4 °C Budapest
Diavolezza ski slopes, Saint-Moritz, Switzerland

Végre egy jó hír a síelőknek: jön a hideg, újra kinyitnak a hazai pályák

2023. január 17. 14:30

A december végi, január eleji szokatlanul meleg időjárás miatt a legtöbb hazai sípálya kénytelen volt bezárni, most azonban, hogy újra téliesre fordult az időjárás, hamarosan ismét kinyithatnak.

Havazik az Északi-középhegységben! Hétvége felé ismét hóágyúzunk. Reméljük a beígért csapadék nagy része hóban érkezik hozzánk. Tervezett nyitás jövőhét, még nincs pontos nyitási dátum - olvasható a Sípark Mátraszentistván hivatalos oldalának Facebook bejegyzésében.

Ez azért is öröm, mert a december végi, január eleji szokatlanul meleg időjárás miatt a legtöbb hazai sípálya kénytelen volt bezárni. De a probléma nem csak Magyarországon jelentkezett, az új év magas hőmérsékletet hozott Európa nagy részén, így az alacsonyabban fekvő síterepek egy részének be kellett zárnia.

Az elmúlt időszakban akár hideg is lehetett volna, mert az a keletről nyugatra történő levegőáramlás, ami nagyrészt jellemző Európában, hosszú évek alatt részben átváltozott észak-déli irányúra, ennek az a következménye, hogy északról egyre gyakrabban tör be a hideg, vagy délről bejön a meleg. Ebben a konkrét időszakban, karácsonytól mostanáig az USA-ban, Oroszországban, de a Baltikumban is rendkívül hidegek voltak, olyan extrém hidegek, mint amilyen meleg itt. Európának persze ezzel szerencséje volt, mert a legérintettebb az energiaválságban, ez a meleg most a legtöbb embernek jól jött. Valahol én is örülök, mert a gázszámlám kevesebb, de nagy kérdés, hogy mi lesz a jövőben. Azt mindenesetre tudni kell, hogy akik sípályát üzemeltetnek Magyarországon, azok a végletekig elszánt emberek, és nem ez az első ilyen extrém tél. Az 1920-as években, amikor az akkori kormányzat elhatározta, hogy sípályákat épít, évekig nem esett hó, mindenki azt mondta, őrültség. Aztán az 1930-as évek végén, a 40-es években viszont hatalmas havak voltak. Ez a változékonyság benne van a pakliban - aki sípályát üzemeltet, az nagyon jól tudja ezt

 - mondta el a Pénzcentrumnak egy friss interjúban Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter Egyesület elnöke.

Jön a hó!

De úgy néz ki, mostanra megfordult az időjárás: megérkezett a mediterrán ciklon, vasárnap este eleredt az eső, az északról betörő hideg légtömeggel keveredve pedig az Északi-középhegységben hamar megtörtént a halmazállapot-váltás. A hegycsúcsokon havazott, a Kékesen ömlött a hó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

És megérkezett a hó Közép-Európába is: Horvátországban Lika és Gorski kotar régiókban esett a legtöbb, míg a tengerparti területeken heves esőzés és erős szél volt tapasztalható. A hegyvidéki területeken a csúszós utak mellett a köd is nehezítette a közlekedést. A téli körülmények miatt több régióban is korlátozásokat vezettek be az utánfutókkal közlekedő teherautókra.

Ausztria déli területein közlekedési balesetekhez és dugókhoz vezetett a hóesés. A Stájerországon keresztül vezető A2-es autópályán több teherautó is elakadt. Néhány alacsonyabb rendű utat pedig kidőlt fák miatt kellett lezárni - írja az Euronews.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?