18 °C Budapest
Tízezreket takaríthatsz meg, ha lemondasz erről a 10 rossz szokásról

Tízezreket takaríthatsz meg, ha lemondasz erről a 10 rossz szokásról

2018. május 15. 15:08

Sok magyar szeretne spórolni, de mégsem tud. Ennek persze számos oka lehet, de az egyik legvalószínűbb - az "alacsony" fizetések mellett -, hogy egyszerűen olyan rossz vásárlási szokásokat követ, amik észrevétlenül húzzák ki zsebéből a pénzt. Éppen ezért mutatunk most 10 rossz beidegződést, amin akár mától el lehet kezdeni változtatni.

Bár a magyarok közül sokan szeretnének megtakarítani, kevesen vannak azok, akik ezt véghez is tudják vinni. Ennek oka részben, hogy a magyar fizetések az utóbbi években tapasztalható növekedés ellenére, még mindig elég alacsonynak számítanak például európai összevetésben. A másik viszont kétség kívül az, hogy az emberek nagy része, még ha van is miből, akkor sem tud spórolni, hiszen olyan beidegződéseket követ, amik ezt lehetetlenné teszik. Ennek apropóján mutatunk most, 10 rossz szokást, amin már mától lehet úgy változtatni, hogy több maradjon a pénztárcában a hónap végén.

Szállítási költség

A házhozszállítási díjat persze fel lehet fogni szükséges rosszként is, nem szabad azonban elfelejteni, hogy elsődlegesen ez egy kényelmi szolgáltatás, ami a legtöbb esetben nem olcsó. Ezért ha tehetjük, próbáljunk csak akkor rendelni az internetről, ha valamilyen akció keretében elengedik a párezer forintos szállítási díjat. Vagy ha például bizonyos értékhatár fölött a cég vállal ingyenes kiszállítást, próbáljunk gyűjteni magunk mellé még potenciális vásárlókat a barátok vagy családtagok közül, hogy minél könnyebben meglegyen az ingyenes szállítás. Ha ezek közül egyikre sincs lehetőségünk, akkor próbáljuk meg helyben átvenni a csomagot, vagy egy csomagátvevő pontra kérni a kiszállítást, hiszen utóbbiak sokszor kevesebb, mint fele annyiba kerülnek, mint a házhozszállítás.

Teli áras ruhák

A ruházati üzletek általában a különböző évszakokhoz kötve dobnak ki új kollekciókat. Ezek azonban bevezetésükkor igen drágák, úgyhogy ha azt akarod, hogy több pénzt tudj félre rakni a fizetésedből, semmiképpen se vásárolj pont akkor, amikor a legújabb és legdrágább darabok kerülnek ki a ruházati üzletek polcaira, hiszen ezek maximum pár hónapig lesznek szenzációik, miközben lehet, hogy amire neked szükséged van, az fele annyi áron pihen a legújabb, drága darabok közvetlen közelében.

Előre csomagolt étel

Az előrecsomagolt ételek egyik legújabb slágere a saláta-mixek. Így azonban sokkal drágábban jut az asztalunkra a friss zöldség, mintha egyesével megvennénk a salátát és a különböző hozzávalókat és feldarabolnánk azokat. Ez persze nem csak a saláták világára igaz, úgyhogy érdemes mindig átgondolni, megéri-e a sokszoros árat egy olyan termék megvásárlása, amit mi magunk is - igaz egy kis időráfordítással - odahaza megtudunk csinálni az alacsony áron beszerzett alapanyagokból.

Applikáción belüli vásárlás

Bár a mai világban egyre több szoftverért lehet ingyen hozzájutni, azok használatán belül, már óriási pénzeket lehet elszórni. E csapda kiváltképp a játékok kapcsán élesedhet brutálisan, hiszen ezeknél a szoftvereknél gyakran választható opció az, hogy a könnyebb vagy egyszerűbb előrehaladás érdekében csak rá-rá kell nyomogatni a fizetés gombra, amivel máris megrövidítettük magunkat párszár, esetenként ezer forinttól.

Mindennapos ételrendelés

Bár a főzés macerás dolog, és sok időt vesz igénybe, ha nem is mindig, de hetente néhányszor érdemes hódolni ennek az elfoglaltságnak, hiszen ezzel könnyen csökkenthetjük a kiadásainkat. Ha egy bevásárlás során ugyanis nagyobb adagban kedvező áron tudunk alapanyagokat vásárolni, akkor fajlagosan sokkal olcsóbban jön ki egy tál étel, mintha rendelnénk. Érdemes tehát matekozni, és elosztani a rendeléseket, és az otthoni ételkészítéseket. A reggeli szendvicset például elég olcsó otthon elkészíteni, míg a boltokban akár 300-400 vagy ennél is több forintot is elkérhetnek egy sima sonkás vagy szalámis darabért.

Kihasználatlan edzőbérlet

Sokan, főleg tél végén, tavasszal a strandszezon közeledte miatt rákapnak az edzőtermekre. Ezzel persze nincs semmiféle probléma, hiszen az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás. A bajok ott kezdődnek, amikor valaki indokolatlanul sok tagdíjat fizet például havonta egy helyre, miközben alig jár edzeni, mert mindig talál valami kifogást az aktuális tevékenység ellen. Sokszor tehát jobban megérheti olyan sportot választani kezdésnek, ami ingyenes, vagy legalábbis kevés ráfordítást igényel, és ha már csak biztosak vagyunk abba, hogy esetleg munka után is, vagy hétvégén is szívesen mozgunk, akkor megpróbálkozni egy sportbérlettel.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Könyvvásárlás

Isten ments, hogy bárkit is arra ösztönözzünk, hogy ne olvasson. Azon azonban érdemes elgondolkodni, hogy érdemes-e minden könyvet megvenni, ami csak megtetszik a könyvesboltban. Az új darabok megjelenésükkor ugyanis 3000-5000 forintba is kerülhetnek, ami azért tetemes kiadás lehet, főleg akkor, ha például utólag kiderül, hogy csak egy egyszer olvasható könyvet sikerült beszereznünk. Éppen ezért érdemes lehet elgondolkozni egy könyvtári tagságon, ahonnan bármikor kölcsönözhetünk bármit, úgy hogy az éves tagsági díj nagyjából egyetlen új könyv árából megvan.

Egyszerű javítási munka

Teljesen fölösleges tízezreket szakemberre költeni, hogyha a lakásban, házban felmerülő hiba könnyen orvosolható. Sok esetben ilyen lehet egy szivárgó csap vagy klímaberendezés is, de adott esetben akár egy kisebb (vagy nagyobb) falfelület kifestése, glettelése. Sokszor ugyanis csak a kellő elhatározás, utánajárás kell ahhoz, hogy tízezreket spóroljunk. Természetesen, ha nagyobb a baj vagy egyáltalán nem értünk valamihez, ne kezdjünk el kontárkodni, de mindenképp érdemes némi időt áldozni az adott hiba forrásának a felkutatására.

Cukor, chips, cukros-szénvsavas üdítők

Mára pontosan tudjuk, hogy a különböző cukorkák, chipsek és üdítők mennyire károsak az egészségre, mégis sokan képtelen ellenállni a csábításnak, és úgy elképzelni egy lazulós estét, ahol ezek a kiegészítők nem jelennek meg. Egyszer azonban érdemes eljutni arra a pontra, amikor nemet mond rájuk az ember, hiszen ezzel nem csak az egészségét kímélheti meg valaki, de a pénztárcája tartalmát is.

Cigaretta

A cigi esetében is hasonló a helyzet, mint a különböző édességekkel. Könnyű rászokni, de nehéz leszokni róla, hiszen a mellett, hogy egészségtelen, a pénzt is gyorsan felemészti. Persze a cigarettáról való leszokás sohasem egyszerű, de óriási motiváló erő lehet a potenciálisan megspórolható pénz mennyisége. A legjobb még ma elkezdeni.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?