6 °C Budapest
Senior woman shopping for groceries in a supermarket.

Elképesztő drágulás a magyar éttermekben: lassan tényleg luxus lesz nem otthon enni

2022. december 27. 11:03

Egyetlen egy év alatt 34 százalékot emelkedett a magyarországi vállalatok profitja, amit a jegybank igazgatója azzal indokolt, hogy felhajtották a keresletet a gyarapodó jövedelmek. Azonban a Portfolió szakértője már úgy számolt, hogy a kormány egyszeri kifizetései, például az SZJA-visszatérítés ezermilliárd forinthoz juttatta az embereket – hangzott el az RTL Híradóban.

Bár az élelmiszerárak is jelentősen drágultak az elmúlt hónapokban, de mégsem ez az, ami az egekbe tornázta fel a vendéglátási szektor árait. Rájuk ugyanis nem vonatkozik a csökkentett rezsiár semmilyen mértékig, így kénytelenek voltak az éttermek és a szórakozóhelyek megemelni az áraikat. Azonban ennek koránt sincs vége, jövőre újabb drágulás várható.

Azonban a jegybank friss jelentése szerint nem mindenhol falták fel a bevételeket a megemelkedő költségek. Ugyanis a költségemelkedés fölött is történtek jelentős áremelkedések is, amit a Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója a fogyasztás növekedésével indokolt, ami Magyarországon jobban emelkedett, mint más országokban.

Nyilvánvalóan addig emelik az árakat, ameddig el tudják adni ezeket a termékeket és szolgáltatásokat. Az idei év elején a kormáynzat gyakorlatilag 1000 milliárd forintot adott oda a választások előtt. A vállaltok pedig azzal szembesültek, hogy ha növelik az árakat, akkor is nő a kereslet

– mondta el Hornyák József, a portfolio.hu makroelemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?