2 °C Budapest
Végleges a dátum: eddig utazhatnak könnyebben a magyarok az Egyesült Királyságba

Végleges a dátum: eddig utazhatnak könnyebben a magyarok az Egyesült Királyságba

MTI
2021. május 25. 15:27

A brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint októberig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz azok az EU-állampolgárok, akik nem élnek Nagy-Britanniában. A Nagy-Britanniában élő uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beléphetnek.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium hétfő este közzétett szabályozási tervezete szerint akiknek már megvan ez a státusuk, vagy a kérvény benyújtására megállapított június 30-i határidőig beterjesztették folyamodványukat, legalább 2025. december 31-ig beutazhatnak Nagy-Britanniába az állampolgárságuk szerinti országban kiállított személyazonosító okmányokkal.

Azok az EU-állampolgárok, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és így nem szerezhetik meg a letelepedett státust, idén október 1-ig használhatják a hazájukban kiállított személyi igazolványt a nagy-britanniai beutazáshoz - áll a brit belügyminisztérium ismertetésében.

A brit kormány már tavaly közölte, hogy a Brexit után általánosságban szeretné megszüntetni a személyi igazolványok használatát a beutazáshoz. A belügyi tárca ugyanakkor a hétfői tájékoztatásban jelezte először, hogy a szabályozás a nem Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok esetében idén október 1-én módosul.

Priti Patel belügyminiszter a beutazási szabályok várható változásairól tartott hétfői előadásában is megerősítette, hogy a brit kormány az idén megszünteti a "nem biztonságos" személyi igazolványok használatát a külföldről érkezők beléptetéséhez, és új, teljesen digitális határellenőrzést honosít meg, amely lehetővé teszi a be- és a kiutazók pontos számának megállapítását.

Sokkal világosabb képet tudunk majd alkotni arról, hogy ki van itt, és aki itt van, annak valóban itt kell-e lennie

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott a brit belügyminiszter. Patel szerint a nyitott határok koncepciója elhibázott koncepció, és egyszerűen nem megvalósítható, hogy mindenki, aki Nagy-Britanniában akar letelepedni, ezt meg is tehesse. Ez ugyanis éppen azokkal szemben lenne igazságtalan, akik kínzás és üldöztetés elől menekülve biztonságos és törvényes úton szeretnének eljutni Nagy-Britanniába.

Nagy-Britannia büszke arra a régre visszanyúló hagyományra, hogy otthont nyújtott az üldöztetés és az elnyomás elől menekülőknek, köztük a zsidóknak a hitleri rezsim idején, vagy a magyaroknak, akik az 1950-es években a szovjet fenyegetés elől menekülve érkeztek - mondta a brit belügyminiszter.

Priti Patel hangsúlyozta: a brit kormány nagyon nagyra értékeli a Nagy-Britanniában élő EU-polgárok hozzájárulását az ország életéhez, és azt szeretné, ha maradnának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem