15 °C Budapest

Változás a kiemelt projekteknél

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 14:24

A stratégiai fontosságú fejlesztési, beruházási elképzelésekről a kormány nem pályázatok útján, hanem az adott fejlesztés fontosságát, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) céljaihoz való illeszkedését mérlegelve egyedileg dönt. Kivételt képeznek ezek alól a nagyprojektek (13 milliárd Ft feletti, környezetvédelmi beruházások esetén 6,5 milliárd forintos támogatási összeget meghaladó fejlesztések), ahol a kormány első körös javaslatára a végleges döntést az Európai Bizottság hozza meg. A kiemelt projekteket jelentőségük és nagyságuk miatt az operatív programok kétéves akciótervei is nevesítik - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

Mivel ezek a jellemzően volumenükben nagy beruházások nem pályázat útján kapnak jelentős uniós támogatást, ezért az átláthatóság érdekében pontosan szabályozni kell kiválasztásuk módját. Ki tehet javaslatot ilyen beruházásokra? Mikor, melyik szinten, minek alapján és ki dönthet a támogatásukról?

Ilyen kiemelt beruházások támogatására kizárólag tanácsi döntéssel a regionális fejlesztési tanácsok (RFT), miniszteri jóváhagyással a szaktárcák, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tehetnek javaslatot. A projektgazdák terveikkkel az illetékes szaktárcákhoz és/vagy RFT-hez fordulhatnak. Minden más csatornán érkező beruházási elképzelést és fejlesztési igényt az NFÜ az illetékes minisztériumhoz vagy RFT-hez irányít. Ezek a javaslattevő szervezetek a garanciái annak, hogy egyedi eljárással valóban csak a kiemelt jelentőségű és központi döntést igénylő fejlesztések kapjanak támogatást.

A kormány döntése alapján, a fenti csatornákon keresztül a magánszféra is megjelenhet a kedvezményezettek között. A magánszféra részvételének feltétele, hogy a projekt közcélú legyen és járuljon hozzá az ÚMFT kiemelt céljaihoz.

Az alábbi táblázatban kerültek összefoglalásra, hogy mely operatív programok 2008. évi akcióterveiben állnak rendelkezésre még szabad keretek kiemelt projektek nevesítésre:

A többi operatív program keretében jelenleg nem nyújtható be projektjavaslat.

Egy projekt csak egy operatív program egy prioritási tengelyének költségvetéséből finanszírozható. Több operatív programot, vagy több prioritási tengelyt érintő projektjavaslat esetén több adatlapot és megvalósíthatósági tanulmányt kell beadni, Egy adatlapon csak egy prioritási tengelyt szabad feltüntetni. A kapcsolódó projektekre az adatlap megfelelő rovatában lehet hivatkozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nem pályázatos úton induló fejlesztések tehát kiemelt projektként valósulhatnak meg. A hatékonyságot és az átláthatóságot szolgálja az ún. "projektcsatorna" eljárásrend. Ettől eltérő, alternatív eljárás nem lehetséges, a kiválasztás módja egységes, és független a beruházás ágazati jellegétől. Az átlátható rendszer biztosítja, hogy valamennyi projekt esetében egyedileg is követhető legyen, hogy a folyamat melyik fázisában tart. A projekt jellegétől és tartalmától függetlenül valamennyi kezdeményezést ugyanolyan formában az NFÜ illetékes irányító hatóságánál kell elindítani. A stratégiai fontosságú fejlesztési, beruházási elképzelésekről a kormány nem pályázatok útján, hanem az adott fejlesztés fontosságát, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) céljaihoz való illeszkedését mérlegelve egyedileg dönt. Kivételt képeznek ezek alól a nagyprojektek (13 milliárd Ft feletti, környezetvédelmi beruházások esetén 6,5 milliárd forintos támogatási összeget meghaladó fejlesztések), ahol a kormány első körös javaslatára a végleges döntést az Európai Bizottság hozza meg. A kiemelt projekteket jelentőségük és nagyságuk miatt az operatív programok kétéves akciótervei is nevesítik.

Az akciótervi nevesítés minimális feltétele, hogy az értékeléshez megvalósíthatósági tanulmány álljon rendelkezésre. A fejlesztési javaslatokat a javaslattevő szervezetek (minisztérium, RFT munkaszervezete (regionális fejlesztési ügynökség) jutatják el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ). Az elektronikusan kitöltött adatlapot és a megvalósíthatósági tanulmányt a projektgazda aláírásával kell beküldeni. Ezeket az NFÜ formailag ellenőrzi, és megvizsgálja jogosultságukat - például az Európai Unió szabályozása szerinti támogathatóságot. Az NFÜ honlapján megtalálhatók az egyes ágazatok esetében használatos megvalósíthatósági tanulmány útmutatók. A beérkezett fejlesztési elképzelések előértékelését - legalább két független szakértő értékelését követően - fejlesztési területenként végzi el egy-egy bizottság. Ezekben helyet kapnak az NFÜ, a szakminisztériumok, a régiók és a nem kormányzati szervek képviselői. Az előértékeléskor a szakértők elsősorban a fejlesztési javaslat indokoltságát, uniós támogathatóságát vizsgálják, valamint azt, hogy az adott fejlesztés összhangban van-e az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok fő célkitűzéseivel. A bizottság a következő javaslatokat teheti: támogatja és részletes kidolgozásra javasolja a projektet, úgy dönt, hogy a projektjavaslat továbbfejlesztése szükséges és a projektjavaslat újraértékelését kéri elutasítja. Ez utóbbi például akkor fordulhat elő, ha a projekt támogatása másik csatornán - egy- vagy kétfordulós pályázat keretében - indokolt.
A kiemelt projektként indokolt fejlesztések akciótervi nevesítéséhez a kormány támogató döntése is szükséges.
Az akciótervekbe javasolt új kiemelt projektjavaslatok (adatlap és megvalósíthatósági tanulmány, javaslattevő állásfoglalását, stb) nyomtatott és elektronikus adathordozón lévő változatát a javaslattevő szervezetek támogatásuk esetén 2008. szeptember 26. és 2008. október 20. (16 óra) között küldhetik el az NFÜ-höz.

A ROP keretében beadható megyei jogú városoknak kiírt pályázatok beadása folyamatos, esetükben a beadási határidőt nem kell figyelembe venni.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem