27 °C Budapest

WizzAir: gyanakvó fogyasztóvédők

2010. május 25. 15:33

A közelmúltban a WizzAir légitársaság bevezette az ún. késési jótállást. Az intézkedés első látásra igen kedvezőnek tűnik, és annak egyes elemeit üdvözli is az Európai Fogyasztói Központ Magyarország. Ám a jó tudni, hogy az Európai Bíróság tavaly novemberi ítélete alapján ennek az összegnek minimum kétszerese jár már három órás késés esetén is, amennyiben nem rendkívüli körülmények okozták a járat késését.

A késési jótállás

A WizzAir a közel múltban bevezette a késési jótállást, amellyel a légitársaság tovább kívánja erősíteni az utasok légitársaságba vetett bizalmát. A WizzAir-féle késési jótállás lényege, hogy amennyiben a járat két órát vagy ennél többet késik, 27,500 forintot ír jóvá a légitársaság az utas WIZZ számláján. A szolgáltatást - amely előzetes regisztrációhoz kötött - legkésőbb az indulás előtt 2 nappal, 2,750 forintos áron (utasonként és járatonként) lehet megvásárolni.

Cikkünk a témában: Wizz Air: Késési jótállást vehetünk a jegyhez

Késés esetén a garantált összeget 7 napon belül jóváírják az utas WIZZ számláján. A jóváírt összeget egy éven belül bármelyik járatfoglaláshoz vagy termékvásárláshoz fel lehet használni a légitársaság tájékoztatása szerint.

A hatályos Uniós szabályozás a járatkésésekre vonatkozóan

A 261/2004/EK rendelet értelmében az utasok, amennyiben járatukat törölték vagy beszállásukat visszautasították, az alábbi összegű kártérítésre jogosultak
a) 250 euró minden 1500 kilométeres vagy rövidebb repülőútra;
b) 400 euró minden 1500 kilométernél hosszabb Közösségen belüli repülőútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra;
c) 600 euró minden, az a) és b) pontba nem sorolható repülőútra.

Az Európai Bíróság 2009. november 19-én közzétett ítélete kimondja, hogy a késéssel érintett járatok utasai a járat törléssel azonos mértékű kártalanításra jogosultak, ha végső célállomásukat a légitársaság által eredetileg tervezetthez képest három vagy több órával később érik el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Fogyasztói Központ álláspontja

Kétségtelenül nem lehet elvitatni a késési jótállás intézményének pozitív vonását: ha a késés 2 és 3 óra között van, és az utas megváltotta a jótállás díját, akkor a légitársaság 27,500 forintnyi kreditet ír jóvá az előzetesen létrehozott WizzAir számlán az utas számára. Emellett a késési jótállás minden típusú késésre érvényes, még azokra is, amelyek nem a légitársaságtól függenek, így például az időjárás vagy munkabeszüntetés miatt bekövetkező késésekre is.

Az Európai Fogyasztói Központ álláspontja szerint késés miatti kártérítés azonban - a vis maior esetét kivéve, - automatikusan járna minden utasnak a 3 órát meghaladó késés esetében anélkül, hogy azért előzetesen külön díjat fizetne.Ilyenkor a kártérítés pénzben jár, nem pedig az adott légitársaságnál jóváírt repülési kreditben. A késési jótállás összege minden esetben 27,500 forint - ezzel szemben az uniós szabályok szerint a három órás vagy az azt meghaladó késések esetében a fogyasztóknak fizetendő kártérítés legalacsonyabb összege is 250 euró - pontosan a kétszerese annak, amit a WizzAir ajánl.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország bízik abban, hogy a légitársaságok az általuk biztosított többletjogok mellett, mindenféle díjszabás nélkül maradéktalanul biztosítják a légiutasokat megillető jogokat a fogyasztóknak.

A sajtóközlemény megjelenését követően a WizzAir légitársaság arról tájékoztatta az Európai Fogyasztói Központ Magyarországot, hogy az új típusú késési jótállás nem érinti a 261/2004/EK rendeletben foglalt jogokat.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?