18 °C Budapest
Public Cemetery in Erd city. Aerial view in Hungary, Europe.

Mi folyik az agglomerációban? Kilőttek az árak: rengeteg magyar ingatlana ma már sokkal többet ér

2024. április 29. 20:26

Továbbra is az ingatlanpiac egyik kiemelkedően kedvelt terepe az agglomeráció, Pest vármegyén belül pedig a fővároshoz közelebb eső települések számítanak a legnépszerűbbeknek. A Pest vármegyében található települések hetven százalékában nőtt a népesség és még ennél is magasabb azon helységek aránya, ahol vándorlási többletet könyvelhettek el. A trend szembe megy az országos folyamatokkal, ugyanis a fővárosi agglomerációt leszámítva az utóbbi húsz évben a népesség átlagosan öt százalékkal csökkent az ország egyéb részein – kommentálta az Otthon Centrum legfrissebb felmérését Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, két évtized alatt több településen is megduplázódott lakosságszám, ilyen például Délegyháza, Telki, vagy Pócsmegyer, a vándorlási többlet pedig hatott az árakra.

A szakember arról is beszámolt, hogy a használt házak átlagos négyzetméterára 502 ezer forint, ami 10,2 százalékkal magasabb a fél évvel korábbi árnál. Ugyanakkor megállapítható, hogy még járási szinten is komoly árkülönbségek jellemzik a piacot.

Járások szintjén vizsgálva az agglomerációt, a legdrágább térségek a főváros közelében találhatóak. A használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel, míg a vármegye 18 járása közül a Szentendrei járás a harmadik, 651 ezer forintos átlaggal. Ezután viszont szoros a középmezőny: a legtöbb, fővároshoz közeli járásban 600 ezer forint körüli átlagár az irányadó, míg a Dunakeszi és az Érdi járásokban 620 ezer, a Pilisvörösvári és Gödöllői járásban 600 ezer forint a fajlagos ár. A déli és délkeleti járások valamivel olcsóbbak, 500 ezer forint körül alakul a használt családi házak négyzetméterára: a Gyáli járás 525 ezer, míg a Vecsési járás 484 ezer forinttal átlagolt. Minél messzebb van a térség Budapesttől, annál olcsóbb: a Ceglédi járásban 291 ezer, a Nagykőrösi járásban 255 ezer forint az átlagérték.

A nagyobb városokra fókuszálva ugyanez a trend látszik: a fővároshoz közelebbi, nagyobb települések használt családi házai esetében átlagosan 583 ezer forint a négyzetméterár, ami majdnem 100 ezer forinttal magasabb a Pest vármegye egészére jellemző átlagértéknél. A fajlagos átlagárak azonban az utóbbi fél évben nem emelkedtek a városokban, ami azzal magyarázható, hogy sokan nem a nagyobb városokat, hanem az egy léptékkel kisebb településeket, azon belül is az olcsóbb árfekvésű községeket, kisebb városokat választották – árnyalta a képet a szakember.

Az agglomerációs városok fajlagos árát tekintve Budakeszi a listavezető 920 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral, majd Vác (900 ezer forint), Dunakeszi, valamint Szentendre a sorrend (730 ezer forint). Az agglomeráció délkeleti részén elterülő városok olcsóbbak, a négyzetméterenkénti irányadó ár félmillió forint körül alakul.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakástípusok közül egyértelműen a családi ház az agglomeráció sztárja, hiszen ebből van a legnagyobb kínálat. Társasházi lakások iránt csak néhány városban van számottevő érdeklődés az agglomerációban. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján a négyzetméterenkénti átlag 776 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem