Milyen pénztermelő honlapot indítana a Google magyar vezetője? (Interjú)

Pénzcentrum
2007. október 11. 05:55

Mennyit keresünk a Google-lal? Meg lehet gazdagodni egyetlen honlappal? Milyen internetes vállalkozást indítana a Google magyarországi első embere? Mik az új irányok az online hirdetési szegmensben? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket szegeztünk Peresztegi Zoltánnak, a Google magyarországi képviselőjének, aki számos hasznos tudnivalót oszt meg Olvasóinkkal.

Pénzcentrum.hu: Magyarországon az internetes keresések mekkora százalékát bonyolítják Google-ön keresztül és mekkora ez a részarány az Egyesült Államokban?

Peresztegi Zoltán: A magyarországi helyzetet egyrészt egy külső kutatócég által végzett felmérés segítségével tudom jellemezni, melynek tapasztalatai szerint hazánkban 60% körül van a Google keresőpiaci részesedése. Másrészt ezen kutatásnak némileg ellentmond, hogy van olyan hazai blog, mely számos weboldalra vetítve elemzi, hogy honnan származik a portálok bejövő forgalma, és ezek szerint az adatok szerint nagyságrendileg 75%-os a szeletünk.

A magyarországi versenytársakkal kapcsolatban kiemelném, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplő, a T-Online tartalmi oldalain is a Google keresőmotorjával, valamint fizetett hirdetéseivel találkozhatunk, mivel idén tavasszal egy komplex partnerségi megállapodást írtunk alá..

Az Egyesült Államokban a Hitwise adatai szerint mintegy 65%-ra tehető a Google piaci részesedése, míg a második számú szereplő, a Yahoo körülbelül 20-22%-os szeletet hasít ki.

Pénzcentrum.hu: Mi a véleménye a magyarországi online hirdetési piacról? Mekkora szeletet képviselnek ebben a szegmensben a tartalomhoz kötött hirdetések?

Peresztegi Zoltán: Magyarországon nettósítva a hirdetési piac mintegy 3-4%-át teszi ki az online szegmens. Országra lebontott számokat ugyan nem hozunk nyilvánosságra, annyit azonban elmondhatok, hogy a magyar piacon dinamikusan növekszik a költés. Ehhez hozzájárul az internetpenetráció növekedése mellett az interneten töltött idő emelkedése, így a hirdetők is egyre szívesebben fordulnak a költséghatékonyabb, mérhető megoldások felé.

Az Egyesült Államokban nagyságrendileg 60%-ra tehető az internetes hirdetési költésen belül a tartalomhoz kötődő hirdetések részaránya, az Egyesült Királyságban körülbelül 50%-os ez a részarány, míg hazánkban a Magyar Reklámszövetség online tagozatának tavalyi becslése szerint 10% körüli ez a szelet.

Pénzcentrum.hu: Hány AdWords és AdSense partnere van a Google-nek Magyarországon?

Peresztegi Zoltán: Számszerű információt nem adhatok, csak annyit mondhatok, hogy mindkét szám növekszik. Az összetétel tekintetében érdemes megjegyezni, hogy a programok tulajdonságainak köszönhetően elsősorban kisvállalkozások csatlakoznak a partneri körünkhöz.

Pénzcentrum.hu: Milyen tényezők befolyásolják azt, hogy egy bizonyos kulcsszó kattintásonként mennyit fizet egy AdSense partnernek?

Peresztegi Zoltán: Arra szeretnék mindenkit bíztatni, hogy ne foglalkozzon ezzel, mert ha csak ebből indul ki, csak ez befolyásolja az oldala kialakításakor, valószínűleg előbb-utóbb eljut addig, hogy csaláson kapjuk és letiltjuk az AdSense fiókját. Nem ez a megfelelő hozzáállás az AdSense-hez, ezt a programot azoknak ajánljuk, akiknek van már honlapjuk és szeretnének vele pénzt keresni amellett, hogy készítik az oldalt, aminek megvan a saját független célja.

Nem szabad, hogy az legyen a cél, hogy csupán az AdSense segítségével meggazdagodjon valaki, mivel ez valószínűleg keveseknek sikerült és azt gondolom, hogy egyre kevesebbeknek fog sikerülni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azzal nincs probléma, ha valaki a felhasználók számára értéket képviselő tartalmat állít elő egy olyan témában, melyben esetleg kiemelkedő a hirdetői érdeklődés, ebben az esetben mi adjuk hozzá a legrelevánsabb hirdetéseket, amikre kattintani fognak a látogatók.

Pénzcentrum.hu: Hogyan leplezi le a Google a csalókat?

Peresztegi Zoltán: Mind automatikus, mind emberi erőforráson alapuló módszereink vannak, részletesebben azonban nem beszélhetek erről. Amennyiben valaki hirdetőként azt feltételezi, hogy az ő reklámjára valaki szándékosan többször rákattintott, akkor bejelentheti ezt az esetet, melyet a Google kivizsgál. Természetesen, ha a klikkek egy AdSense megjelenítő oldalról jöttek, akkor levonjuk a megfelelő következtetéseket.

Pénzcentrum.hu: Mit lehet tudni a Pay-per-Action típusú hirdetések hazai bevezetéséről? Miben különbözik ez a módszer a klasszikus partnerprogramoktól, affiliate marketing rendszerektől?

Peresztegi Zoltán: A szolgáltatás már elérhető a magyarországi hirdető és megjelenítő partnerek számára is, konkrét tapasztalatokról azonban egyelőre nem tudok beszámolni. Van néhány olyan magyar hirdető partnerünk, aki indított már ilyen kampányt, a megjelenítők pedig kiválaszthatják, hogy ezek közül melyiket helyezik el oldalukon.

Az affiliate marketing eszközökkel való összehasonlítást én más szemszögből nézném, a Google-nél ugyanis hirdetői igény vezetett a Pay-per-Action típusú modell létrehozásához. Hirdetői oldalról érthető, hogy a partnerünk csak azért akar fizetni, ami értékesítést eredményez. Ezt a logikát követve látható, hogy először volt a megjelenítés alapú hirdetési forma, majd megjelent a kattintás alapú, a PPA pedig teljesen egyértelmű fejlődési irány.

Már a Pay-per-Click esetében is lehetett figyelni konverziókövetéssel, hogy hány klikkből lett üzlet, fizetni azonban még mindig a klikkelés után kellett. Ennek a modellnek a következő lépcsője a Pay-per-Action.

A gyakorlatban a PPA úgy néz ki, hogy a hirdető megadja, hogy mennyit hajlandó fizetni egy akcióért (pl. egy megrendelésért), majd a hirdetések közzétevője eldöntheti, hogy elfogadja-e ezt az ajánlatot. Amennyiben valaki elhelyez egy ilyen típusú hirdetést a honlapján, annak követheti a konverziós számait, azaz hogy az átkattintók közül ténylegesen hányan hajtják végre a fizetés feltételeként definiált akciót. Nyilvánvaló, hogy amelyik hirdetés esetén ez a szám nem kielégítő, azt a közzétevője le fogja cserélni egy hatékonyabbra, ami számára több pénzt hoz.

Milyen honlapot indítana Peresztegi Zoltán?

Pénzcentrum.hu: Mi a véleménye a hazai piacon keresőoptimalizáló szolgáltatást hirdető cégekről, tudnak ezek valódi értéket teremteni vagy sok köztük a hiányos szakmai ismeretekkel rendelkező szereplő?

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem