21 °C Budapest

Így változik a vasúti menetrend a következő hetekben: erre mindenképpen figyelj!

2021. január 22. 13:01

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 

A Budapest-Vác-Szob vonalon január 23-án és 24-én, valamint 30-án és 31-én változik a menetrend. 8 és 14 óra között a menetrendhez képest pár perccel eltérő időpontokban indulnak a vonatok. A korlátozás miatt több S70-es vonat nem közlekedik. A Nyugati pályaudvarról Vác felé kimaradó vonatok: 8:15 (2452), 9:15 (2472), 10:15 (2414), 11:15 (2434), 12:15 (2454). Vácról a Nyugati pályaudvar felé kimaradó vonatok: 9:02 (2477), 10:02 (2415), 11:02 (2435), 12:02 (2455), 13:02 (2475). A munkák miatt a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon is módosított menetrend érvényes. A két hétvégén Dunakeszi és Göd között felsővezeték karbantartást végeznek.

A Budapest-Vác-Szob vonalon február 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, a menetrendhez képest eltérő megállási renddel, illetve rövidebb viszonylaton közlekednek. Egyes zónázó és a személyvonatok közötti átszállás Vác állomás helyett Göd állomáson lesz. A munkák miatt a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon is módosított menetrend érvényes. A két hétvégén Göd és Vác között felsővezeték karbantartást végeznek.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon január 31-ig a Győrből a Déli pályaudvarra induló S10-es vonatok, továbbá a Szombathelyről és Sopronból a Keleti pályaudvarra tartó InterCity-k, valamint a Hegyeshalomból a Keletibe induló gyorsvonatok módosított menetrend szerint közlekednek, mert Biatorbágy és Bicske között pályakarbantartást végeznek. 

Február 1-től 5-ig és február 8-tól 18-ig ugyancsak módosított menetrend érvényes a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon: több S10-es személyvonat, továbbá a szombathelyi és soproni InterCity-k, valamint a hegyeshalmi gyorsvonatok korábban közlekednek az eredeti menetrendhez képest, mert Tatabánya és Tata között karbantartási munkákat végeznek. 

A Tatabánya-Oroszlány vonalon február 13-tól 14-ig és február 27-től 28-ig a Tatabányáról induló vonatok módosított menetrend szerint 10:22-kor, 12:22-kor, 14:22-kor és 16:22-kor indulnak. A menetrendi változást a Bicske-Szárliget közötti karbantartás miatt vezették be. 

A Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva február 6-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. A Déli pályaudvar és Tapolca között a gyorsvonatok nem közlekednek. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal is utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, melyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot. Várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon február 6-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Déli pályaudvarról induló Bakony, Göcsej, Balaton, Tópart InterCity vonatok Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek. Kivétel ez alól a 7:50-kor induló Bakony IC és a 8:50-kor induló Citadella IC. A 247-es számú Citadella és a 201-es Agram-Tópart IC a Délibe érkezik.
A Déli pályaudvar és Kelenföld, továbbá a Szabadbattyán és Balatonfüred között végzett pályakarbantartási munkák miatt lesz módosított menetrend.

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon február 13-tól 28-ig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Február 13-án, 14-én, 20-án és 21-én egyes G43-as jelzésű vonatok csak Kőbánya-Kispest és Martonvásár között közlekednek. A menetrendet a Martonvásár-Gárdony, illetve a Szabadbattyán-Balatonfüred között végzett pályakarbantartás miatt módosítják.

A Dombóvár-Gyékényes vonalon április 30-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20-30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20-30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob-Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-ig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon január 25-től 27-ig éjszakánként egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Püspökladány és Debrecen között pótlóbusz közlekedik a Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 20:28-kor, 21:28-kor és 22:28-kor induló sebesvonatok helyett. Ugyancsak pótlóbusz szállítja az utasokat Debrecentől Püspökladányig a Debrecenből a Nyugatiba 1:49-kor, 2:45-kor, 3:45-kor, továbbá a Debrecenből Szolnokra 5:01-kor induló vonat helyett. Ebes és Debrecen között pályakarbantartást végeznek.

A Debrecen-Sáránd-Nagykereki vonalon január 25-től 27-ig éjszakánként módosított menetrend érvényes, az esti és hajnali vonatok utasait Debrecen és Nagykereki között pótlóbuszok szállítják pályakarbantartás miatt.

A Debrecen-Füzesabony vonalon február 28-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályafelújítás miatt. A Debrecen-Tiszalök vonalon is pótlóbuszok járnak a Debrecen-Hajdúböszörmény, Hajdúnánás szakaszon. Várhatóan február 28-tól is módosított menetrend lesz érvényben, amiről az utasokat időben tájékoztatjuk. 

A Szeged-Hódmezővásárhely-Békéscsaba vonalon, a pályaépítés jelenlegi fázisához igazodva február 21-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

A GYSEV Szombathely-Hegyeshalom-Rajka vonalán január 26-án és 27-én Hegyeshalom és Rajka között pótlóbuszok közlekednek, mert a vonalon pályakarbantartást végeznek.

Nemzetközi közlekedés

A nemzetközi vonatközlekedésben az éjszakai járatok Münchenbe, illetve Berlinbe nem közlekednek. Budapest és Zágráb között a vonatközlekedés szünetel. Az Agram-Tópart InterCity csak a belföldi forgalomban a Déli pályaudvar és Nagykanizsa között - másodosztályú kocsikkal - közlekedik. A Budapest-Szob-Párkány vonalon a Metropol EN vonatok Budapest és Berlin, Varsó, illetve Prága közötti vonatrészei nem közlekednek, a břeclavi vonatrészt nem érinti a változás.

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő szabályokon túl, regisztrációs kötelezettség lépett életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók. A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. Kérik, hogy utazás előtt mindenképpen nézzenek utána az aktuális szabályozásnak a Konzuli szolgálat honlapján. 

Az osztrák vasút csökkentette a Magyarországra közlekedő nemzetközi távolsági vonatok számát. Az ÖBB közlése szerint döntésüket az indokolja, hogy a kötelező határellenőrzés és a járványhelyzet miatt a nemzetközi utasforgalom drasztikusan visszaesett. Az ideiglenes menetrend szerint Budapest és Bécs között hat, Bécs és Budapest között öt vonat közlekedik naponta. A lemondott nemzetközi járatok egy részét a MÁV-START a magyarországi szakaszon pótolja, így a belföldi forgalomban továbbra is tudják használni az utasok. A pótlásra beállított szerelvények gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A menetrendi korlátozás a Győr és Bécs között regionális határforgalomban közlekedő EuRegio vonatok közlekedését nem érinti.


A vasúttársaság a kormányintézkedésekhez igazodva, illetve a vasutas utazószemélyzet védelme érdekében a nemzetközi forgalomban felfüggesztette a háló- és fekvőkocsi, valamint az étkezőkocsi szolgáltatását. A háló- és fekvőkocsikat ülőhelyes kocsikkal pótolja a MÁV-START.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem