24 °C Budapest
Beautiful beach background

Sorra büntetik a magyarokat az Adriánál: alig ismert szabály miatt jöhet a 7 milliós bírság

2023. június 28. 10:02

Már most több mint 200 ezer forintnyi bírságnál és több mint 3 éves eltiltásnál jár a Balaton legelvetemültebb horgásza, akit rendre engedély nélkül kapnak el a magyar tengernél. Aki esetleg a horvátországi nyaralásán tervezne pecázni, az mégnagyobb büntetést kockáztat, ott ugyanis milliókba fájhat, ha valaki engedély nélkül horgászik a tengernél! Mutatjuk, mennyibe kerül 2023-ban az adriai horgászengedély.

Május eleje, az igazi szezon kezdete óta 13 alkalommal szabtak ki büntetést a Balatonnál a szabálytalan horgászokra - derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által közölt hatósági döntésekből. Az azóta kiszabbott, legnagyobb pénzösszegű büntetés 70 750 forint volt, amit a pontytilalom alatt szabtak ki egy szabálytalan horgászra - ráadásul egy évig el is tiltották a halőrök a horgászattól.

Azonban nem ez volt a 2023-as év eddigi legnagyobb horgász-büntetése a Balatonnál: azt még áprilisban osztották ki F. B. fonyódi lakosnak, aki 2023.04.11-én a Balatonon, Fonyód térségében horgászott. Megtartott 4 pontyot, amelyből hármat bevezetett a fogási naplójába, a negyediket (7 kg) pedig nem.

Ezért a hatóság 167 500 forintra büntette meg őt, és 30 napra eltiltotta a horgászattól - bár utóbbi vélhetően kevésbé fáj neki.

127 500 forintos büntetést és 24 hónapos eltiltást pedig P.E. lengyeltóti lakos érdemelt ki, aki engedély nélkül horgászott a Keleti-Bozót-csatornán. Ő már nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen ekkora bírság azért járt neki, mert 2023-ban már másodszorra intézkedtek vele szemben. Első alkalommal 85 ezerre és 15 hónap eltiltásra büntették, mert szintén engedély nélkül pecázott, ugyanott.

Így a Balaton legelvetemültebb horgásza (akit sikerült elkapni) 2023-ban eddig 212 500 forintnyi büntetést, és több mint 3 évnyi horgászattól eltiltást szedett össze.

Ekkora büntetésre számíthatnak a szabálysértők

A halgazdálkodási bírságok mértékét a 314/2014. (XII. 12.) kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében

az állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy hiánya esetén: 30 000-50 000 forint, a területi jegy hiánya esetén: 25 000-50 000 forint, a horgász fogási napló hiánya esetén 10 000 forint bírság szabható ki.

De 500 ezeres bírság vár arra, aki elektromos eszközzel, mérgező vagy kábító hatású anyaggal vagy robbanóanyaggal halászik, horgászik. 100 000 és 500 000 forint közötti bírság vár arra, aki szúrószerszámmal, búvárszigonnyal vagy más, halfogásra alkalmas búváreszközzel fog halat, esetleg a "gereblyés" módszerrel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Horvátországban is szórják a bírságokat

A megfelelő okmányok és engedélyek beszerzésére nem csak a magyar tengernél nyaralóknak kell különösen figyelnie. Rengetegen vehetik célba idén is a horvát tengerpartot, azonban egy a magyarok által alig ismert szabály miatt könnyen keserűvé válhat a nyaralás:

660 eurótól (kb. 243 ezer forint) 3980 euróig (kb. 1,6 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják azokat a horgászokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Az orvhorgászokat, orvhalászokat pedig egy horvát cikk szerint akár 6630 euróra (kb. 7,2 millió forint) is büntethetik - ugyanakkor megjegyzik, hogy utóbbi a tétel jogi személyek esetében él, a magánemberek valamivel kevesebbel is megúszhatják.

Úgyhogy, ha valaki úgy gondolja, hogy bepakolja a horgászbotját, vagy helyben vesz valamilyen készséget, az tartsa észben, hogy a tengerre is ugyanúgy engedélyt kell váltani, mint itthon bármilyen tóra, folyóra!

A jegyárak így néznek most ki az Adriai tengernél:

  • egy napig érvényes: 7,96 euró (kb. 2900 forint),
  • három napig érvényes: 19,91 euró (7350 forint),
  • hetijegy: 39,82 euró (14 700 forint).

Az engedélyeket interneten is meg lehet venni, de a helyi horgászboltokban is segítenek a beszerzésben. Mindenesetre a büntetési tételeket látva nem érdemes kockáztatni, ha mindenképpen ki akarjuk próbálni a tengeri horgászatot, mindenképpen vegyünk engedélyt, ne sajnáljuk azt a párezer forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem