Káros a gyerekekre? Olyat találtak a csokiban, amire nem is számítottak

Káros a gyerekekre? Olyat találtak a csokiban, amire nem is számítottak

2016. szeptember 30. 08:31

A legfrissebb kutatás szerint a csokoládé is tartalmaz koffeint, így nem árt odafigyelni, hogy mennyi édességet adunk a gyerekeinknek - írja a Napi.hu.

A különböző koffeintartalmú termékeket rendszerezte a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR). A szervezet felsorol több, már ismert tényt, többek között azt, hogy túlzásba vitt energiaital-fogyasztás kedvezőtlen hatással lehet a szív- és érrendszerre, valamint a központi idegrendszerre negatív hatással lehet. Emellett ingerlékenységet, szívdobogást, vérnyomás-emelkedést. Szintén növeli a rizikót az energiaitalok sok alkohollal való fogyasztása. Emellett a szoptató nőknek, gyerekeknek nem ajánlott az energiaital - idézi a német intézet összefoglalóját az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények című magyar szaklap.

Ahhoz, hogy képben legyenek a vásárlók, a BfR felsorolja, hogy a különböző termékekben átlagosan mennyi koffein van.

  • 2,5 deci energiaital 80 milligramm koffeint tartalmaz, így a legmagasabb koffeintartalmú termékek közé tartozik
  • Egy dobozos energiaitalban annyi koffein van, mint 2 deci kávéban, ehhez képest egy csésze fekete teában fele annyi koffeint található.
  • Egy egészséges felnőtt rövid időn belül 200 milligramm koffeint, azaz 2 kávét vagy 2 energiaital kockázatmentesen megihat.
  • A csokoládéban is van koffein, ezért főként a gyerekeknél figyelni kell erre is: egy tábla étcsokoládé nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze fekete tea. Ez pedig egy fél doboz energiaitalnak felel meg, egy tábla tejcsokoládé koffeintartalma pedig egy dobozos energiaital negyedének koffeintartalmával egyenlő

Gyermekeknél a felnőttek adagjánál arányosan kevesebb a maximális mennyiség, kortól és testsúlytól függően körülbelül napi 50-100 gramm, a 160 gramm egy 10 éves gyermeknél már problémás lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?