WizzAir: gyanakvó fogyasztóvédők

2010. május 25. 15:33

A közelmúltban a WizzAir légitársaság bevezette az ún. késési jótállást. Az intézkedés első látásra igen kedvezőnek tűnik, és annak egyes elemeit üdvözli is az Európai Fogyasztói Központ Magyarország. Ám a jó tudni, hogy az Európai Bíróság tavaly novemberi ítélete alapján ennek az összegnek minimum kétszerese jár már három órás késés esetén is, amennyiben nem rendkívüli körülmények okozták a járat késését.

A késési jótállás

A WizzAir a közel múltban bevezette a késési jótállást, amellyel a légitársaság tovább kívánja erősíteni az utasok légitársaságba vetett bizalmát. A WizzAir-féle késési jótállás lényege, hogy amennyiben a járat két órát vagy ennél többet késik, 27,500 forintot ír jóvá a légitársaság az utas WIZZ számláján. A szolgáltatást - amely előzetes regisztrációhoz kötött - legkésőbb az indulás előtt 2 nappal, 2,750 forintos áron (utasonként és járatonként) lehet megvásárolni.

Cikkünk a témában: Wizz Air: Késési jótállást vehetünk a jegyhez

Késés esetén a garantált összeget 7 napon belül jóváírják az utas WIZZ számláján. A jóváírt összeget egy éven belül bármelyik járatfoglaláshoz vagy termékvásárláshoz fel lehet használni a légitársaság tájékoztatása szerint.

A hatályos Uniós szabályozás a járatkésésekre vonatkozóan

A 261/2004/EK rendelet értelmében az utasok, amennyiben járatukat törölték vagy beszállásukat visszautasították, az alábbi összegű kártérítésre jogosultak
a) 250 euró minden 1500 kilométeres vagy rövidebb repülőútra;
b) 400 euró minden 1500 kilométernél hosszabb Közösségen belüli repülőútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra;
c) 600 euró minden, az a) és b) pontba nem sorolható repülőútra.

Az Európai Bíróság 2009. november 19-én közzétett ítélete kimondja, hogy a késéssel érintett járatok utasai a járat törléssel azonos mértékű kártalanításra jogosultak, ha végső célállomásukat a légitársaság által eredetileg tervezetthez képest három vagy több órával később érik el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Fogyasztói Központ álláspontja

Kétségtelenül nem lehet elvitatni a késési jótállás intézményének pozitív vonását: ha a késés 2 és 3 óra között van, és az utas megváltotta a jótállás díját, akkor a légitársaság 27,500 forintnyi kreditet ír jóvá az előzetesen létrehozott WizzAir számlán az utas számára. Emellett a késési jótállás minden típusú késésre érvényes, még azokra is, amelyek nem a légitársaságtól függenek, így például az időjárás vagy munkabeszüntetés miatt bekövetkező késésekre is.

Az Európai Fogyasztói Központ álláspontja szerint késés miatti kártérítés azonban - a vis maior esetét kivéve, - automatikusan járna minden utasnak a 3 órát meghaladó késés esetében anélkül, hogy azért előzetesen külön díjat fizetne.Ilyenkor a kártérítés pénzben jár, nem pedig az adott légitársaságnál jóváírt repülési kreditben. A késési jótállás összege minden esetben 27,500 forint - ezzel szemben az uniós szabályok szerint a három órás vagy az azt meghaladó késések esetében a fogyasztóknak fizetendő kártérítés legalacsonyabb összege is 250 euró - pontosan a kétszerese annak, amit a WizzAir ajánl.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország bízik abban, hogy a légitársaságok az általuk biztosított többletjogok mellett, mindenféle díjszabás nélkül maradéktalanul biztosítják a légiutasokat megillető jogokat a fogyasztóknak.

A sajtóközlemény megjelenését követően a WizzAir légitársaság arról tájékoztatta az Európai Fogyasztói Központ Magyarországot, hogy az új típusú késési jótállás nem érinti a 261/2004/EK rendeletben foglalt jogokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16