11 °C Budapest

Tényleg adózni kell ez után is? Ki fogja ellenőrizni?

2015. november 13. 13:00

A gombászok egyelőre nem tudnak sokat a néhány hete elterjedt hírről, amely szerint jövőre a felvásárló 25 százalékos forrásadót von majd le minden megvásárolt vadon szedett és eladott termény után. Kérdés, hogy ha a védett növények pusztítását sem tudják megakadályozni a természetvédők, kik és hogyan ellenőrzik majd az új szabály betartását.

A jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomagban szereplő új szabály szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény egészül ki az új paragrafussal. E szerint ha valaki a vadon gyűjtött termékeket, azaz a gyógy- és fűszernövényeket, a gyümölcsöket és gombákat, valamint éti csigákat nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként adja el a felvásárlónak, akkor a bevétel huszonöt százaléka jövedelemnek számít. A javaslat elfogadásával nem lesz megkerülhető az adózás a gyűjtött javak felvásárlónak történő eladása esetén, mert a felvásárlónak kötelező lesz minden kifizetett forint huszonöt százaléka után tizenhat százalék személyi jövedelemadót levonnia, bevallania és forrásadóként befizetnie - írja a Magyar Nemzet..

A javaslat indoklásban egyébként az szerepel, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására.

A kérdés az, hogy ha bevezetik az új szabályt, ki ellenőrzi majd annak betartását. Jelenleg arra sincs mód, hogy a védett növények leszedését megakadályozzuk. Külön szervezetet kellene felállítani erre a feladatra, amit nem tartok kivitelezhetőnek. Nincs más ötletünk, mint hogy jobb híján ezt a feladatot is a természetőrökre hárítják majd

- mondta a lapnak a Zempléni Gombász Egyesület elnöke.

Egy természetőr szerint ugyanakkor ők már az utóbbi időben gyakorlatilag hivatalként működnek, igazoltatniuk kell a gyanús embereket, sokszor keverednek rendőrségi ügybe. Attól tartanak, hogy ezentúl elvárják majd tőlük, hogy a természetjárókat ellenőrizzék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt, hogy miként lehetne ellenőrizni az új szabály betartását, senki sem tudta megmondani.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem