Made in Hungary: egyre keresettebbek a magyar termékek külföldön

Made in Hungary: egyre keresettebbek a magyar termékek külföldön

MTI
2019. július 2. 18:35

Áprilisban az export euróban kifejezett értéke 3,8, az importé 7,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi mérleg többlete 245 millió euró volt, 238 millió euróval kevesebb a tavaly áprilisinál - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyenleg 17 millió euróval nagyobb a június 7-én kiadott első becslésben közöltnél, amikor kisebb, 3,6 százalékos exportnövekedést és ugyancsak 7,0 százalékos importemelkedést jelentett a KSH. Az export növekedési üteme tavaly június óta egyszer sem érte el az importét, amit a fogyasztás és beruházások élénk növekedése magyaráz.

Az év első négy hónapjában az export 5,3 százalékkal, az import 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 2,098 milliárd eurós mérlegtöbblet 532 millió euróval kisebb, mint a tavalyi azonos időszakban volt.

Január-áprilisban a gépek, szállítóeszközök kereskedelméből 4 milliárd eurót meghaladó, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmából 754 millió euró aktívum származott, míg az energiahordózók négyhavi importtöbblete 1,744 milliárd euróra rúgott és a feldolgozott termékek kereskedelme is 1,131 milliárd euró deficittel járt.  

A gépek, szállítóeszközök exportja és importja véletlenül egyformán 6,4 százalékkal haladta meg euróban számolva a tavaly első négyhavit, míg változatlan áron számolva az export 5,6 százalékkal, az import 6,5 százalékkal nőtt. A négyhavi többletből 3,104 millió euró származott a közúti járművek exportjának 12,1 százalékos és az import 2,1 százalékos növekedéséből. További 1,361 milliárd euró aktívumot az energiafejlesztő gépek, 1,066 milliárd eurót a híradástechnikai készülékek forgalma generált, míg a villamosgépek, a fémmegmunkáló és egyéb gépek kereskedelme deficittel járt. 

Az élelmiszerkereskedelemben 11,7 százalékkal nőtt az export és 9,0 százalékkal az import euróban számolt értéke tavaly január-áprilishoz mérve.

A gabonaexport 36,0 százalékos és az import 26,5 százalékos növekedéséből 478 millió euróra nőtt a többlet, a takarmányok kereskedelméből 154, a hús és húskészítmények forgalmából 135 millió euró a többlet származott. Az energia importszámla 2,740 milliárd euró volt, 21,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, de 19,5 százalékkal nőtt az export is, főleg a gáz és az elektromos áram kivitele, 78,0, illetve 74,6 százalékkal. Változatlan áron számolva az energiaimport 10,6 százalékkal, az export 6,7 százalékkal nőtt. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A feldolgozott termékek exportja alig 0,5 százalékkal, importja 5,8 százalékkal nőtt, az 1,131 milliárd euró deficitből a vas, acél színesfém és más fémtermékek importtöbblete összesen 1,317 milliárd eurót tett ki az első négy hónapban. Ezzel szemben a gyógyszerek külkereskedelméből 423, a gumigyártmányokéból 289 millió euró aktívum származott. 

Az Európai Unió országaiba menő export 8,0 százalékkal nőtt euróban számolva, míg az import 3,1 százalékkal, amiből a négyhavi exporttöbblet 4,639 milliárd euróra emelkedett. Ezzel szemben az ázsiai országokból származó behozatal 28,8 százalékos növekedése mellett az export 20,3 százalékkal visszaesett a múlt év január-áprilisához mérve, így a deficit 3,600 milliárd euróra nőtt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25