Drámai húzás a Tescótól: lehúzhatják a rolót a hipermarketek

Pénzcentrum
2008. december 3. 05:38

15 éve nem produkált a mostanihoz hasonlóan alacsony forgalomnövekedést Nagy-Britanniában a Tesco, az eredményeket azonban saját megváltozott üzletpolitikájának köszönheti. A válság rákényszerítette a klasszikus hipermarket modellben működő kiskereskedőt, hogy a diszkontokkal közvetlen versenyre keljen, ez azonban súlyosan érintette az árbevételt.

A november 22-ig tartó 13 hét során mindössze 2%-os árbevétel-növekedést ért el a Tesco az üzemanyag szegmenst leszámítva az előző év azonos időszakához képest. Az adatot jelentősen befolyásolja, hogy a Tesco az időszak során megjelent sajátmárkás diszkont termékkínálatával, mellyel ugyan hetente 300 000 új vásárlót csalogatott üzleteibe, a forgalmat azonban az alacsonyabb értékű árucikkek felé tolta el.

A cég menedzsmentje szerint nem volt más választásuk, a válság miatt ugyanis mindenki egyre inkább az árra fókuszál, így nem nézhették tétlenül a diszkontláncok térnyerését. A növekedéshez állítólag 2-3 százalékpontot tett volna hozzá, ha a vásárlók nem a diszkont termékkategóriát vásárolják a Tescóban, a bevezetés elhalasztása azonban óriási stratégiai hiba lett volna. A jelek szerint a klasszikus hipermarket modell önmagában már életképtelen a jelenlegi válságkörnyezetben, ezért ahhoz változatlan formában ragaszkodni öngyilkosság lett volna.

A kiskereskedelmi szektorban érdekes elmozdulás, hogy a Tesco a széles termékkínálata mellé bevette a diszkont kategóriás saját márkás vonalat, miközben a Tesco választékának mintegy harmadával dolgozó Lidl a meglévő diszkont vonal mellé éppen választékbővítést tervez. Úgy tűnik, a diszkont és a hipermarket modell közeledik egymáshoz, kíváncsian várjuk, mi fog ebből kisülni és hogy marad-e egyáltalán tisztán hard diszkont üzlet a piacon. A válság eldurvulása előtt mindenesetre azt is kevesen gondolták volna, hogy a diszkontok térnyerése annyira felgyorsulhat, hogy a klasszikus hipermarketek lehúzhatják a rolót, ha nem mozdulnak ők is az alsó kategóriás éles árverseny irányába.

A Tesco deklarált célja továbbra is a 3-4%-os éves forgalomnövekedés elérése a szigetországban, ezen nem kívántak változtatni, a vezetőség azonban elismerte, hogy ezt nehéz lesz elérni és kifejezetten kemény időszakra készülnek, melyben a lényegi döntési tényező fogyasztói szinten az ár lesz az elkövetkező években.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35