Elszálltak az árak és a bérek: bajba kerültek az önkormányzatok

MTI
2017. október 12. 09:30

Több önkormányzat is bajba került az anyagárak és a munkadíjak emelkedése miatt, plusz önerővel kénytelenek kiegészíteni a folyamatban lévő beruházásokat.

Az építőanyagárak és a munkabérek jelentős növekedése miatt jóval drágábbak lettek az önkormányzati beruházások a tervezetthez képest. A szóban forgó beruházások mellé korábban uniós és egyéb támogatásokat is elnyertek, viszont az árak emelkedése miatt az önkormányzatok kénytelenek megemelni a saját forrásokat.

Békéscsabán már 100 millió forinthoz közelít a pótlólagosan bevont önerő, és Gyulán is 50 millió forint közelében járnak. A jelentős eltéréseket részben azzal indokolják, hogy a pályázatokat még 2015-ben kellett benyújtani, akkor végezték el a költségbecsléseket is, míg az elbírálás csak 2017-ben történt meg. Az elmúlt két évben pedig jelentősen megemelkedtek az alapanyagok árai valamint a munkabérek is.

A Miniszterelnökség bekérte a településektől a várható költségnövekményeket, 30 százalék feletti növekedés esetén egyedi elbírálás alapján segítik ki az önkormányzatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem