-2 °C Budapest

Tömegeket keresnek Budapesten: 375 ezres fizetés, diploma nem kell

2018. március 17. 07:00

Úgy tűnik, újabb területet darálhat be hazánkban a munkaerőhiány, az áldozatok ezúttal a fővárosi és vidéki cukrászdák lehetnek. Mivel feltűnően sok mostanában a cukrászdai álláshirdetés a fővárosban, megkerestünk egy szakmai szervezetet is, hogy mondják el, csak megérzésről vagy szektorszintű problémról van-e szó. A cukrászipari testület szerint inkább az utóbbi, a problémák pedig összetettebbek, mint elsőre gondolnánk.

Alig lehet olyan cukrászdába betérni Budapesten, ahol ne lenne kint a tábla, hogy felszolgálót, pultost, cukrászt vagy olyan helyeken, ahova még nem köszöntött be a gendertéma, kézilányt keresnek. Találtunk olyan nagynevű, újhullámos óbudai cukrászdát a fővárosban, amely egyszerűen beszüntette a vendégfogadást hétfőn és kedden (a bejárati ajtóra kiakasztott tábla szerint a munkaerőhiány miatt), de olyan esettel is találkoztunk (a város egyik legnépszerűbb cukrászdája esetében), amikor ideiglenes jelleggel süteménytípusokat vontak ki a forgalomból.

Egy kiszolgálóval beszélgetve megtudtuk, hogy a konkrét budai cukrászdában azért nem volt hónapokig flódni, mert egyszerűen túl bonyolult volt összerakni, és nem volt rá elég ember. Most pedig, bár a flódni kicsit módosítva visszatért, egy málnás süteményük esett áldozatául a munkaerővel kapcsolatos nehézségeknek, igaz, ez nem a bonyolultsága miatt, hanem azért, mert ez volt az egyik legolcsóbb termékük, a szűkös munkaerőt pedig inkább a drágább termékek előállítására használják fel.

Budai cukrászda munkaerőhiány miatt korlátozott nyitvatartása

A munkaerőhiány évek óta problémát okoz a munkaadóknak hazánkban, és a helyzet fokozottan sújtja a vendéglátóhelyeket. A háttérben lévő okok között fajsúlyosan jelen lehet, hogy a szektorban sokan dolgoztak nem túl magas végzettséggel, alacsony fizetésért, de elfogadható angol vagy német nyelvtudással, és őket könnyen elcsábították külföldre, ahol a hazaihoz képest sokszoros bért,  valamint jobb és stabilabb munkakörülményeket tudtak kínálni az éttermek, hotelek és egyéb vendéglátós egységek.

Ezt a nyári, balatoni munkaerőhiányról írt tavalyi cikkünkben megerősítette Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének elnöke is. A szakember szerint nemcsak a fizetés jobb ugyanis Nyugat-Európában.

A munkakörülményekkel nem tudunk versenyezni. Egy klimatizált konyhában, megfelelő technikai eszközökkel végigdolgozni egy nyarat nem egészen ugyanaz, mint az itthoni elavult környezetben

- mondta 2017. júniusában lapunknak az érdekképviselet vezető.

A munkaerőhiányra mindenesetre logikus piaci reakció a béremelés, hisz így csökkenteni lehet a külföldre való elvándorlás relatív előnyét, és ha az állásportálokat böngésszük, akkor azt látjuk, hogy valamekkora bérfelzárkózás valószínűleg elindult a cukrászok között.

Míg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2016-ban még bruttó 154 113 forint volt egy cukrász átlagos keresete, addig a nagyobb állásportálokon most már nem ritkák azok az ajánlatok, amelyek vidéken 180-210 ezres bruttó bért, Budapesten pedig 250 ezres fizetést kínálnak. Találtunk olyan konkrét hirdetést is, amely bruttó 375 ezer forintos fizetést kínál egy XIII. kerületi pékségben, 2-3 éves cukrásztapasztalatért cserébe.

forrás: Jófogás

Az egyébként logikus, hogy Budapesten többet lehet keresni, hisz a fővárosban jellemzően magasabbak a megélhetési költségek, a cukrászdák árai pedig magasabbak, több bevételt lehet tehát bérekre fordítani. 

A bérfejlesztést segítheti, hogy a vendéglátóhelyek áfáját (a helyben készített és helyben elfogyasztott termékekre) a normális 27 százalékról két év alatt 5 százalékra (+4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulásra) csökkentették, illetve ahogy egy korábbi cikkünkből kiderült, a számlán szervizdíjként feltüntetetett összeg is gazdaságos eszköz lehet bérfejlesztésre. Szemléltetésként érdekes, hogy a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány becslése szerint csak az Áfa-csökkentéssel 30-40 milliárd forint maradta vendéglátósok zsebében

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az persze kérdéses, hogy az alacsonyabb adókulcsok mekkora mértékben járulnak majd hozzá ahhoz, hogy hazatérjenek az elvándorolt vendéglátósok, ugyanakkor a cukrászok esetében nemcsak a kivándorlás miatt van kevés szakember.

Nem biztos, hogy jó ötlet 14 éves korukban rávenni a fiatalokat arra, hogy szakmát válasszanak. Lehet, inkább érettségizniük kéne, mivel később érettebben tudnak dönteni arról, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Ezzel lehet, hogy csökkenteni tudnánk a pályaelhagyók magas számát is

- mondta el a Pénzcentrumnak Pataki Ádám cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezetőségi tagja. 

A szakember megerősítette a munkaerőhiányról feljebb vázolt képet, elmondása szerint nagyon nehéz ma cukrászokat találni az országban, a fizetésbeli különbségek miatt pedig ahogy távolodunk a fővárostól, úgy válik a helyzet még kritikussabbá. A cukrászmester több, a témában nyilatkozó oktatási szakértőtől már ismert képet festett a szakmai oktatás helyzetéről is. Véleménye szerint 

a központostás óta romlott a helyzet az intézményekben, azt ugyanakkor kiemelte a Pénzcentrumnak adott nyilatkozatában, hogy ez nem a szaktanárok, oktatók hibája.

Az elérhető fizetésekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy jelenleg 140 és 200, 250 ezer forint között lehet keresni cukrászként Magyarországon, ugyanakkor nyilván vannak ennél magasabb vezetői bérek is. A jelentős jövedelmi eltérésekkel kapcsolatban fontos, hogy nemcsak főváros-vidék viszonylatban figyelhetők meg jelentős különbségek, a nagyobb hotelekben és éttermekben sokszor jobban lehet keresni cukrászként, mint egy cukrászdában.

A szektor jövőjével kapcsolatban Pataki Ádám elmondta, hogy természetesen van lehetőség tanulói rendszerben is képezni a munkatársakat a vállalatoknál, de arra ilyen esetekben nincs garancia, hogy a két-három éves tapasztalat megszererzése után is helyben maradnak a kitanított cukrászok. 

A vállalatoknak mindenesetre segítség lenne az érdekvédelmi vezető szerint, ha az alacsonyabb mértékű Áfa szélesebb termékkörre vonatkozna, illetve további mértékű adóteher-csökkentés is megoldás lehet a szektor előtt álló kihívások kezelésére.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem