Hogy mehet csődbe egy egész megye?

2009. október 21. 15:02

Az USA Alabama államának Jefferson megyéje a csőd szélén táncol, miután különféle származtatott pénzügyi ügyleteiben némiképp elspekulálta magát. A következmények egyelőre beláthatatlanok.

Nem ez az első eset persze a történelem során, mikor egy egész megye, illetve önkormányzat csődbe megy. 1994-ben Orange County önkormányzata a Merrill Lynch befektetési banktól vásárolt származtatott pénzügyi eszközök, úgynevezett derivatívák miatt ment csődbe. Ezeket az eszközöket eredetileg kockázatok kezelésére (megosztására) hozták létre, amire elméletileg alkalmasak is. Ugyanakkor meghatározásuk, illetve tetszőleges kombinálásuk csak fantázia kérdése, így sokszor olyan bonyolult konstrukciókat sikerül létrehozni, ráadásul akkora tőkeáttétellel, ahol egy nem várt irányú árfolyam-, vagy épp kamatváltozás óriási bukásokhoz vezethet.

Jefferson County ugyan még ellenáll a csőd önkéntes bejelentésének, de már nem sok van hátra, hogy kitörjön a pénzügyi armageddon. Az önkorományzat úgynevezett kamatswap, vagyis kamatcsere ügylettel próbálta a kamatkockázatát fedezni, méghozzá úgy, hogy változó kamatot fixre cserélt. Az ügyletekkel eredetileg a megye csatornarendszerét szerették volna felújítani.

Jött azonban a pénzügyi válság, a kamatköltségek megnőttek, az önkormányzati adóbevételek erősen megcsappantak, ami közvetlenül mintegy 1000 közalkalmazott elbocsátásához vezetett.

Mi vár a megyére?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor 2008-ban a kaliforniai kisváros, Vallejo csődöt jelentett, rengeteg rendőr illetve tűzoltó keresett állást más városokban, aminek az lett a következménye, hogy megnőtt a bűnözés a városban. Hogy Jefferson megyére is ez a sors vár-e, nem tudni, az azonban biztos, hogy az önkormányzati vezetők félrespekulálásának az adófizetők isszák meg a levét, hiszen a szennyvízcsatorna rekonstrukciója óta többszörösére nőtt a közműhasználat díja, hogy az adósságokat törleszteni tudják.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm