28 °C Budapest
Pahang, Malaysia, South-East Asia, Asia

Kritikus a helyzet: ez végleg betehet a magyarok kedvenc reggeli italának

2024. május 29. 06:34

A Srí Lanka-i teatermelők bírálják a kormány 70%-os béremelési döntését, amely szerintük veszélyezteti a  versenyképességüket és nehezíti a pénzügyi válságból való kilábalást, mivel jelentősen növeli a termelési költségeket és csökkenti a bevételüket - írja a Reuters.

Srí Lanka-i teatermelők kritizálták a kormány által elrendelt 70%-os béremelést, amely szerintük veszélyezteti az ország teájának globális versenyképességét és csökkenti a fontos dollárbevételeket. Az ország, amely évente mintegy 250 millió kilogramm teát termel és ennek 95%-át exportálja, egy súlyos pénzügyi válsággal küzd, melyet a devizahiány súlyosbított. A teatermelők szerint a béremelés növeli a termelési költségeket és fenyegeti az iparág jövőjét.

A Ceyloni Ültetvényesek Szövetsége (PAoC) szerint a kormány döntése igazságtalan és fenntarthatatlan, mivel nem történt megfelelő konzultáció. Roshan Rajadurai, a szövetség szóvivője szerint ez a lépés hátrányos helyzetbe hozza Srí Lankát a fő riválisaival, Indiával és Kenyával szemben, amelyek alacsonyabb költségekkel és magasabb termelékenységgel rendelkeznek.

A munkaügyi minisztérium bejelentette, hogy az ültetvénytársaságoknak a következő hónaptól kell kezdeniük a bérek emelését. A minisztérium figyelmeztetett: azokat az ültetvénytársaságokat, amelyek nem tartják be az új előírásokat, államosíthatja a kormány. A béremelés végrehajtása további terhet ró az ültetvénytársaságokra, összesen mintegy 35 milliárd rúpiás (~41 milliárd forintos) többletköltséget jelentve.

A béremelés kapcsán folytatott tárgyalások hónapok óta zajlanak az ültetvénytársaságok és dolgozóik között. A szakszervezetek szerint ez elengedhetetlen lépés volt, tekintettel arra, hogy Srí Lanka gazdasági válsága miatt a lakosság jelentős része került szegénységbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem