Drámai húzás a Tescótól: lehúzhatják a rolót a hipermarketek

Pénzcentrum
2008. december 3. 05:38

15 éve nem produkált a mostanihoz hasonlóan alacsony forgalomnövekedést Nagy-Britanniában a Tesco, az eredményeket azonban saját megváltozott üzletpolitikájának köszönheti. A válság rákényszerítette a klasszikus hipermarket modellben működő kiskereskedőt, hogy a diszkontokkal közvetlen versenyre keljen, ez azonban súlyosan érintette az árbevételt.

A november 22-ig tartó 13 hét során mindössze 2%-os árbevétel-növekedést ért el a Tesco az üzemanyag szegmenst leszámítva az előző év azonos időszakához képest. Az adatot jelentősen befolyásolja, hogy a Tesco az időszak során megjelent sajátmárkás diszkont termékkínálatával, mellyel ugyan hetente 300 000 új vásárlót csalogatott üzleteibe, a forgalmat azonban az alacsonyabb értékű árucikkek felé tolta el.

A cég menedzsmentje szerint nem volt más választásuk, a válság miatt ugyanis mindenki egyre inkább az árra fókuszál, így nem nézhették tétlenül a diszkontláncok térnyerését. A növekedéshez állítólag 2-3 százalékpontot tett volna hozzá, ha a vásárlók nem a diszkont termékkategóriát vásárolják a Tescóban, a bevezetés elhalasztása azonban óriási stratégiai hiba lett volna. A jelek szerint a klasszikus hipermarket modell önmagában már életképtelen a jelenlegi válságkörnyezetben, ezért ahhoz változatlan formában ragaszkodni öngyilkosság lett volna.

A kiskereskedelmi szektorban érdekes elmozdulás, hogy a Tesco a széles termékkínálata mellé bevette a diszkont kategóriás saját márkás vonalat, miközben a Tesco választékának mintegy harmadával dolgozó Lidl a meglévő diszkont vonal mellé éppen választékbővítést tervez. Úgy tűnik, a diszkont és a hipermarket modell közeledik egymáshoz, kíváncsian várjuk, mi fog ebből kisülni és hogy marad-e egyáltalán tisztán hard diszkont üzlet a piacon. A válság eldurvulása előtt mindenesetre azt is kevesen gondolták volna, hogy a diszkontok térnyerése annyira felgyorsulhat, hogy a klasszikus hipermarketek lehúzhatják a rolót, ha nem mozdulnak ők is az alsó kategóriás éles árverseny irányába.

A Tesco deklarált célja továbbra is a 3-4%-os éves forgalomnövekedés elérése a szigetországban, ezen nem kívántak változtatni, a vezetőség azonban elismerte, hogy ezt nehéz lesz elérni és kifejezetten kemény időszakra készülnek, melyben a lényegi döntési tényező fogyasztói szinten az ár lesz az elkövetkező években.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm