9 °C Budapest
Vintage toned portrait of a young beautiful brunette woman in London second hand marketplace. She is wearing casual clothes, black knitted sweater, looking through the second hand market stalls.

Fájdalmasan drága lett a ruházkodás 2022-re: ezek a magyar férfiak jártak a legrosszabbul

2022. november 15. 16:08

Ahogy jön a hideg, egyre többen szeretnénk melegebb ruhákra váltani, azonban egy rendesebb farmernadrág, esetleg egy kötött pulóver, nem beszélve a tisztességes télikabátról bizony hatalmas anyagi terhet jelenthet. A KSH adatai szerint egyébként összességében a férfiak ruházkodása drágult meg nagyobb mértékben egy év alatt. Ráadásul sok esetben már a turizás sem megoldás, mint megtudtuk, már a használtruhák ára is teljesen elszállt.

Télikabát, cipő, vastag pulóver – érkezik a tél, sokan pedig úgy spórolnának a fűtéssel, hogy melegebben öltöznének fel a hideg ellen. Azonban aki idén szeretne ruhát vásárolni, esetleg nagyobb tételen gondolkodik, mint egy télikabát annak jócskán zsebbe kell majd nyúlnia, mert a drágulás a ruházati cikkeket is utolérte.

Katasztrófálisan elszálltak az árak a magyar üzletekben. Az átlagos magyar vásárló a legjobban az élelmiszerek árának emelkedését érzékeli a boltokban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által nyilvánosságra hozott adatok szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0%-kal nőttek.

Nem csak az élelmiszerek ára szállt el az egekbe, hanem bizony annak is zsebbe kell nyúlnia, aki ruházati cikkeket vásárolna. Bár itt korábban még alternatívaként működhetett a használtruha vásárlás, jelenleg vannak olyan üzletek, ahol még ez is drága. Korábban írtunk arról, hogy már a használtruha üzletekben is elszálltak az árak.

Egy TikTok videóból derült ki, hogy a Magyarországon igen népszerű használtruha üzletben elég borsos áron címkézik fel a ruhákat. Egy kabát 13 ezer, egy pulóver 8 ezer, egy pár használt cipő 7 ezert forintba kerül. Korábban a legszegényebbek jártak főleg használtruha boltokba, de ezeket az árakat egyre nehezebb megfizetni. Egy komolyabb leárazásnál, ennél sokkal olcsóbban lehet hozzájutni új termékekhez is akár. 

Ennyivel drágultak a ruhák egy év alatt

De mennyibe is kerülnek az új termékek? A KSH adatai alapján megnéztük, az elmúlt években hogyan változtak egyes ruházati cikkek árai. A férfi átmeneti kabát 14,6 százalékkal került többe októberben, mint egy évvel korábban, 2020-hoz képest pedig 17,7 százalék az áremelkedés - magyarul ez az inflációs szint alatt maradt.

Ahogyan a férfi bőr félcipő is, amely 15,3 százalékkal drágább most, mint egy éve, 2020-hoz képest pedig ennél kevesebb, 14,7 százalékos a drágulás. A szabadidőcipő két évvel ezelőtt ötödével került kevesebbe két éve, mint manapság, 2021 októberéhez képest pedig 14,1 százalékkal emelkedett az ára.

A férfi hosszúujjú ing hozzávetőleg az infláció szintjével drágult meg egy év alatt (20,36%), 2020 októberéhez képest pedig már negyedével kerül többe. A farmernadrág is lassabban drágult, mint az általános infláció, egyetlen év alatt 16 százalékkal emelkedett az ára a boltokban, két évvel ezelőtt pedig még majdnem 20 százalékkal olcsóbban lehetett megkapni.

A női ruhák sem úszták meg a drágulást, a KSH által vizsgáltak közül a legnagyobb ütemben a műbőr szandál ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 21,8 százalékkal, két évvel ezelőtthöz képest pedig mát 45,6 százalék a drágulás ennél a terméknél.

 

A legkevésbé a kabát ára ment fel, 10 százlék alatti drágulást produkált egy éven belül, de még 2020-hoz képest is csak 13,4 százalékkal került többe októberben a ruhaaüzletekben - már ennek is örülni kell! A férfiak kabátja, mint fentebb látható, jóval sebesebben emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A félcipő esetében is a nők javára dönt a mérleg, az csak 12,3 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban (a férfiaké 15,3-al drágult), és erre a termékre is igaz, hogy nagyjából két év alatt ment fel olyan mértékben az ára, mint a férfi modellé.

Pulóverből csak női verziót mér a KSH, ez 13,7 százalékkal drágább manapság, mint 2021-ben volt, és két évvel ezelőtthöz képest is csak 15-tel ment fel az ára.

Ezeken felül még a gyermekcipő árváltozásait is figyelemmel kíséri a KSH: ez egy év alatt 9,6 százalékot drágult, 2020 októberéhez képest 15-öt - úgyhogy hozzávetőleg követi a női darabok trendjét.

Ez csak a nagy átlag!

A hazai ruházati üzletekben körülnézve érzékelhetjük, hogy a KSH valóban az országos átlagot közli, legalábbis egy gyors keresés után szeretnénk inkább a statisztikai hivatal butikjában vásárolni, ha van ilyen. Ugyanis a boltokban a közölteknél jóval hajmeresztőbb árak fogadhatnak bennünket. Az egyik hazai sportszerüzlet polcain ugyanis a kabátok 17 ezer forintnál kezdődnek, azonban egy valamire való, vastag télikabátért akár 34 000 forintot is elkérhetnek. Ha pedig vastagabb pulóvert szeretnénk, esetleg téli cipőt, úgy ezek további 10-20 ezer forintos kiadást is jelenthetnek.

Nem csoda így, ha rengeteg használtruha üzlet nyílik országszerte: akadnak olcsóbb kategóriás, "turkálós" változatok, vállfás válogatók, sőt, extravagáns vintage üzletek is. Utóbbiakból a ruhákat már nem csak a magyarok viszik, hanem bizony a külföldiek is vásárolnak.

Korábban egyébként a használt ruhák beszerzéséről és árusításáról a RongyÁsz nevű vállalkozás is beszélt lapunknak, akik átlagosan 200 000 kiló ruhát adnak el évente. A cég ügyvezetője elmondta, hogy a koronavírus alatt visszaesést tapasztaltak. A brexit pedig szintén kihat az üzletre jelentős mértékben, mivel a beszerezhető áru mennyiség csökkenésével párhuzamosan a minőség is romlott, valamint a beszerzési árak is jelentősen drágultak. Ezen felül megjelent a vám, és kezelési költségek. A bonyolultabb szállítási folyamatok miatt a fuvardíjak is jelentősen emelkedtek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem