják a különböző támogatásokat is. Az újHÁZ Centrum felmérése alapján a jelenlegi megrendelők körében továbbra is az Otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb megoldás: a válaszadók 17 százaléka vette, vagy tervezi felvenni a 3+3 milliós támogatást.

Ha azonban esetleg nem vagyunk rá jogosultak a támogatásokra, vagy nem bízunk azoknak a kivizetésében, akkor, ha nem tudjuk zsebből finanszírozni a felújítást a legjobb megoldás, ha hitelt veszünk fel. Akkor például, ha 2 millió forintot veszünk fel azért, hogy kiépítsük a napelemes rendszert az otthonunkban, akkor egy havi nettó 400 ezer forintos fizetés esetében 8 éves futamidővel már kevesebbet kell költenünk a törlesztő részletre. A legjobb konstrukció a Pénzcentrum Kalkulátorának számításai szerint az UniCredit Bank ajánlata, ami szerint most egy 2 millió forintos hitelt megkaphatunk 30765 forintos havi törlesztőre, 10,9 százalékos THM-el. Az Erste Most Extra Személyi kölcsönnel pedig a havi törlesztőnk 34 504 forint lenne 15,04 százalékos THM-mutatóval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem