A leghülyébb gyerektáborok: szamurájka, kommandóska, kalózka

2009. június 12. 05:55

A nyári szünet elsősorban a gyerekeké. Igaz, hogy a válság miatt nő a munkanélküliek száma, de sok szülőnek esélye sincs arra, hogy 1-2 hétnél többet töltsön csemetéjével. Épp ezért találták ki a nyári táborokat, amelyeknél manapság már alapkövetelmény, hogy tematikusak legyenek. A szervezők fantáziája pedig nem ismer határokat. Sajnos.


Mesélünk és jó sokat kalózkodunk

"Idén nyáron is várunk Benneteket ovis és kisiskolás táborainkra, immár 3. éve. Lesz megint Királylány-, Lovag - és Bosziképző, de kitaláltunk izgalmas detektíves, kalózos és varázslatos tündéres, kőkorszakis táborokat is." Hangzik az egyik táborszervező, a Bilimbo reklámszlogenje. A napközik ára 24 500 forint/hét. Kedvcsináló gyanánt íme egy-egy tábor leírása:

Királylány- és Lovagképző

Királylányoknak: királylányos mese, korona-, varázspálca- és királylányos jelmezkészítés, színezés, rajzolás, gyöngyözés, fűzés, hímzés, királylánytáncolás és virágfonás.

Lovagoknak: lovagos mese, kard-, sisak-, pajzs- és jelmezkészítés, homokszobrászat, furfangos rejtvények, hétpróbás lovagi torna és rókavadászat.

Detektíves

Várunk mindenkit, aki szeretné kikutatni az elveszett varázsládikó titkát. Segítségünkre lesz ebben Berci, a Nyárs utcai nagy vörös kerti macska, ...és persze a gyerekek. Titkosírás, kódfejtés, ujjlenyomatok, nyomozási praktikák...

Kalózos

Aki nem fél a kalózkodástól és kiállja Feketeszakáll kalózpróbáját, annak köztünk a helye. Készítünk fegyvert, halálfejes zászlót, kalózkalapot, ismerkedünk a tengerek világával, rajzolunk, mesélünk és jó sokat kalózkodunk.

Boszi- és varázslóképző

Seprű, süveg, bájital és varázsbot készítése, szülőbűvölő varázsreceptek, gyufatrükkök, kártyajátékok, seprűlovaglás, békaugráltatás, átváltozós játékok. Pénteken minden résztvevő hazaviheti boszi- vagy varázslójelmezét és boszi/varázslevelét, amennyiben kiállja a boszi- és varázslópróbát.


Angyalbőrben: a fegyelem, a szórakozás és a bátorság jegyében

Június végén tartják Mogyoródon a Military tábort, ahova orvosi vizsgálat (és 35 ezer forint befizetése) után juthat a gyerek.

A szervezők szerint náluk nincs túlélőgyakorlat, erőltetett menet vagy szöcskeevés. "A táborlakók a hét elején játékos formában ismerkednek a katonai, biztonsági és katasztrófavédelmi eszközökkel, addig a hét második felében már a frissen megszerzett ismereteket a gyakorlatban használják. Igazi csapatmunkát igénylő harcfeladatokat hajtanak végre, hogy a többiek előtt is megmutathassák mennyire talpraesettek."

Idézünk a programleírásból:

"...A táborlakók éppen az esti lefekvéshez készülődnek, amikor megszólal a sziréna. Többen elkezdenek öltözködni, amikor kiderül, hogy a másnapi reggelit szállító gépkocsi személyzetét túszul ejtette az ellenség. Ki kell szabadítani őket! A szabadító akció résztvevői elemlámpa fényében pakolásszák felszerelésüket a terepjárókba, mert kiderült a tábor áramellátását is megrongálta a kék csapat..."

"...Reggeli közben jön a hír: A falu határában felborult egy ismeretlen vegyi anyagot szállító teherautó és a fortyogó sárga folyadék a közeli patak felé folyik.  A helyszínen derült ki, hogy a roncsok között hamis pénzt rejtő zsákok lapultak, a sofőr pedig egy nemzetközi bűnbanda tagja..."

Az alábbi kedvcsináló videó pedig magáért beszél:

A szervezők a hirdetésben kiemelik, hogy a táborozók csak hatástalanított fegyvereket használhatnak.

Ha lenne még csemeténknek fölös energiája, nyugodtan küldjük el Győrújbarátra, a 2009-es Kölyök Kommandós táborba.

"A hét minden napján különböző feladatokban próbálhatják ki magukat a gyerekek. A túrázástól kezdve, céllövészeten át, a csoportos ügyességi versenyeken keresztül. Megismerkednek önvédelmi fogásokkal, alpin technikákkal, az álcázás, és lopakodás rejtelmeivel. A programok többsége a kitartásról, a fegyelemről, figyelemről, és a sportról szól, ami a gyerek fejlődését szolgálja, mint az iskolai tanulás, mint a szülők iránti tisztelet, mint a társadalmi beilleszkedés területén."


Szamurájok Délegyen

A Harcművészek A Gyermekekért Alapítvány a Távol-Keleti Harcművészetek Egyesületének támogatásával idén biztosan nem, de 2010 nyarán nagy valószínűséggel ismét szervez önvédelmi tábort 6-18 éves gyermekek részére Délegyházán, a IV. tó mellett.

Érdekesség, hogy a tábor nevét a korábbi Gyermek Önvédelmi Tábor helyett Karsai János 4. danos mester javaslatára 2004-ben Szamuráj Önvédelmi Táborra változtatták. A tábor fő szervezői a szamurájok harci technikai és lélektani útját tanulják és tanítják.

Mint írják, "célunk játékos formában betekintést adni a gyermekeknek a harcművészetekbe. Bemutatóink, előadásaink, tanfolyamaink tapasztalatai alapján gondoltunk először egy ilyen tábor megszervezésére, látván, hogy a fiatalok nem ismerik az igazi értékeit, mondanivalóját a budonak. A filmekből, a moziból merítenek, és ez által hamis képet alkotnak ezekről a dolgokról."

Délegyházi szamurájok (Fotó: hara.hu)


A foglalkozásokon alkalom nyílik kipróbálni a szamurájok fegyvereit és belelátni az ösztönös védekezés hatékonyságába. Sokféle önvédelmi technika elsajátítására adódik lehetőség, pl. szabadulástechnikák, esések és tompítások, ütések, rúgások, védések, dobások.

Mudrák a vaisnavizmus szülőföldjén

"Az ötnapos gyerektábor vezérfonala az indiai odisszi tánc, mint mozgáskultúra. A játékos, képességfejlesztő táncoktatás mellett, életmódbeli, kulturális, kézműves és ismeretterjesztő foglalkozásokkal segítjük a résztvevőben a környezettudatos szemlélet fejlődését." - írják a szervezők.

A programok elég kecsegtetően hangzanak, hiszen nincs olyan gyerkőc, aki nyaranta ne vágyna egy kis mudrázásra: "Öt nap alatt játszva tanulunk olyan egyszerű gyakorlatokon keresztül, amelyek az indiai nevelésben, már évezredek óta jól beváltak. Az indiai tánc gyakorlatai fejlesztik a ritmusérzéket, mozgáskultúrát, a mudrák (kéz és szemgyakorlatok) a kézügyességet. Az izolált mozgás megtanít a koncentrációra, és fegyelemre, míg a jóga segítségével megtanulunk lazítani, kikapcsolni is."


A tábort Nandafalván, a "magyarországi vaisnavizmus szülőföldjén" rendezik.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16