7 °C Budapest

Made in Hungary: egyre keresettebbek a magyar termékek külföldön

MTI
2019. július 2. 18:35

Áprilisban az export euróban kifejezett értéke 3,8, az importé 7,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi mérleg többlete 245 millió euró volt, 238 millió euróval kevesebb a tavaly áprilisinál - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyenleg 17 millió euróval nagyobb a június 7-én kiadott első becslésben közöltnél, amikor kisebb, 3,6 százalékos exportnövekedést és ugyancsak 7,0 százalékos importemelkedést jelentett a KSH. Az export növekedési üteme tavaly június óta egyszer sem érte el az importét, amit a fogyasztás és beruházások élénk növekedése magyaráz.

Az év első négy hónapjában az export 5,3 százalékkal, az import 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 2,098 milliárd eurós mérlegtöbblet 532 millió euróval kisebb, mint a tavalyi azonos időszakban volt.

Január-áprilisban a gépek, szállítóeszközök kereskedelméből 4 milliárd eurót meghaladó, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmából 754 millió euró aktívum származott, míg az energiahordózók négyhavi importtöbblete 1,744 milliárd euróra rúgott és a feldolgozott termékek kereskedelme is 1,131 milliárd euró deficittel járt.  

A gépek, szállítóeszközök exportja és importja véletlenül egyformán 6,4 százalékkal haladta meg euróban számolva a tavaly első négyhavit, míg változatlan áron számolva az export 5,6 százalékkal, az import 6,5 százalékkal nőtt. A négyhavi többletből 3,104 millió euró származott a közúti járművek exportjának 12,1 százalékos és az import 2,1 százalékos növekedéséből. További 1,361 milliárd euró aktívumot az energiafejlesztő gépek, 1,066 milliárd eurót a híradástechnikai készülékek forgalma generált, míg a villamosgépek, a fémmegmunkáló és egyéb gépek kereskedelme deficittel járt. 

Az élelmiszerkereskedelemben 11,7 százalékkal nőtt az export és 9,0 százalékkal az import euróban számolt értéke tavaly január-áprilishoz mérve.

A gabonaexport 36,0 százalékos és az import 26,5 százalékos növekedéséből 478 millió euróra nőtt a többlet, a takarmányok kereskedelméből 154, a hús és húskészítmények forgalmából 135 millió euró a többlet származott. Az energia importszámla 2,740 milliárd euró volt, 21,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, de 19,5 százalékkal nőtt az export is, főleg a gáz és az elektromos áram kivitele, 78,0, illetve 74,6 százalékkal. Változatlan áron számolva az energiaimport 10,6 százalékkal, az export 6,7 százalékkal nőtt. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feldolgozott termékek exportja alig 0,5 százalékkal, importja 5,8 százalékkal nőtt, az 1,131 milliárd euró deficitből a vas, acél színesfém és más fémtermékek importtöbblete összesen 1,317 milliárd eurót tett ki az első négy hónapban. Ezzel szemben a gyógyszerek külkereskedelméből 423, a gumigyártmányokéból 289 millió euró aktívum származott. 

Az Európai Unió országaiba menő export 8,0 százalékkal nőtt euróban számolva, míg az import 3,1 százalékkal, amiből a négyhavi exporttöbblet 4,639 milliárd euróra emelkedett. Ezzel szemben az ázsiai országokból származó behozatal 28,8 százalékos növekedése mellett az export 20,3 százalékkal visszaesett a múlt év január-áprilisához mérve, így a deficit 3,600 milliárd euróra nőtt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm