3 °C Budapest

Hogy mehet csődbe egy egész megye?

2009. október 21. 15:02

Az USA Alabama államának Jefferson megyéje a csőd szélén táncol, miután különféle származtatott pénzügyi ügyleteiben némiképp elspekulálta magát. A következmények egyelőre beláthatatlanok.

Nem ez az első eset persze a történelem során, mikor egy egész megye, illetve önkormányzat csődbe megy. 1994-ben Orange County önkormányzata a Merrill Lynch befektetési banktól vásárolt származtatott pénzügyi eszközök, úgynevezett derivatívák miatt ment csődbe. Ezeket az eszközöket eredetileg kockázatok kezelésére (megosztására) hozták létre, amire elméletileg alkalmasak is. Ugyanakkor meghatározásuk, illetve tetszőleges kombinálásuk csak fantázia kérdése, így sokszor olyan bonyolult konstrukciókat sikerül létrehozni, ráadásul akkora tőkeáttétellel, ahol egy nem várt irányú árfolyam-, vagy épp kamatváltozás óriási bukásokhoz vezethet.

Jefferson County ugyan még ellenáll a csőd önkéntes bejelentésének, de már nem sok van hátra, hogy kitörjön a pénzügyi armageddon. Az önkorományzat úgynevezett kamatswap, vagyis kamatcsere ügylettel próbálta a kamatkockázatát fedezni, méghozzá úgy, hogy változó kamatot fixre cserélt. Az ügyletekkel eredetileg a megye csatornarendszerét szerették volna felújítani.

Jött azonban a pénzügyi válság, a kamatköltségek megnőttek, az önkormányzati adóbevételek erősen megcsappantak, ami közvetlenül mintegy 1000 közalkalmazott elbocsátásához vezetett.

Mi vár a megyére?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mikor 2008-ban a kaliforniai kisváros, Vallejo csődöt jelentett, rengeteg rendőr illetve tűzoltó keresett állást más városokban, aminek az lett a következménye, hogy megnőtt a bűnözés a városban. Hogy Jefferson megyére is ez a sors vár-e, nem tudni, az azonban biztos, hogy az önkormányzati vezetők félrespekulálásának az adófizetők isszák meg a levét, hiszen a szennyvízcsatorna rekonstrukciója óta többszörösére nőtt a közműhasználat díja, hogy az adósságokat törleszteni tudják.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem