31 °C Budapest

Hogy mehet csődbe egy egész megye?

2009. október 21. 15:02

Az USA Alabama államának Jefferson megyéje a csőd szélén táncol, miután különféle származtatott pénzügyi ügyleteiben némiképp elspekulálta magát. A következmények egyelőre beláthatatlanok.

Nem ez az első eset persze a történelem során, mikor egy egész megye, illetve önkormányzat csődbe megy. 1994-ben Orange County önkormányzata a Merrill Lynch befektetési banktól vásárolt származtatott pénzügyi eszközök, úgynevezett derivatívák miatt ment csődbe. Ezeket az eszközöket eredetileg kockázatok kezelésére (megosztására) hozták létre, amire elméletileg alkalmasak is. Ugyanakkor meghatározásuk, illetve tetszőleges kombinálásuk csak fantázia kérdése, így sokszor olyan bonyolult konstrukciókat sikerül létrehozni, ráadásul akkora tőkeáttétellel, ahol egy nem várt irányú árfolyam-, vagy épp kamatváltozás óriási bukásokhoz vezethet.

Jefferson County ugyan még ellenáll a csőd önkéntes bejelentésének, de már nem sok van hátra, hogy kitörjön a pénzügyi armageddon. Az önkorományzat úgynevezett kamatswap, vagyis kamatcsere ügylettel próbálta a kamatkockázatát fedezni, méghozzá úgy, hogy változó kamatot fixre cserélt. Az ügyletekkel eredetileg a megye csatornarendszerét szerették volna felújítani.

Jött azonban a pénzügyi válság, a kamatköltségek megnőttek, az önkormányzati adóbevételek erősen megcsappantak, ami közvetlenül mintegy 1000 közalkalmazott elbocsátásához vezetett.

Mi vár a megyére?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mikor 2008-ban a kaliforniai kisváros, Vallejo csődöt jelentett, rengeteg rendőr illetve tűzoltó keresett állást más városokban, aminek az lett a következménye, hogy megnőtt a bűnözés a városban. Hogy Jefferson megyére is ez a sors vár-e, nem tudni, az azonban biztos, hogy az önkormányzati vezetők félrespekulálásának az adófizetők isszák meg a levét, hiszen a szennyvízcsatorna rekonstrukciója óta többszörösére nőtt a közműhasználat díja, hogy az adósságokat törleszteni tudják.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?