4 °C Budapest
Cropped shot of young woman carrying a shopping basket, standing along the product aisle, grocery shopping for daily necessities in supermarket

Súlyos igazság derült ki a magyar boltokról: hiába próbálsz, így biztosan nem tudsz spórolni

2022. október 17. 08:46

Spórolni ugyan a jelenlegi inflációs környezetben jó és okos dolog, csakhogy a tudatosság már egy egész más kérdés.

Míg a jelenlegi nehéz gazdasági környezet megjelenée előtt számolatlanul vettük például az étolajat vagy a vécépapírt, a hatósági ár miatt egyes termékek beszerzése sokkal nehezebbé vált, mint korábban. A Telex cikkében egy pszichológust kérdezett arról, hogy egyáltalán tudatosan vásárolnake a magyarok - meglepő válasz született.

Meghatározó a vásárló saját képességeibe vetett bizalma is, ami nem arról szól, hogy képes vagyok-e arra, hogy használjam az adott tárgyat, hanem sokkal inkább arról, megvan-e az önbizalmam azzal kapcsolatban, hogy tudom használni. A szituáción és a lelki hozzáálláson túl az árérzékenység is fontos, de ezt sok cég félreérti. Gyakran éppen azok hoznak sokkal irracionálisabb döntéseket, akik magukra árérzékenyként gondolnak. Pont azért, mert koncentrálnak arra, hogy megfontolt döntéseket hozzanak, könnyebben bedőlnek olyan promócióknak, amikre valójában semmi szükségük nincs – a megfontolt döntés ugyanis egy illúzió

 - mondta a szakértő a lapnak. Ebből tehát látszik, hogy hiába szeretnénk tudatosan vásárolni, a fogalom valójában csak a fejekben létezik. Erre ugyanis az ember gyakorlatilag "alkatilag" képtelen, nincs birtokában mindig, minden szükséges információnak - és Csertán Ákos el is magyarázza, hogy miért.

Nincs olyan, hogy tudatos vásárlás. Abban az esetben létezhetne ilyen, ha minden információt ismernénk: a saját igényeinket, amiket gondos önismerettel feltérképeztünk, az adott termék minden létező paraméterét, és mindezek alapján össze tudnánk kalkulálni, hogy mi a legjobb döntés. Erre azonban az ember nem képes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?