Vigyázz, mit csinálsz egy ilyen bankkártyával: börtön járhat érte

Vigyázz, mit csinálsz egy ilyen bankkártyával: börtön járhat érte

2019. április 4. 14:45

Mit csináljunk, ha találunk egy bankkártyát? Semmiképp ne kezdjünk el vásárolgatni vele, hiszen az lopásnak minősül, ez pedig szabadságvesztéssel sújtható. De akkor hova vigyük? Hívjuk a rendőrséget, keressük meg az illetőt? A válasz ennél egyszerűbb: haladéktalanul adjuk le egy bankfiókban. Videónkban elmagyarázzuk, hogy pontosan mit is kell tenni ilyenkor, illetve milyen veszélyei vannak, ha mi veszítjük el a kártyát.

Mit kell tennünk akkor, ha találunk egy bankkártyát? Sokan megpróbálják ilyenkor közösségi oldalakon hirdetni a megtalált kártyát, így remélve, hogy a tulajdonosa majd jelentkezik. Egyesek akár arra is vetemedhetnek, hogy megpróbálják megtalálni a tulajdonost, és eljuttatni hozzájuk. Nos, a teendőnk ennél sokkal egyszerűbb.

Nem kell mást tennünk, csak bemenni a kártyát kibocsátó bankhoz tartozó első bankfiókba, és leadni a megtalált bankkártyát.

Ne keressük a tulajdonost, ne is hirdessük sehol a kártyát, egyszerűen csak adjuk le a fiókban. Ha ezt elmulasztjuk, és esetleg nálunk marad a kártya, az eltulajdonításnak minősül. Ha vásárolunk is vele, az már a lopás büntetőjogi kategóriáját is kimeríti, amely akár szabadságvesztéssel is sújtható. Ne gondolkodjunk sokat, menjünk be személyesen a bankfiókba, és adjuk le a megtalált kártyát. Mi is találtunk nemrég egy elveszett bankkártyát, bevittük és leadtuk a bankfiókban. Az alábbi videóban elmagyarázzuk, mi történik ilyenkor.

A leadás maga körülbelül két percet vett igénybe. A sorszámok közül egy sima számlaügyintézést kell választanunk, majd a bankfiók munkatársa megkérdezi, hol találtuk a kártyát, mikor, majd felírja az adatainkat. Kapunk a leadásról egy átvételi elismervényt, és kész is a dolog. Mi azért megvártuk a helyszínen, hogy felhívják a kártyatulajdonost, mert kíváncsiak voltunk, mi lesz a kártya sorsa, de sajnos nem vette fel. A bank ekkor egy e-mail üzenetben értesíti a tulajdonost.

Azaz a bank azonnal el tudja érni az elveszett kártya tulajdonosát, amint bevisszük a kártyát.

Ha mi vagyunk a szerencsétlen fél, és nem találjuk a kártyánkat, nem muszáj azonnal letiltatni azt. Amíg nem vagyunk benne biztosak, hogy elveszett, egyszerűen csak beállíthatjuk a vásárlási limitet nullára - akár az applikáción keresztül is, ezt azonban haladéktalanul tegyük meg. Ha nem találjuk, akkor marad a letiltás: ezt elvégezhetjük a fiókban személyesen, a bank telefonos ügyfélszolgálatán 0-24-ben, valamint a mobilapplikáción keresztül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ne fizess sokat feleslegesen a bankodnak! Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

Azzal viszont számoljunk, hogy a letiltásnak díja van, mint ahogy az új kártya kibocsátása sem lesz ingyen.

A letiltott bankkártyát már akkor sem tudjuk használni, ha később megtaláljuk. Ha esetleg a becsületes megtaláló még a letiltás előtt átadja nekünk a kártyát, akkor is érdemes azt letiltani, hiszen a hátulján szereplő háromjegyű kóddal és a bankkártya-számmal könnyen vásárolgathat a neten. Ha külföldi kártyát találunk, és nincs a kibocsátó banknak magyarországi fiókhálózata, akkor adjuk le azt a rendőrségen. Ha mi veszítjük el külföldön a kártyát, akkor ugyanúgy le tudjuk azt tiltani az applikációban és a telefonos ügyfélszolgálaton is - ekkor azonban figyeljünk az előhívóra.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?