19 °C Budapest
Koronavírus: mit ér a lélegeztető gép orvosi oxigén nélkül?

Koronavírus: mit ér a lélegeztető gép orvosi oxigén nélkül?

2020. április 11. 09:55

Rohamtempóban dolgoznak a kórházakban, hogy mindenhova jusson elég oxigén, az egyik orvosi oxigént előállító és forgalmazó vállalat több tízmillió forintot költ erre. Ahol nincs idő és lehetőség a bővítésre, a szükségágyak mellé nagyobb palackokat tesznek.

Továbbra sincs kezelési mód vagy gyógyszer a koronavírusra. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője korábban arról beszélt, hogy azok, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, otthon is gyógyulhatnak. Azok azonban, akik kórházba kerülnek, sokszor életveszélyes állapotban vannak, és gépi lélegeztetésre szorulnak. A súlyos gyulladás miatt ugyanis jelentősen csökken a betegek légzőfelülete, ezért oxigénhiányos állapot lép fel. Az orvosok ebben a helyzetben azon dolgoznak, hogy a még ép tüdőterületekhez magas koncentrációban juttassanak oxigént - írja a hvg.hu.

A külügy 4,7 milliárd forint értékben hozat lélegeztető gépeket Kínából. Nyolcvanhat darab már meg is érkezett belőlük.

Az, hogy Magyarországon legyen elegendő orvosi oxigén, stratégiai jelentőségű, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Ma Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel képes ellátni a kórházakat. Ezek egyikének a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetőjének, Bohner Zsoltnak véleménye szerint:

A normál hétköznapi működéshez képest, a szabad kapacitásoknak köszönhetően háromszor annyi oxigént tud kínálni a vállalat

A Messer ipari gázgyártóként orvosi gázokat, a többi között gyógyászati célú orvosi oxigént állít elő és forgalmaz. A világjárvány miatt az elmúlt hetekben sorra álltak le a nagyobb gyárak, például az autógyárak, "így jelentősen csökkent az ipari gáz iránti kereslet, ami tovább növeli a szabad kapacitást".

"Az oxigéngyártás technológiáját tekintve nem teszünk különbséget az ipari oxigén és az orvosi oxigén között. Az alapanyaguk az atmoszferikus levegő, amit mindenki, mindenütt megtalál, és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre" - magyarázta Bohner, hozzátéve, hogy

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

van elég oxigén,

így ma még egyszerűen tudják kezelni a járványügyi helyzetet. A helyzet komolysága most abból adódik, hogy a betegszám jelentősen nőtt eddig, és feltételezhetjük, hogy a járvány Magyarországon még nem érte el a csúcspontját. Az a várakozásunk, hogy a betegek száma jelentősen nőni fog - magyarázta.

Szerinte orvosi oxigénből bőségesen lesz akkor is a kórházakban, ha tömegessé válik a megbetegedés. Ha mégsem lenne elég, abban az esetben korlátoznánk az ipari fogyasztók oxigénfelhasználását, hogy több oxigén jusson a betegeknek. Ha emberéletről lesz szó, ezt a lépést meg fogjuk tenni - emelte ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?