24 °C Budapest
Szívszorító spórolásra kényszerülnek a gyászolók: szörnyen megdrágult a temetkezés Magyarországon

Szívszorító spórolásra kényszerülnek a gyászolók: szörnyen megdrágult a temetkezés Magyarországon

2023. július 9. 12:58

Egyetlen év alatt negyedével drágult meg a koporsós és a hamvasztásos temetés is Magyarországon. Júniusban már majdnem 400 ezer forintba került egy koporsós szertartás. A temetkezési vállalkozók szerint egyre több gyászoló család kényszerül spórolni a költségeken: nem fogadnak papot, szónokot, vagy sírhelyváltás helyett hazaviszik az urnát.

Egyetlen év alatt negyedével drágult meg a koporsós és a hamvasztásos temetés is Magyarországon a KSH adatai szerint: mint a friss átlagárakat összegző adatsorból kiderült, idén júniusban egy koporsós temetés átlagosan 399 180 forintba került átlagosan. A hamvasztásos szolgáltatás átlagára pedig már a 300 ezer forintot közelíti, a legutóbbi gyűjtés szerint 286 410 forint volt. Itt érdemes leszögezni, hogy országos és átlagos adatokról van szó, magyarul például Budapesten előfordulhat, hogy jóval többet kérnek el a temetkezési vállalkozók, mialatt vidéken olcsóbban is kijöhet.

Visszatérve az áremelkedésre: január óta a koporsós temetés ára 9,9 százalékkal emelkedett, a hamvasztás pedig 11,1 százalékkal drágult.  2022 júniusában pedig még 322 ezer forintot kellett fizetni a koporsós szolgáltatásért, a hamvasztásért pedig kicsit kevesebb, min 230 ezeret.

Az is látható, hogy az elszálló energiaárak igencsak megjelentek a temetkezési szolgáltatások átlagáraiban: a kemény drágulás a tavalyi évben indult be, 2021 júniusa és 2022 júniusa között "mindössze" 12-13 százalékkal emelkedett a kegyeleti szolgáltatások ára átlagosan. Ha a mostani állapotokat hasonlítjuk össze a 2021-esekkel, akkor kiderül, hogy

mindkét temetkezési forma ma több mint 40 százalékkal többe kerül, mint két évvel ezelőtt.

Az eddig is megszokott volt, hogy egy hamvasztásos temetés jóval olcsóbb a koporsós verziónál, mára azonban ott tartunk, hogy 2019 eleje óta gyakorlatilag duplázódott a kettő árkülönbsége. Mialatt négy éve mér bő 62 ezer forinttal kellett kevesebbet fizetnije átlagosan annak, aki a hamvasztást választotta a koporsós szertartás helyett, mára már több mint 112 ezer forint lett a kettő között a különbség. Ez a folyamat vélhetően elég erősen a hamvasztásos szertartás irányába tolta el az ügyféligényeket.

Sokan már a papon is spórolnak

Márciusban derült ki, hogy egyre többen igyekeznek különféle módokon spórolni elhunyt szerettük temetésén: akkor egy temetkezési vállalkozó arról beszélt, sokaknak már arra sem telik, hogy papot, szónokot fogadjank, és egyre gyakoribb, hogy a hozzátartozók elviszik a hamvakat haza, vagy olcsóbb temetkezési módokat választanak, esetleg szertartás nélkül.

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke még tavaly, halottak napjakor beszélt arról lapunknak, hogy a temetkezési szolgáltatók nagy valószínűséggel kénytelenek lesznek beépíteni áraikba az energiaárak emelkedését.

Az emelkedést a hamvasztásos temetéseknél és az elhunyt hűtés területén látom majd erősebbnek, mert a hamvasztó üzemek és az elhunyt hűtők komoly villamos áram és gáz felhasználással működnek

- magyarázta a szakember.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Puskás Béla, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke is arról beszélt akkoriban, hogy 2023-ban jelentősebb áremelés várható. Ugyanis az energiaárak és az üzemanyagárak drasztikus emelkedése a hamvasztóüzemi árakat jelentősen érinti.

Természetesen az árakat jelentősen befolyásolja a megrendelő igénye. Az átlag temetéshez csak az alap szolgáltatás árát (a tulajdonos önkormányzat által megállapított un. kötelező árak, a szolgáltatás ára és a kellékek ára) vettük most figyelembe. Az energiaárak növekedése miatt várhatóan az arányok a két temetési mód között változhatnak

- fogalmazott.

Kevesen tudják, de jogsértő lehet hazavinni

Júniusban mindenkit megdöbbentett, amikor egy németországi csomagmegőrzőben találták meg egy magyar férfi hamvait. Az, hogy ki vitte Németországba és miért hagyta a zárható fakkban az urnát, máig nem derült ki, de az ügyön a magyar temetkezési szakma ledöbbent, még egy közleményt is kiadtak, amiben hangsúlyozták,

megakasztja a gyászfeldolgozást, továbbá kegyeletsértéshez, illetve mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ha valaki a temető helyett otthon tárolja a hozzátartozója hamvait tartalmazó urnát.

Mint írták, a szakma egyre gyakrabban találkozik olyan esetekkel, amikor közparkokban, hulladéktárolókban találnak urnákat, illetve a hamvak természetes vízbe történő engedése után természetvédelmi területen illegális síremléket állítanak fel. Hangsúlyozták, a magyar szabályozás ezért az urna kiadását nyilatkozathoz köti. Ebben a hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy

  • az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja,
  • és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét.

Az tehát, aki egy elhagyott urnáról korábban nyilatkozatot tett, kegyeletsértést követ el, és ezért jogi úton támadható. Magyarországon történt hamvasztás esetén az urnák az azokon lévő nyilvántartási szám alapján beazonosíthatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm