2 °C Budapest
Low section of a woman dipping toes into swimming pool at spa.

Kritikus ütést mérhet a magyar wellnessekre az energiaválság: nincs kiút ebből a krízisből?

2022. szeptember 28. 10:14

A szállodaipar már a pandémiát is megszenvedte, most pedig az energiaárak drasztikus növekedése sodorja a vállalkozásokat lehetetlen helyzetbe. A hazai szállásadók történetük egyik legnagyobb piaci kihívására készülnek - írja a Portfolio. A legnagyobb üzleti feladvány előtt a wellness szállodák vannak, mert ha nem működtetik a szaunáikat, gőzkabinjaikat és medencéiket, akkor joggal tehetik fel a kérdést a vendégek, hogy miért ott foglaljanak szállást. Ha viszont marad minden a régiben, akkor a wellness hotelek nem tudják kitermelni a megugró költségeiket.

„A földgázzal szerencsénk van, mert még két évig van rögzített árú szerződésünk, amit még 2021-ben kötöttünk. Ez sem túl olcsó, mert a korábbi időszakhoz képest már így is 2,5-szeres árat fizetünk. A villanyáramnál is 3,5-szeres, már most a tarifánk, viszont csak év végéig van megállapodásunk, és most kell döntenünk arról, hogy felvállaljunk-e egy 10-szeres árat a mostani költségeinkhez képest” – jellemezte a helyzetet a lapnak Sívó Roland, az AquaWorld Resort létesítményigazgatója, aki szerint az energiaárakban már tavaly szeptemberben érződött, hogy komoly gond lesz.

Mint azt Sívó Roland elmondta, az áremelés és a szálloda és a fürdő rekordforgalma is kellett ahhoz, hogy az árbevétel arányában a korábbi 9 százalékról 14 százalékra emelkedjenek „csak” az energiaköltségeik. Bezárásban nem gondolkodnak, inkább a költségeiket tervezik mérsékelni, páldául napelemek telepítésével. „A fürdő leállítása az amortizáció miatt jelentős többletkiadást okozhatna az újra nyitáskor. Elindult a konferenciaturizmus is, ami nálunk szintén jelentős bevételi tényező. A bizonytalan jövő ellenére mindegyik munkavállalónkat meg akarjuk tartani” – mondta el a szálloda létesítményigazgatója.  

Az elszabaduló energiaárak újabb csapást mértek a szektorra, amely számos vállalkozás számára kilátástalan helyzetet eredményez Rádóczy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője szerint. Elmondta, hogy az utóbbi években a Balaton elkezdett négyévszakos úticéllá válni, amelyért a szállodások, turisztikai szakemberek komoly erőfeszítéseket tettek. Most mégis a szezonális nyitvatartásra kell visszaállni, amely egyértelműen munkahelyek megszűnését is jelenti. A szakember szerint a wellness szolgáltatások korlátozása nem ideális megoldás.

A vendég pontosan azzal a céllal érkezik, hogy a szállodai wellness részlegen feltöltődjön. Nyilván minden üzemelő házban akad energia-megtakarítási lehetőség. Esetleg ezzel lehet némi költségcsökkentésre szert tenni, de korlátozni a fő profilt, nem feltétlenül a legjobb megoldás

– mondta el Rádóczy Andrea, aki arról is beszámolt, hogy némelyek már most kényszerzárásra készülnek. Több Balaton-környéki szállodánál arra lehet számítani, hogy november és március között, a fűtési szezon idejére, szüneteltetik az üzemelésüket - mondta. Amelyik szálloda nyitva marad, az emelkedő költségek mellett pillanatnyilag kereslet visszaeséssel is számolhat, a vendégek viszont akciókat, árengedményeket várnának el. A jelenlegi helyzetben ez viszont ésszerűtlen reakció lenne a szállodák részéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?