Picture of the Aldi Sud sign on one of their stores of Budapest, Hungary. Aldi, or Albrecht Diskont, is a brand of two discount supermarket chains with over 10,000 stores in 20 countries

Hivatalos, hatalmas dobásra készül az Aldi: mit tud erre lépni a Tesco, Lidl, Spar?

2024. április 29. 19:00

Az Aldi a közelmúltban intenzív erőfeszítéseket tett piaci részesedésének visszaszerzésére a 133 milliárd dolláros ausztrál szupermarket-szektorban, ahol most a szektor értékének 10%-át képviseli. Eközben a fő versenytársak, Coles és Woolworths az ágazat mintegy 65%-át uralják és politikai nyomás alatt állnak az áremelések miatt. Az Aldi eladásai növekedtek, de üzemi és nettó nyeresége csökkent 2022-ben. Az ausztráliai műveleteket Anna McGrath vezérigazgató és Marietta Schorn ügyvezető igazgató irányítja, akik a vállalat növekedési stratégiáját az automatizált elosztóközpontok fejlesztésén, IT rendszerek modernizálásán és friss élelmiszerek kínálatának bővítésén keresztül valósítják meg - írta a Financial Review.

Az Aldi intenzív erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy visszanyerje pozícióit a 133 milliárd dolláros értékű ausztrál szupermarket-szektorban. A vállalat jelenleg az ágazat 10 százalékát tartja kézben, ami jelentős teljesítmény a fogyasztók egyre növekvő igényessége mellett. Ezzel szemben a piac nagyobb részét, körülbelül 65 százalékát a Coles és a Woolworths birtokolja, amelyek politikai nyomás alatt állnak az áremelkedésekkel kapcsolatos vádak miatt.

Az Aldi eladásai ugyan növekedtek, de a 2022-es év során az üzemi nyereség 434,3 millió dollárról 285,4 millió dollárra csökkent, míg a nettó nyereség 262,7 millió dollárról 177 millió dollárra esett vissza. A cég ausztráliai tevékenységét jelenleg Anna McGrath vezérigazgató és Marietta Schorn ügyvezető igazgató irányítja. Tom Daunt, az előző vezető, tavaly júniusban hagyta el a pozícióját egy globális feladat ellátása végett a német anyavállalatnál.

McGrath és Daunt közös stratégiájuk keretében többek között magasan automatizált elosztóközpontok létrehozását, informatikai rendszerek modernizálását - ideértve az elektronikus polccímkék és önellenőrző pénztárak bevezetését - valamint a friss élelmiszerek kínálatának bővítését tűzte ki célul az ország keleti partján található 600 boltos hálózatukban.

Az Aldi vezetése alatt elsősorban az ausztrál városok külső területein található növekedési lehetőségekre koncentrál, miközben fő hangsúlyt fektetnek meglévő üzlethálózatuk fejlesztésére is. McGrath asszony egy áprilisi szenátusi meghallgatáson kifejtette, hogy bizonyos tervezési jogszabályok és az ellátási lánc korlátai akadályozzák az Aldit abban, hogy további beruházásokkal bővítse tevékenységét olyan régiókban, mint Far North Queensland és Tasmánia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbá elutasította azon javaslatokat, amelyek a szupermarket-óriások feldarabolását célozzák meg. McGrath asszony állítása szerint az Aldi nem támogatja az élelmiszeriparra vonatkozó korlátozási törvényjavaslatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm