Elszálltak az árak és a bérek: bajba kerültek az önkormányzatok

Elszálltak az árak és a bérek: bajba kerültek az önkormányzatok

MTI
2017. október 12. 09:30

Több önkormányzat is bajba került az anyagárak és a munkadíjak emelkedése miatt, plusz önerővel kénytelenek kiegészíteni a folyamatban lévő beruházásokat.

Az építőanyagárak és a munkabérek jelentős növekedése miatt jóval drágábbak lettek az önkormányzati beruházások a tervezetthez képest. A szóban forgó beruházások mellé korábban uniós és egyéb támogatásokat is elnyertek, viszont az árak emelkedése miatt az önkormányzatok kénytelenek megemelni a saját forrásokat.

Békéscsabán már 100 millió forinthoz közelít a pótlólagosan bevont önerő, és Gyulán is 50 millió forint közelében járnak. A jelentős eltéréseket részben azzal indokolják, hogy a pályázatokat még 2015-ben kellett benyújtani, akkor végezték el a költségbecsléseket is, míg az elbírálás csak 2017-ben történt meg. Az elmúlt két évben pedig jelentősen megemelkedtek az alapanyagok árai valamint a munkabérek is.

A Miniszterelnökség bekérte a településektől a várható költségnövekményeket, 30 százalék feletti növekedés esetén egyedi elbírálás alapján segítik ki az önkormányzatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?