8 °C Budapest

A leghülyébb gyerektáborok: szamurájka, kommandóska, kalózka

2009. június 12. 05:55

A nyári szünet elsősorban a gyerekeké. Igaz, hogy a válság miatt nő a munkanélküliek száma, de sok szülőnek esélye sincs arra, hogy 1-2 hétnél többet töltsön csemetéjével. Épp ezért találták ki a nyári táborokat, amelyeknél manapság már alapkövetelmény, hogy tematikusak legyenek. A szervezők fantáziája pedig nem ismer határokat. Sajnos.


Mesélünk és jó sokat kalózkodunk

"Idén nyáron is várunk Benneteket ovis és kisiskolás táborainkra, immár 3. éve. Lesz megint Királylány-, Lovag - és Bosziképző, de kitaláltunk izgalmas detektíves, kalózos és varázslatos tündéres, kőkorszakis táborokat is." Hangzik az egyik táborszervező, a Bilimbo reklámszlogenje. A napközik ára 24 500 forint/hét. Kedvcsináló gyanánt íme egy-egy tábor leírása:

Királylány- és Lovagképző

Királylányoknak: királylányos mese, korona-, varázspálca- és királylányos jelmezkészítés, színezés, rajzolás, gyöngyözés, fűzés, hímzés, királylánytáncolás és virágfonás.

Lovagoknak: lovagos mese, kard-, sisak-, pajzs- és jelmezkészítés, homokszobrászat, furfangos rejtvények, hétpróbás lovagi torna és rókavadászat.

Detektíves

Várunk mindenkit, aki szeretné kikutatni az elveszett varázsládikó titkát. Segítségünkre lesz ebben Berci, a Nyárs utcai nagy vörös kerti macska, ...és persze a gyerekek. Titkosírás, kódfejtés, ujjlenyomatok, nyomozási praktikák...

Kalózos

Aki nem fél a kalózkodástól és kiállja Feketeszakáll kalózpróbáját, annak köztünk a helye. Készítünk fegyvert, halálfejes zászlót, kalózkalapot, ismerkedünk a tengerek világával, rajzolunk, mesélünk és jó sokat kalózkodunk.

Boszi- és varázslóképző

Seprű, süveg, bájital és varázsbot készítése, szülőbűvölő varázsreceptek, gyufatrükkök, kártyajátékok, seprűlovaglás, békaugráltatás, átváltozós játékok. Pénteken minden résztvevő hazaviheti boszi- vagy varázslójelmezét és boszi/varázslevelét, amennyiben kiállja a boszi- és varázslópróbát.


Angyalbőrben: a fegyelem, a szórakozás és a bátorság jegyében

Június végén tartják Mogyoródon a Military tábort, ahova orvosi vizsgálat (és 35 ezer forint befizetése) után juthat a gyerek.

A szervezők szerint náluk nincs túlélőgyakorlat, erőltetett menet vagy szöcskeevés. "A táborlakók a hét elején játékos formában ismerkednek a katonai, biztonsági és katasztrófavédelmi eszközökkel, addig a hét második felében már a frissen megszerzett ismereteket a gyakorlatban használják. Igazi csapatmunkát igénylő harcfeladatokat hajtanak végre, hogy a többiek előtt is megmutathassák mennyire talpraesettek."

Idézünk a programleírásból:

"...A táborlakók éppen az esti lefekvéshez készülődnek, amikor megszólal a sziréna. Többen elkezdenek öltözködni, amikor kiderül, hogy a másnapi reggelit szállító gépkocsi személyzetét túszul ejtette az ellenség. Ki kell szabadítani őket! A szabadító akció résztvevői elemlámpa fényében pakolásszák felszerelésüket a terepjárókba, mert kiderült a tábor áramellátását is megrongálta a kék csapat..."

"...Reggeli közben jön a hír: A falu határában felborult egy ismeretlen vegyi anyagot szállító teherautó és a fortyogó sárga folyadék a közeli patak felé folyik.  A helyszínen derült ki, hogy a roncsok között hamis pénzt rejtő zsákok lapultak, a sofőr pedig egy nemzetközi bűnbanda tagja..."

Az alábbi kedvcsináló videó pedig magáért beszél:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szervezők a hirdetésben kiemelik, hogy a táborozók csak hatástalanított fegyvereket használhatnak.

Ha lenne még csemeténknek fölös energiája, nyugodtan küldjük el Győrújbarátra, a 2009-es Kölyök Kommandós táborba.

"A hét minden napján különböző feladatokban próbálhatják ki magukat a gyerekek. A túrázástól kezdve, céllövészeten át, a csoportos ügyességi versenyeken keresztül. Megismerkednek önvédelmi fogásokkal, alpin technikákkal, az álcázás, és lopakodás rejtelmeivel. A programok többsége a kitartásról, a fegyelemről, figyelemről, és a sportról szól, ami a gyerek fejlődését szolgálja, mint az iskolai tanulás, mint a szülők iránti tisztelet, mint a társadalmi beilleszkedés területén."


Szamurájok Délegyen

A Harcművészek A Gyermekekért Alapítvány a Távol-Keleti Harcművészetek Egyesületének támogatásával idén biztosan nem, de 2010 nyarán nagy valószínűséggel ismét szervez önvédelmi tábort 6-18 éves gyermekek részére Délegyházán, a IV. tó mellett.

Érdekesség, hogy a tábor nevét a korábbi Gyermek Önvédelmi Tábor helyett Karsai János 4. danos mester javaslatára 2004-ben Szamuráj Önvédelmi Táborra változtatták. A tábor fő szervezői a szamurájok harci technikai és lélektani útját tanulják és tanítják.

Mint írják, "célunk játékos formában betekintést adni a gyermekeknek a harcművészetekbe. Bemutatóink, előadásaink, tanfolyamaink tapasztalatai alapján gondoltunk először egy ilyen tábor megszervezésére, látván, hogy a fiatalok nem ismerik az igazi értékeit, mondanivalóját a budonak. A filmekből, a moziból merítenek, és ez által hamis képet alkotnak ezekről a dolgokról."

Délegyházi szamurájok (Fotó: hara.hu)


A foglalkozásokon alkalom nyílik kipróbálni a szamurájok fegyvereit és belelátni az ösztönös védekezés hatékonyságába. Sokféle önvédelmi technika elsajátítására adódik lehetőség, pl. szabadulástechnikák, esések és tompítások, ütések, rúgások, védések, dobások.

Mudrák a vaisnavizmus szülőföldjén

"Az ötnapos gyerektábor vezérfonala az indiai odisszi tánc, mint mozgáskultúra. A játékos, képességfejlesztő táncoktatás mellett, életmódbeli, kulturális, kézműves és ismeretterjesztő foglalkozásokkal segítjük a résztvevőben a környezettudatos szemlélet fejlődését." - írják a szervezők.

A programok elég kecsegtetően hangzanak, hiszen nincs olyan gyerkőc, aki nyaranta ne vágyna egy kis mudrázásra: "Öt nap alatt játszva tanulunk olyan egyszerű gyakorlatokon keresztül, amelyek az indiai nevelésben, már évezredek óta jól beváltak. Az indiai tánc gyakorlatai fejlesztik a ritmusérzéket, mozgáskultúrát, a mudrák (kéz és szemgyakorlatok) a kézügyességet. Az izolált mozgás megtanít a koncentrációra, és fegyelemre, míg a jóga segítségével megtanulunk lazítani, kikapcsolni is."


A tábort Nandafalván, a "magyarországi vaisnavizmus szülőföldjén" rendezik.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm