23 °C Budapest
Oil, Gas Or Water Transportation With Pipe Line Valves On Grass.

Újabb brutális üzemanyagdrágulás jön Magyarországon? Minden egy irányba mutat, nehéz lesz megúszni

2024. április 16. 15:16

Elemzők szerint Irán Izrael elleni példátlan rakéta- és dróncsapása után sem valószínű, hogy az amerikai kormány szigorú szankciókat vezetne be az iráni olajexport ellen, mivel aggódnak az olajárak emelkedése és Kína felháborodása miatt - írta meg a Reuters.

Elemzők szerint Irán Izrael elleni, példátlan rakéta- és dróncsapása után nem várható, hogy a Biden-kormányzat szigorú szankciókat vezessen be az iráni olajexportra. A kormányzat tart az olajárak emelkedésétől és attól, hogy a szankciók Kína, az iráni olaj fő vásárlója rosszallását váltanák ki. A republikánusok Joe Biden elnököt bírálták a meglévő intézkedések végrehajtásának elmulasztása miatt, és szigorúbb szankciók bevezetését sürgették.

Steve Scalise republikánus képviselő szerint a kormányzat megkönnyítette Irán számára az olajeladást, ami terrorizmus finanszírozását segíti. Azonban az elemzők kétségbe vonják, hogy a Biden-kormányzat jelentős lépéseket tenne az iráni olajexport korlátozása érdekében. Donald Trump korábbi elnök 2018-ban helyreállította az iráni olajra vonatkozó amerikai szankciókat. Ennek ellenére Irán még mindig napi 1,6-1,8 millió hordó nyersolajat exportál.

A Biden-kormányzat igyekszik fokozni a nyomást Iránra anélkül, hogy feloldaná a meglévő szankciókat. Az amerikai-kínai kapcsolatok további destabilizálódása is aggodalomra ad okot. Kína most is jelentős mennyiségű iráni nyersolajat importál.

Elemzők szerint Washington valószínűleg nem fog drasztikus lépéseket tenni Kína ellen az iráni olajexport csökkentése érdekében. Jon Alterman közel-kelet-elemző úgy véli, hogy bár valamilyen gazdasági szankciók várhatóak Irán felé, teljes mértékben nem lesz lehetséges az iráni olajexport megakadályozása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm