17 °C Budapest

Koronavírus: mit ér a lélegeztető gép orvosi oxigén nélkül?

2020. április 11. 09:55

Rohamtempóban dolgoznak a kórházakban, hogy mindenhova jusson elég oxigén, az egyik orvosi oxigént előállító és forgalmazó vállalat több tízmillió forintot költ erre. Ahol nincs idő és lehetőség a bővítésre, a szükségágyak mellé nagyobb palackokat tesznek.

Továbbra sincs kezelési mód vagy gyógyszer a koronavírusra. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője korábban arról beszélt, hogy azok, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, otthon is gyógyulhatnak. Azok azonban, akik kórházba kerülnek, sokszor életveszélyes állapotban vannak, és gépi lélegeztetésre szorulnak. A súlyos gyulladás miatt ugyanis jelentősen csökken a betegek légzőfelülete, ezért oxigénhiányos állapot lép fel. Az orvosok ebben a helyzetben azon dolgoznak, hogy a még ép tüdőterületekhez magas koncentrációban juttassanak oxigént - írja a hvg.hu.

A külügy 4,7 milliárd forint értékben hozat lélegeztető gépeket Kínából. Nyolcvanhat darab már meg is érkezett belőlük.

Az, hogy Magyarországon legyen elegendő orvosi oxigén, stratégiai jelentőségű, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Ma Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel képes ellátni a kórházakat. Ezek egyikének a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetőjének, Bohner Zsoltnak véleménye szerint:

A normál hétköznapi működéshez képest, a szabad kapacitásoknak köszönhetően háromszor annyi oxigént tud kínálni a vállalat

A Messer ipari gázgyártóként orvosi gázokat, a többi között gyógyászati célú orvosi oxigént állít elő és forgalmaz. A világjárvány miatt az elmúlt hetekben sorra álltak le a nagyobb gyárak, például az autógyárak, "így jelentősen csökkent az ipari gáz iránti kereslet, ami tovább növeli a szabad kapacitást".

"Az oxigéngyártás technológiáját tekintve nem teszünk különbséget az ipari oxigén és az orvosi oxigén között. Az alapanyaguk az atmoszferikus levegő, amit mindenki, mindenütt megtalál, és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre" - magyarázta Bohner, hozzátéve, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

van elég oxigén,

így ma még egyszerűen tudják kezelni a járványügyi helyzetet. A helyzet komolysága most abból adódik, hogy a betegszám jelentősen nőtt eddig, és feltételezhetjük, hogy a járvány Magyarországon még nem érte el a csúcspontját. Az a várakozásunk, hogy a betegek száma jelentősen nőni fog - magyarázta.

Szerinte orvosi oxigénből bőségesen lesz akkor is a kórházakban, ha tömegessé válik a megbetegedés. Ha mégsem lenne elég, abban az esetben korlátoznánk az ipari fogyasztók oxigénfelhasználását, hogy több oxigén jusson a betegeknek. Ha emberéletről lesz szó, ezt a lépést meg fogjuk tenni - emelte ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem