15 °C Budapest
Összeomlott a magyar lottónyertes: az adóhivatal vihet mindent

Összeomlott a magyar lottónyertes: az adóhivatal vihet mindent

2017. március 26. 15:01

Úgy tűnik elveszítheti régi álmát a magyar lottónyertes házaspár, a cukrászdájuk gépeit már lefoglalta az adóhatóság. Ugyan nem tudni, mi történt pontosan, az viszont kiderült, hogy adótartozás miatt vitték el az üzlethelység felszereléseit. Nem ők lennének egyébként az első lottónyertesek, akik mindenüket elveszítenék, számos esetben veszítették már el mindenüket lottónyertesek.

Adótartozás miatt foglalta le a NAV egy győri cukrászda berendezéseit. Az üzlethelységet az Skandináv lottón több mint 600 millió forintot kaszáló Andraschek házaspár üzemeltette eddig, most azonban kérdéses lett a cukrászda további sorsa - írja a Blikk.

Nem ők lennének az elsők, akik mindenüket elveszítik, korábban már több dokumentált eset is volt hasonlóra:

  • A 17 éves Jane Park az Egyesült Királyságban nyert 1 millió fontot (kb. 350 millió forint), azonban a nyeremény terhét nem tudta egyedül viselni, így visszaköltözött édesanyjához.
  • Bud Post 16 millió dollárt nyert még 1988-ban, a nyereményből azonban a családtagjai is részesülni akartak, nem is akár hogyan. A volt barátnője beperelte, a bátyja bérgyilkost fogadott a megölésére. Ekkora nyomás után talán nem is csoda, hogy egy évvel a nyertes számok megjátszása után már 1 millió dolláros tartozása volt a férfinek.
  • Nem járt sokkal jobban Willie Hurt sem, aki a 3 millió dolláros nyeremény átvétele után két évvel elvált, gyerekeit elvesztette. Persze ez csak még jobban megviselte pszichésen, öngyilkossággal próbálkozott, majd drogfüggő lett, amely a teljes nyereményét felemésztette.
  • 1,3 millió dollárral lett gazdagabb Denise Rose, aki a nyertes számok kihúzása után csak 11 napot várt a válókereset benyújtásával. A férje nem tudott a nyereményről, két évvel később azonban rájött a turpisságra és beperelte a nőt, a bíróság pedig minden pénzt a volt férjnek ítélt.
  • Brutális, 315 millió dolláros nyereményt zsebelhetett be a texasi lottón Andrew Whittaker. Azt gondolhatnánk, hogy ennyi pénzt egész egyszerűen lehetetlen eltapsolni, a férfi azonban 4 év alatt folyamatosan kaszinókban játszotta el a pénzét.

Hogyan védheti ki a nyertes az elszegényedést?

A lottónyertesekre a nyeremény átvételekor igen nagy pszichológiai nyomás helyeződik, különösen, ha kiemelkedően magas összegről van szó. Ilyenkor általában több banknál érdemes számlát nyitni a főnyeremény tulajdonosának és ezekre kérni több részletben az összeget.

A bankoknál egyébként nemcsak a gazdagság miatt nem kell tartani a magas díjaktól, hanem azért sem, mert ekkora összegnél már az ügyfelek a privátbanki kategóriába kerülnek, ennek keretein belül pedig egyedi díjak és ajánlatok várják őket. A privát banki belépési limitek viszont eltérőek az egyes bankoknál, van ahol már 25 millió forint megtakarítástól is egyedi ajánlatokkal várnak minket és van, ahol ehhez 300 millió forintra van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?