21 °C Budapest
A spare anchor sits in its well on the forepeek of the shipwrecked Titanic.

A Titanicról jöhet a jövő csúcsbefektetése? Már most elképesztő pénzt ér

2024. április 29. 14:44

Egy rekordösszegért elárverezett aranyóra története ismét felhívja a figyelmet a Titanic tragédiájának és örökségének tartós vonzerejére - közölte a CNN.

John Jacob Astor IV, a Titanic utasai között tartózkodó és a hajótörés idején a leggazdagabbnak számító Astor család tagjának aranyórája egy árverésen 1,175 millió fontért (körülbelül 1,485 millió dollár) talált gazdára. Ez az összeg jóval meghaladta az előzetesen várt 100 000-150 000 fontos becsült értéket, tízszeres túllicitálással. Andrew Aldridge, a Henry Aldridge and Son aukciósház ügyvezető igazgatója szerint ez az eladás új világrekordot jelent a Titanic-emléktárgyak piacán.

John Jacob Astor IV tragikus sorsa ismert; ő és körülbelül 1500 másik ember vesztette életét a Titanic jéghegynek ütközése következtében bekövetkező süllyedésekor 1912-ben. Felesége, Madeleine viszont túlélte a katasztrófát. Az említett aranyóra mellett több más tárgyat is értékesítettek az angliai Henry Aldridge and Son által szervezett árverésen. Ezek között volt egy utazótáska is, amelyben a zenekarvezető által játszott hegedűt tárolták, valamint egy zsebkönyv, ami a Titanic útvonalait dokumentálta.

Astor zsebóráját megelőzően a legmagasabb összegért eladott, a Titanichoz köthető tárgy egy hegedű volt, amelyet ugyanezen az árverési háznál adtak el 2013-ban mintegy 1,1 millió fontért (akkori árfolyamon közel 1,7 millió dollár). Aldridge kiemelte, hogy ezeknek az egyedi történelmi tárgyaknak az értékesítése nem csak jelentőségüket mutatja be, hanem azt is jelzi, hogy mennyire élénk az érdeklődés a Titanic története és annak utasai iránt.

Az óra Astor személyes tárgyai között volt, amikor megtalálták holttestét. Ezen kívül arany mandzsettagombokat, gyémántgyűrűt, pénzt és egy zsebkönyvet is találtak nála. Ezeket később fiának, Vincent Astornak küldték, aki helyrehozatta az órát. Vincent aztán 1935-ben ezt a tárgyat eljandékozta. A Dobbyn család egészen az 1990-es évek végéig megőrizte ezt az órát, majd azt árverésre bocsátották, ekkor egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő vette meg. Az eltelt időszakban több múzeumban is kiállították ezt az órát, Aldridge szerint ezáltal milliók láthatták már ezt a különleges darabot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm