2018. december 14. péntek Szilárda

Brutálisan sokat költöttek SZÉP-kártyáikról a magyarok


Rekordösszeget költöttek a hosszú hétvégéken kikapcsolódók a SZÉP-kártyáikról. A bankok összesítései szerint több milliárd forintot fizettek ki a kártyákkal október-novemberben.

Az október végi és november eleji két hosszú hétvége nyolc napja alatt mintegy kétmilliárd forintot költöttek a kártyabirtokosok az OTP SZÉP-kártya több mint 33 ezer elfogadóhelyén - tájékoztatta az OTP Bank a Világgazdaságot.

Az MKB Bank által küldött adatokból is kiderült, hogy az őszi hosszú hétvégék komolyan megdobták a forgalmat. Az október 23-i ünnep négynapos hosszú hétvégéjén a bank SZÉP-kártyáinak birtokosai 178,4 millió forintot fizettek ki a szolgáltatási helyeken, ami csaknem 40 százalékkal múlja felül a tavalyi - akkor csak háromnapos - október 23-i költést.

A kibocsátók szerint a SZÉP-kártyák idén minden eddigi rekordot megdöntenek mind a feltöltések, mind a felhasználás tekintetében.

Az OTP Banknál 2018 első három negyedévében a feltöltések összege 23 százalékkal, a költéseké pedig 24 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának eredményeit. A sikerben nagy szerepe volt idén is a nyári időszaknak, csak július és augusztus folyamán több mint 20 milliárd forintot költöttek az OTP SZÉP-kártya birtokosai. Idén 10 százalékkal, 234 ezerre nőtt az MKB SZÉP-kártyák birtokosainak száma, akik október végéig 23,3 millió tranzakciót bonyolítottak le.

Az MKB-s kártyákra 2018. október 31-ig csaknem 12,7 milliárd forint munkáltatói juttatás érkezett, ugyanezen időszak alatt 12,9 milliárd forint felhasználására került sor, éves szinten a növekedés a felhasználási oldalon 5,5 százalékos. Az, hogy meghaladja a költések mértéke a beérkezett juttatást, azaz a kártyabirtokosok az előző évek - még le nem járt - juttatásaiból maradt összegek terhére is vásárolnak, azt jelzi, hogy jövő májusban kevesebb lesz a lejáró összeg.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,6 százalékos THM-el, és havi 57 332 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 773 forintos törlesztőt ígér a 2,69 százalékos THM; míg az UniCredit Banknál némileg magasabb, 3,40 százalékos THM is alacsony, 55 028 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas újítás a magyar bankokban: órákon belül utalják a pénzt, ha megszorultál
Azért csak óvatosan a csábító pénzügyi ajánlatokkal!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk