24 °C Budapest
Bréking! A kormány elhalaszthatja a bankszámlák zárolását

Bréking! A kormány elhalaszthatja a bankszámlák zárolását

2019. június 20. 12:06

Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását - mondja Gyulyás Gergely Miniszterelenköséget vezető miniszter.

Június 27-én sok banki ügyfelet érhet meglepetés: könnyen előfordulhat, hogy nem fognak hozzáférni a bankszámlájukhoz, nem tudnak átutalni, kártyával fizetni mindaddig, míg a bankjuk el nem végzi a teljes körű átvilágításukat - írja a Portfolio. Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor most egy új húrt pendített meg ezzel kapcsolatban, mint elmondta: Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását.

Gulyás azt is hozzátette, mindössze egy rendeletmódosításra van szükség, de nem ennyire egyszerű a helyzet.

A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló szabályozás határozza meg, hogy a pénzintézetek miképpen kötelesek azonosítani az ügyfeleiket, és hogy milyen szintű azonosítással mi mindent tehetnek. Ez egy EU-szabályozás alapján írt rendelet, vagyis az egész EU-ban ez a határidő van érvényben.

Ha valóban kitolják a határidőt, akkor azzal valószínűleg kötelezettségszegési eljárást kockáztat a kormány, ugyanakkor mire a lassan működő EU-s gépezet bármiféle szankciót kiszabna, jó eséllyel már régen teljesítenék a bankok és az ügyfelek az uniós elvárást. Még múlt héten kérdeztük a Pénzügyminisztériumot arról, a határidő eltolása lehetséges-e, de választ nem kaptunk.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?