Tényleg adózni kell ez után is? Ki fogja ellenőrizni?

Tényleg adózni kell ez után is? Ki fogja ellenőrizni?

2015. november 13. 13:00

A gombászok egyelőre nem tudnak sokat a néhány hete elterjedt hírről, amely szerint jövőre a felvásárló 25 százalékos forrásadót von majd le minden megvásárolt vadon szedett és eladott termény után. Kérdés, hogy ha a védett növények pusztítását sem tudják megakadályozni a természetvédők, kik és hogyan ellenőrzik majd az új szabály betartását.

A jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomagban szereplő új szabály szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény egészül ki az új paragrafussal. E szerint ha valaki a vadon gyűjtött termékeket, azaz a gyógy- és fűszernövényeket, a gyümölcsöket és gombákat, valamint éti csigákat nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként adja el a felvásárlónak, akkor a bevétel huszonöt százaléka jövedelemnek számít. A javaslat elfogadásával nem lesz megkerülhető az adózás a gyűjtött javak felvásárlónak történő eladása esetén, mert a felvásárlónak kötelező lesz minden kifizetett forint huszonöt százaléka után tizenhat százalék személyi jövedelemadót levonnia, bevallania és forrásadóként befizetnie - írja a Magyar Nemzet..

A javaslat indoklásban egyébként az szerepel, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására.

A kérdés az, hogy ha bevezetik az új szabályt, ki ellenőrzi majd annak betartását. Jelenleg arra sincs mód, hogy a védett növények leszedését megakadályozzuk. Külön szervezetet kellene felállítani erre a feladatra, amit nem tartok kivitelezhetőnek. Nincs más ötletünk, mint hogy jobb híján ezt a feladatot is a természetőrökre hárítják majd

- mondta a lapnak a Zempléni Gombász Egyesület elnöke.

Egy természetőr szerint ugyanakkor ők már az utóbbi időben gyakorlatilag hivatalként működnek, igazoltatniuk kell a gyanús embereket, sokszor keverednek rendőrségi ügybe. Attól tartanak, hogy ezentúl elvárják majd tőlük, hogy a természetjárókat ellenőrizzék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt, hogy miként lehetne ellenőrizni az új szabály betartását, senki sem tudta megmondani.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?