3 °C Budapest
Senior couple, checking in to, modern high-end holiday rental apartment

Ide utazott a negyedik hullám alatt a legtöbb magyar: keresték az alternatív lehetőségeket

2022. január 11. 12:31

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken - szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken - eltöltött éjszakák száma novemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva több mint két és félszeresére nőtt, azonban 36%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. novemberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nyolcszorosára emelkedett, de még így is 43%-kal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Így az összes vendégéjszaka száma 2020 novemberéhez képest közel négyszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 39%-kal csökkent a KSH friss adatai szerint.

2021. novemberben az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma háromszorosára, a vendégéjszakáké több mint két és félszeresére növekedett. A vendégszám 292 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 644 ezer volt. Az éjszakák 78%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva háromszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint másfélszeresére, az üdülőháztelepeken és a kempingekben több mint kétszeresére nőtt tavaly novemberhez képest.

A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, mindkét régióban a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma tizenegyszeresére, a vendégéjszakáké nyolcszorosára emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 229 ezer vendég összesen 622 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88%-át szállodában töltötték, ez nyolc és félszeres bővülést jelent 2020 novemberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák kétharmadát regisztrálták. Az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint négyszeresére, 28 milliárd forintra növekedett.

2021. novemberben 1917 kereskedelmi szálláshely, köztük 733 szálloda és 777 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 51%-át a belföldi vendégek töltötték el. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 180%-kal többet, összességében 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2021. január–november időszakában a kereskedelmi szálláshelyek 4%-kal több, összesen 14 millió vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek 0,8, a külföldiek 12%-kal több (9,9, illetve 4,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 14%-kal nőtt, és 262 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?