2 °C Budapest
Diavolezza ski slopes, Saint-Moritz, Switzerland

Végre egy jó hír a síelőknek: jön a hideg, újra kinyitnak a hazai pályák

2023. január 17. 14:30

A december végi, január eleji szokatlanul meleg időjárás miatt a legtöbb hazai sípálya kénytelen volt bezárni, most azonban, hogy újra téliesre fordult az időjárás, hamarosan ismét kinyithatnak.

Havazik az Északi-középhegységben! Hétvége felé ismét hóágyúzunk. Reméljük a beígért csapadék nagy része hóban érkezik hozzánk. Tervezett nyitás jövőhét, még nincs pontos nyitási dátum - olvasható a Sípark Mátraszentistván hivatalos oldalának Facebook bejegyzésében.

Ez azért is öröm, mert a december végi, január eleji szokatlanul meleg időjárás miatt a legtöbb hazai sípálya kénytelen volt bezárni. De a probléma nem csak Magyarországon jelentkezett, az új év magas hőmérsékletet hozott Európa nagy részén, így az alacsonyabban fekvő síterepek egy részének be kellett zárnia.

Az elmúlt időszakban akár hideg is lehetett volna, mert az a keletről nyugatra történő levegőáramlás, ami nagyrészt jellemző Európában, hosszú évek alatt részben átváltozott észak-déli irányúra, ennek az a következménye, hogy északról egyre gyakrabban tör be a hideg, vagy délről bejön a meleg. Ebben a konkrét időszakban, karácsonytól mostanáig az USA-ban, Oroszországban, de a Baltikumban is rendkívül hidegek voltak, olyan extrém hidegek, mint amilyen meleg itt. Európának persze ezzel szerencséje volt, mert a legérintettebb az energiaválságban, ez a meleg most a legtöbb embernek jól jött. Valahol én is örülök, mert a gázszámlám kevesebb, de nagy kérdés, hogy mi lesz a jövőben. Azt mindenesetre tudni kell, hogy akik sípályát üzemeltetnek Magyarországon, azok a végletekig elszánt emberek, és nem ez az első ilyen extrém tél. Az 1920-as években, amikor az akkori kormányzat elhatározta, hogy sípályákat épít, évekig nem esett hó, mindenki azt mondta, őrültség. Aztán az 1930-as évek végén, a 40-es években viszont hatalmas havak voltak. Ez a változékonyság benne van a pakliban - aki sípályát üzemeltet, az nagyon jól tudja ezt

 - mondta el a Pénzcentrumnak egy friss interjúban Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter Egyesület elnöke.

Jön a hó!

De úgy néz ki, mostanra megfordult az időjárás: megérkezett a mediterrán ciklon, vasárnap este eleredt az eső, az északról betörő hideg légtömeggel keveredve pedig az Északi-középhegységben hamar megtörtént a halmazállapot-váltás. A hegycsúcsokon havazott, a Kékesen ömlött a hó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És megérkezett a hó Közép-Európába is: Horvátországban Lika és Gorski kotar régiókban esett a legtöbb, míg a tengerparti területeken heves esőzés és erős szél volt tapasztalható. A hegyvidéki területeken a csúszós utak mellett a köd is nehezítette a közlekedést. A téli körülmények miatt több régióban is korlátozásokat vezettek be az utánfutókkal közlekedő teherautókra.

Ausztria déli területein közlekedési balesetekhez és dugókhoz vezetett a hóesés. A Stájerországon keresztül vezető A2-es autópályán több teherautó is elakadt. Néhány alacsonyabb rendű utat pedig kidőlt fák miatt kellett lezárni - írja az Euronews.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem