13 °C Budapest
Cropped shot of young woman carrying a shopping basket, standing along the product aisle, grocery shopping for daily necessities in supermarket

Súlyos igazság derült ki a magyar boltokról: hiába próbálsz, így biztosan nem tudsz spórolni

2022. október 17. 08:46

Spórolni ugyan a jelenlegi inflációs környezetben jó és okos dolog, csakhogy a tudatosság már egy egész más kérdés.

Míg a jelenlegi nehéz gazdasági környezet megjelenée előtt számolatlanul vettük például az étolajat vagy a vécépapírt, a hatósági ár miatt egyes termékek beszerzése sokkal nehezebbé vált, mint korábban. A Telex cikkében egy pszichológust kérdezett arról, hogy egyáltalán tudatosan vásárolnake a magyarok - meglepő válasz született.

Meghatározó a vásárló saját képességeibe vetett bizalma is, ami nem arról szól, hogy képes vagyok-e arra, hogy használjam az adott tárgyat, hanem sokkal inkább arról, megvan-e az önbizalmam azzal kapcsolatban, hogy tudom használni. A szituáción és a lelki hozzáálláson túl az árérzékenység is fontos, de ezt sok cég félreérti. Gyakran éppen azok hoznak sokkal irracionálisabb döntéseket, akik magukra árérzékenyként gondolnak. Pont azért, mert koncentrálnak arra, hogy megfontolt döntéseket hozzanak, könnyebben bedőlnek olyan promócióknak, amikre valójában semmi szükségük nincs – a megfontolt döntés ugyanis egy illúzió

 - mondta a szakértő a lapnak. Ebből tehát látszik, hogy hiába szeretnénk tudatosan vásárolni, a fogalom valójában csak a fejekben létezik. Erre ugyanis az ember gyakorlatilag "alkatilag" képtelen, nincs birtokában mindig, minden szükséges információnak - és Csertán Ákos el is magyarázza, hogy miért.

Nincs olyan, hogy tudatos vásárlás. Abban az esetben létezhetne ilyen, ha minden információt ismernénk: a saját igényeinket, amiket gondos önismerettel feltérképeztünk, az adott termék minden létező paraméterét, és mindezek alapján össze tudnánk kalkulálni, hogy mi a legjobb döntés. Erre azonban az ember nem képes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm