9 °C Budapest
Koronavírus: mit ér a lélegeztető gép orvosi oxigén nélkül?

Koronavírus: mit ér a lélegeztető gép orvosi oxigén nélkül?

2020. április 11. 09:55

Rohamtempóban dolgoznak a kórházakban, hogy mindenhova jusson elég oxigén, az egyik orvosi oxigént előállító és forgalmazó vállalat több tízmillió forintot költ erre. Ahol nincs idő és lehetőség a bővítésre, a szükségágyak mellé nagyobb palackokat tesznek.

Továbbra sincs kezelési mód vagy gyógyszer a koronavírusra. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője korábban arról beszélt, hogy azok, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, otthon is gyógyulhatnak. Azok azonban, akik kórházba kerülnek, sokszor életveszélyes állapotban vannak, és gépi lélegeztetésre szorulnak. A súlyos gyulladás miatt ugyanis jelentősen csökken a betegek légzőfelülete, ezért oxigénhiányos állapot lép fel. Az orvosok ebben a helyzetben azon dolgoznak, hogy a még ép tüdőterületekhez magas koncentrációban juttassanak oxigént - írja a hvg.hu.

A külügy 4,7 milliárd forint értékben hozat lélegeztető gépeket Kínából. Nyolcvanhat darab már meg is érkezett belőlük.

Az, hogy Magyarországon legyen elegendő orvosi oxigén, stratégiai jelentőségű, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Ma Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel képes ellátni a kórházakat. Ezek egyikének a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetőjének, Bohner Zsoltnak véleménye szerint:

A normál hétköznapi működéshez képest, a szabad kapacitásoknak köszönhetően háromszor annyi oxigént tud kínálni a vállalat

A Messer ipari gázgyártóként orvosi gázokat, a többi között gyógyászati célú orvosi oxigént állít elő és forgalmaz. A világjárvány miatt az elmúlt hetekben sorra álltak le a nagyobb gyárak, például az autógyárak, "így jelentősen csökkent az ipari gáz iránti kereslet, ami tovább növeli a szabad kapacitást".

"Az oxigéngyártás technológiáját tekintve nem teszünk különbséget az ipari oxigén és az orvosi oxigén között. Az alapanyaguk az atmoszferikus levegő, amit mindenki, mindenütt megtalál, és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre" - magyarázta Bohner, hozzátéve, hogy

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

van elég oxigén,

így ma még egyszerűen tudják kezelni a járványügyi helyzetet. A helyzet komolysága most abból adódik, hogy a betegszám jelentősen nőtt eddig, és feltételezhetjük, hogy a járvány Magyarországon még nem érte el a csúcspontját. Az a várakozásunk, hogy a betegek száma jelentősen nőni fog - magyarázta.

Szerinte orvosi oxigénből bőségesen lesz akkor is a kórházakban, ha tömegessé válik a megbetegedés. Ha mégsem lenne elég, abban az esetben korlátoznánk az ipari fogyasztók oxigénfelhasználását, hogy több oxigén jusson a betegeknek. Ha emberéletről lesz szó, ezt a lépést meg fogjuk tenni - emelte ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. április 12., 17:05