35 °C Budapest

Segítenének az exportcégeken - nekik nem jó az erős forint

Pénzcentrum
2008. július 3. 08:45

A Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) szerint a számviteli törvény módosításával mérsékelni lehetne az exportra termelő hazai vállalkozásoknál az erős forint miatt negatív hatásokat - írja a Világgazdaság.

Információk szerint az MKSZ tegnapi ülésén arról határozott, hogy néhány napon belül megkeresi kezdeményezésével a pénzügyi tárcát. Számottevő hátrány származik abból, hogy a jelenleg hatályos számviteli törvény szerint a céges mérleg fordulónapjára el kell számolni a devizaátszámítás hatását az éves eredménykimutatásban.

Ez pedig a jelenlegi árfolyamok mellett sokat ront a hazai vállalatok pénzügyi mutatóin, sok helyen az erős forint miatt veszteséget mutat majd az év végi egyenleg - mondta Dávid Imre, az MKSZ elnöke. A számviteli törvény módosítása lehetővé tenné, hogy ezeket a veszteségeket több évre szét lehessen osztani.

A módosítás esélyét növeli, hogy korábban már volt lehetőség az árfolyamveszteség elhatárolására és szakaszolására. Fontos azonban, hogy az elhatárolásról szóló döntés a vállalkozások hatáskörében maradjon, s arra ne a kormány kötelezze a vállalkozásokat.

Az MKSZ elnöke szerint a gyengébb forint nem csupán az exportáló magyar vállalatok erősödését vonná maga után, hanem mérsékelné a kedvező árú behozatalból származó piacvesztés veszélyét is. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sok magyar cég 260-270 forintos euróárfolyamon kötött hosszú távú szerződéseket, megállapodásokat, melyekből manapság komoly veszteségük származik.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?