Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a legnépszerűbb magyar városokban nyaralna

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a legnépszerűbb magyar városokban nyaralna

2023. augusztus 30. 11:01

A nyár végéhez érve a Szallas.hu adatai szerint idén arányaiban nagyobb szeletet hasítottak ki az 1-2 éjszakás foglalások, mint 2022-ben vagy 2019-ben és azt megelőzően. Még mindig a belföldi foglalások dominálnak a szállásfoglaló oldalon (95%), de a külföldi szállások iránt nőtt a kereslet 2023 nyarán. A legnépszerűbb belföldi úti célok listáját Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Gyula vezetik. A szálláskereső portál összesítése szerint közel 12 ezer forint volt az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár belföldön.

A nyár végére sikerült megközelíteni a 2019-es, pandémia előtti év eredményeit, csupán 3,7 százalékkal csökkent a Szallas.hu-n megtett, belföldi úti célú foglalások száma. A tavalyi évvel összehasonlítva 15 százalékos visszaesés látszik a nyári foglalási számban, viszont az augusztus kimondottan erős hónap volt, itt 2022-höz képest csupán 7 százalékos volt a csökkenés. A vendégéjszakák tekintetében 2019-hez viszonyítva 6,7 százalék, míg 2022-höz pedig 17,7 százalék az elmaradás. Többnyire az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaár bevétel viszont alig több mint 3,5 százalékkal csökkent 2022-höz képest.

Nőtt a SZÉP-kártyás fizetések aránya is, a tavaly nyári foglalásaink 22,9 százalékát, idén pedig 23,2 százalékát fizették SZÉP kártyával”

– mondta Kelemen Lili, a szálláskereső oldal sajtószóvivője. A megtett foglalások alapján az átlagos fő/éj ár 12 ezer forint volt, ez 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten.

A legtöbb - minden harmadik - foglalás két éjszakára, valamivel több mint a foglalások negyede egy éjszakára, és ötből egy pedig három éjszakára szólt. Bár ez a sorrend trendszerű az elmúlt évek statisztikái alapján, azonban idén a teljes foglaláshoz viszonyítva arányaiban többen választották az 1-2 éjszakás tartózkodási időt, mint tavaly vagy 2019-ben és azt megelőzően. Ez a kategória a szálláskeresőn leadott, idei nyári foglalások 57,7 százalékát tette ki, ami tavaly 56,2 százalék, 2019-ben pedig 56,5 százalék volt.

Siófokra, a legnépszerűbb településre kétszer annyian foglaltak, mint a második helyezettre

Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Gyula zsebelték be a foglalások zömét. Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros kerültek még a top belföldi úti célok közé. „Az első helyezettre, Siófokra, kétszer annyian foglaltak, mint a dobogó második fokán lévő Budapestre” – mondta Kelemen Lili. A sajtószóvivő azt is megemlítette, hogy sokan keresték fel az Egri várat, a Gyulai Várfürdőt, a Plázs Siófokot, a Hungarospa Hajdúszoboszlót és a Zalakarosi Fürdőt is. Az oldalon végzett keresések során a leggyakrabban a félpanzió, a reggeli, az önálló ház, a medence, a hotel és az előlegfizetés nélkül foglalható szűrőket használták a vendégek. A foglalások harmada apartmanba, 27 százaléka hotelbe, 22 százaléka vendégházba, 14 százaléka panzióba és 6 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szólt. „Ugyan összességében kevesebb foglalás volt, mint tavaly, viszont a foglalások szállástípusonkénti eloszlása némi változást mutat – tette hozzá a sajtószóvivő. – Idén nagyobb arányban részesültek a foglalásokból az apartmanok és a négycsillagos hotelek, mint tavaly.”

Horvátország fellendült 2023-ban

2022-höz képest nőtt ugyan a külföldi foglalások aránya, de a 2019-es szintet nem érte el. „Horvátország esetén 10 százalékos növekedéssel zártuk a nyarat a foglalások darabszámát illetően, de a szeptemberi eredmények még tovább javíthatják a szezon eredményességét – mondta Molnár Tímea, a szálláskereső oldal Horvátországért és Ausztriáért felelős menedzsere.  – A vendégéjszaka-számban 7 százalékos növekedést látunk idén nyáron, a bruttó közvetített szobaár bevétel pedig 27 százalékkal nőtt”. A megtett foglalások alapján az átlagos fő/éj ár 13 600 forint volt, ez 19 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Vir, Crikvenice, Njivice, Bibinje és Vodice volt a magyarok kedvence. A legtöbb foglalás augusztusra (42%) és júliusra (38%) szólt. Szeptemberre (10%) már most több foglalás áll bent, mint júniusra (9%).

Top 10 belföldi település 2023 nyarán a portál foglalási adatai szerint és az átlagos fő/éj árak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  1. Siófok, 13 450 Ft/fő/éj
  2. Budapest, 13 650 Ft/fő/éj
  3. Hajdúszoboszló, 12 220 Ft/fő/éj
  4. Eger, 11 500 Ft/fő/éj
  5. Gyula, 10 960 Ft/fő/éj
  6. Balatonfüred, 15 850 Ft/fő/éj
  7. Hévíz, 16 470 Ft/fő/éj
  8. Szeged, 11 050 Ft/fő/éj
  9. Pécs, 9850 Ft/fő/éj
  10. Zalakaros, 13 525 Ft/fő/éj

A portál nyári foglalásainak eloszlása a legnépszerűbb hazai turisztikai régiók között:

  1. Balaton: 31%
  2. Észak-Magyarország: 16%
  3. Nyugat-Dunántúl: 11%
  4. Dél-Alföld: 10%
  5. Észak-Alföld: 9%
  6. Budapest és vonzáskörzete: 8%
  7. Dél-Dunántúl:7%
  8. Közép-Dunántúl: 6%
  9. Tisza-tó: 2%

Az oldalon leadott nyári foglalások eloszlása szállástípusonként:

  1. Apartman: 31%
  2. Hotel: 27%
  3. Vendégház: 22%
  4. Panzió: 14%
  5. Egyéb: 6%

Az oldal Programok aloldala szerint a legnépszerűbb belföldi turisztikai attrakciók (sorrend nélkül):

  • Egri vár
  • Gyulai Várfürdő
  • Plázs Siófok
  • Hungarospa Hajdúszoboszló
  • Zalakarosi Fürdő
  • Nyíregyházi Állatkert
  • Festetics-kastély
  • Visegrádi Fellegvár
  • Szigligeti vár
  • Hévízi-tó

Top horvát települések a portál foglalási adatai szerint 2023 nyarán:

  1. Vir
  2. Crikvenica
  3. Njivice
  4. Bibinje
  5. Vodice
  6. Medulin
  7. Starigrad
  8. Zadar
  9. Pula
  10. Klenovica

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem