24 °C Budapest

Hogy mehet csődbe egy egész megye?

2009. október 21. 15:02

Az USA Alabama államának Jefferson megyéje a csőd szélén táncol, miután különféle származtatott pénzügyi ügyleteiben némiképp elspekulálta magát. A következmények egyelőre beláthatatlanok.

Nem ez az első eset persze a történelem során, mikor egy egész megye, illetve önkormányzat csődbe megy. 1994-ben Orange County önkormányzata a Merrill Lynch befektetési banktól vásárolt származtatott pénzügyi eszközök, úgynevezett derivatívák miatt ment csődbe. Ezeket az eszközöket eredetileg kockázatok kezelésére (megosztására) hozták létre, amire elméletileg alkalmasak is. Ugyanakkor meghatározásuk, illetve tetszőleges kombinálásuk csak fantázia kérdése, így sokszor olyan bonyolult konstrukciókat sikerül létrehozni, ráadásul akkora tőkeáttétellel, ahol egy nem várt irányú árfolyam-, vagy épp kamatváltozás óriási bukásokhoz vezethet.

Jefferson County ugyan még ellenáll a csőd önkéntes bejelentésének, de már nem sok van hátra, hogy kitörjön a pénzügyi armageddon. Az önkorományzat úgynevezett kamatswap, vagyis kamatcsere ügylettel próbálta a kamatkockázatát fedezni, méghozzá úgy, hogy változó kamatot fixre cserélt. Az ügyletekkel eredetileg a megye csatornarendszerét szerették volna felújítani.

Jött azonban a pénzügyi válság, a kamatköltségek megnőttek, az önkormányzati adóbevételek erősen megcsappantak, ami közvetlenül mintegy 1000 közalkalmazott elbocsátásához vezetett.

Mi vár a megyére?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mikor 2008-ban a kaliforniai kisváros, Vallejo csődöt jelentett, rengeteg rendőr illetve tűzoltó keresett állást más városokban, aminek az lett a következménye, hogy megnőtt a bűnözés a városban. Hogy Jefferson megyére is ez a sors vár-e, nem tudni, az azonban biztos, hogy az önkormányzati vezetők félrespekulálásának az adófizetők isszák meg a levét, hiszen a szennyvízcsatorna rekonstrukciója óta többszörösére nőtt a közműhasználat díja, hogy az adósságokat törleszteni tudják.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?