8 °C Budapest
Folytatódik a harc a turistákért: egymásnak feszültek az érdekképviseletek

Folytatódik a harc a turistákért: egymásnak feszültek az érdekképviseletek

2021. szeptember 14. 21:01

Tegnap javaslatokat adott ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozóan, amire ma saját közleményben reagált a Magyar Apartmankiadók Egyesülete. Újra élénkülni látszik a szállodák és a magánszálláshelyek közötti konfliktus.  

Hétfőn a szállodaszövetség javaslatocsomagot fogalmazott meg a magánszálláshelyek működésének korlátozására és szabályozására. Az ajánlások egyik legmeghatározóbb pontja, hogy a következő 1-3 évre olyan szabályokat vezetnének be, amely nem engedné, hogy új lakáskiadók lépjenek be a rövid távú kiadási piacra, valamint a rövidebb utazásoknál (például 30 napnál rövidebb bérlési időnél) sem engednék, hogy a turisták magánszálláshelyekre foglalhassanak:

Erre reagált most a Magyar Apartmankiadók Egyesülete friss közleményében. Azt írják, ezek a javaslatok a "szállodapiacon kívül, a gödörbe lökné a budapesti turizmus jelentős részét". Az egyesület az alábbi reakciókat fogalmazta meg:

  • A járvány előtt piacon lévő körülbelül 16 000 magánszálláshely befolyása a közel 1 millió budapesti lakás árára elenyésző, és az ingatlanpiacon végbemenő áremelkedésnek rengeteg összetevője van, ezért sem lehet csupán egy faktorra, a rövid távú kiadók hatásaira ráhúzni az áremelkedést. Jelenleg 5000-re csökkent a magánszálláshelyek száma, a bérleti díjak még felfelé mozognak Budapesten és vidéken is.
  • Az egyesület szerint a Budapest belvárosában, a régi társasházak helyén nyíló hotelek azok, amelyek nem segítik a budapesti elérhető lakhatás megoldását, mert többnyire társasházak helyére épülnek.
  • A szállodákban megszálló vendégek zömmel a szállodákban reggeliznek, vacsoráznak, míg az apartmanok vendégei a helyi kisvállalkozásokat támogatják fogyasztásukkal.
  • A Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) tagsága zöme az 1-3 lakást üzemeltetőkből áll.
    A MAKE szerint a turizmus leggyorsabban helyreálló szegmense nemcsak Magyarországon, hanem világszerte a magánszálláshely kiadás lett, mert a járvány hatásaként sok szállóvendég izoláltabb szálláshelyet keres, így még inkább szükség van erre a szolgáltatástípusra is.
  • A hazai gazdasági jelentőség kapcsán hozzátették, hogy 2019-ben Budapesten csak az Airbnb vendégek költése (tehát a Booking.com, Szállás.hu stb. vendégek ebben nincsenek benne) közvetlenül 18 000 munkahelyhez járult hozzá. Ezek 35% -a vendéglátóhelyeken, 33% a kiskereskedelemben és 15% a közlekedésben volt. A tavalyi, korlátozásokkal teli nyáron több mint 3 millió dollár forgalmat értek el a magyarországi házigazdák.
  • A válság előtti évben 3 350 000 vendégéjszakát töltöttek el túlnyomó többségében külföldiek a budapesti magán és egyéb szálláshelyeken. A világon több mint 100 ezer olyan város van, ahol a magán és egyéb szálláshely szolgáltatás hangsúlyosan van jelen, de azokban a városokban, ahol a legszigorúbb intézkedéseket vezették be, ott a szektor azonnali tönkrementele következett be.
    Az egyesület azzal is érvelt, hogy ha a vendégek nem tudnak apartmanba foglalni, akkor döntő többségük nem foglal szállodába, hanem más úti célt keres magának.
  • A Magyar Apartmankiadók Egyesülete a szürke és fekete gazdaság visszaszorítását szeretné, ezért támogatnak minden ezzel összefüggő javaslatot, például az ellenőrzések fokozását, ideértve akár a nemzetgazdaságban hivatalosan egyik legrosszabbul fizetett turisztikai szektorban, hogy az alacsony béren bejelentett munkavállalók is jobb bért kaphassanak.
  • A működési engedélyek korlátozás kapcsán az egyesület felhívta a figyelmet, hogy a lakáskiadás nem működési engedély köteles tevékenység.
  • A magánszálláshelyek piacának több mint 80%-át a garzon-kétszobás lakások tulajdonosai fedik le, az egyesület szerint ezek helyett az illegálisan, sok ággyal működő, bulituristákat befogadó hibrid hoteleket, közösségi szálláshelyekre kellene fókuszálni.
  • A közleményben kiemelték, hogy nem történt az idei évben egyeztetés az MSZÉSZ és a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) között.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem