Segítenének az exportcégeken - nekik nem jó az erős forint

Pénzcentrum
2008. július 3. 08:45

A Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) szerint a számviteli törvény módosításával mérsékelni lehetne az exportra termelő hazai vállalkozásoknál az erős forint miatt negatív hatásokat - írja a Világgazdaság.

Információk szerint az MKSZ tegnapi ülésén arról határozott, hogy néhány napon belül megkeresi kezdeményezésével a pénzügyi tárcát. Számottevő hátrány származik abból, hogy a jelenleg hatályos számviteli törvény szerint a céges mérleg fordulónapjára el kell számolni a devizaátszámítás hatását az éves eredménykimutatásban.

Ez pedig a jelenlegi árfolyamok mellett sokat ront a hazai vállalatok pénzügyi mutatóin, sok helyen az erős forint miatt veszteséget mutat majd az év végi egyenleg - mondta Dávid Imre, az MKSZ elnöke. A számviteli törvény módosítása lehetővé tenné, hogy ezeket a veszteségeket több évre szét lehessen osztani.

A módosítás esélyét növeli, hogy korábban már volt lehetőség az árfolyamveszteség elhatárolására és szakaszolására. Fontos azonban, hogy az elhatárolásról szóló döntés a vállalkozások hatáskörében maradjon, s arra ne a kormány kötelezze a vállalkozásokat.

Az MKSZ elnöke szerint a gyengébb forint nem csupán az exportáló magyar vállalatok erősödését vonná maga után, hanem mérsékelné a kedvező árú behozatalból származó piacvesztés veszélyét is. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sok magyar cég 260-270 forintos euróárfolyamon kötött hosszú távú szerződéseket, megállapodásokat, melyekből manapság komoly veszteségük származik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem