21 °C Budapest
Pofátlan csalók támadták meg Szinetár Dórát: te is így járhatsz

Pofátlan csalók támadták meg Szinetár Dórát: te is így járhatsz

2018. december 16. 14:32

A NAV logójával ellátott látszólag hivatalos levelet kapott internetes csalóktól Szinetár Dóra, a színésznő azonban nem dőlt be, és közösségi oldalán figyelmeztet a trükközőkre. Az adóvisszatérítést ígérő levél nem új jelenség, a színésznő esetét látva azonban úgy tűnik, még mindig terjed a csalás. Ha te is kapsz ilyen levelet, még véletlenül se kattints a benne szereplő linkre!

Manapság meglehetősen gyakoriak az adatlopásra irányuló netes csalások. A magukat a NAV munkatársainak kiadó csalók ezúttal Szinetár Dórát találták meg, írja a Blikk. A színésznő azoban résen volt, és Instagram profiljában figyelmeztet a csalásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Hasonló esetről már korábban mi isbeszámoltunk. A csalók adóvisszatérítést ígérnek, ezért viszont adategyeztetést kérnek, amelyet a linkelt weboldalon el lehet végezni. Aki rákattint, és megadja az adatait, az beesett a csapdába, ezért még csak véletlenül se kattints rá! A NAV hivatalos honlapján is figyelmeztet a csalókra. 

A szervezet korábbi közleményében felhívja a figyelmet, hogy a NAV nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra. A hivatal továbbá közli, hogy soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. 

Mutatjuk, hogy bukhatnak le a csalók

Vannak egyértelmű jelek, amelyek elárulják, hogy csalókkal van dolgunk. Szinetár Dóra például azt emelte ki, hogy a levélben a NAV hangneme túl személyes volt.

Korunk betöréses lopásai... vigyázat! Ne válaszoljatok, ha kaptok ilyen e-mail-t! Természetesen nem a NAV küldi. A NAV nem tegez!" - írja a színésznő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A meglátás nagyon helyes volt, a hangnemből és stílusból azonnal leszűrhető, ha nem hivatalos szervvel van dolgunk. A fenti eset megelehetősen amatőr csalókra vall, nem minden esetben ennyire könnyű azonban a helyzet. Ha a fogalmazási stílus nem ad okot gyanakvásra, vegyünk elő egy korábbi levelet, amelyet az adott szervtől kaptunk, és hasonlítsuk össze azzal. 

Persze árulkodó lehet maga a feladó e-mail címe. Bármely szervezet logóját könnyen oda lehet biggyeszteni a levélbe, de a levél feladójának e-mail címe sokat elárulhat. Így például a kormányzati szervek munkatársai legtöbbször a .gov (mint government, azaz kormányzat) megjelölést használják. A korábbi esetben azonban az e-mail cím is látszólag hivatalos volt, ezért amennyiben a feladó hivali alkalmazottnak tűnik, de a fogalmazási stílus nem hivatalos, akkor szinte biztosan csalás áll a háttérben.

Vannak azonban olyan profi csalók, akik esetén a trükközést nem könnyű kiszúrni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben bankkártyára, bankszámlára vonatkozó adatokat kérnek tőlünk e-mailben, fennáll az ok a gyanakvásra. Mi ezért azt javasoljuk, hogy kétes esetekben keressük meg telefonon az adott hivatalt, és informálódjunk ott a levélben szereplő állításokról.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?