Kiderült a nagy mobilnet-titok: ennyit fizetnek valójában a magyarok 1 GB adatért

Kiderült a nagy mobilnet-titok: ennyit fizetnek valójában a magyarok 1 GB adatért

2023. január 10. 16:03

A földön a legolcsóbb 1 gigabájtnyi mobilinternet 1000-szer (!) olcsóbb, mint a legdrágább. Előbbit Izraelben lehet megvásárolni, míg utóbbit a távoli szigetországban, Szent Ilonán, ami ezáltal a világ legdrágább mobilinternet lelőhelye is. A globális átlag egyébként 3,12 dollár volt 2022-ben, ami jelenlegi árfolyamon kb. 1 000 forintot jelent. Magyarországon viszont fele ennyibe kerül csupán átlagosan 1 gigabájtnyi mobilinternet, aminek az átlagos ára 2022-ben 525 forint volt. Ezzel hazánk a 100. helyen végzett a 233-as listán, amiből kiolvasható az is, hogy Romániában és Ausztriában bizony nagyobb az olcsóság, de Horvátországnál, Szlovákiánál viszont olcsóbbak vagyunk.  

A legfrissebb statisztikák szerint a világon nem máshol, mint Izraelben jelenleg a legolcsóbb 1 gigabájtnyi mobilinternet. A számítások szerint, itt ennek a költsége átlagosan mindössze, 0,04 dollár. Ráadásul mivel Izraelben minden harmadik embernek van okostelefonja, így itt az ilyen mobil elterjedése magasabb még az USA-nál is – derült ki az Egyesült Királyságban található cable.co.uk összehasonlító webhely kutatásából, akik 5 292 mobilcsomagot elemeztek összesen 233 országban.

A kutatásból kiderül az is, hogy a világon Olaszországban a második legolcsóbb a mobilnet, itt ugyanis 1 gigabájtnyi netezés ára 0,12 dollárra jött ki. Ráadásul az elemzésből az is kiderült, hogy az ország kiváló internetes infrastruktúrával rendelkezik, az 5G mára a lakosság 95 százaléka számára elérhető. A dobogó harmadik helyén San Marino végzett, itt 0,14 dollárba kerül átlagosan 1 gigabájtnyi mobilinternet. Dan Howdle, a cable.co.uk fogyasztói távközlési elemzője szerint

a legolcsóbb országok közül sok kiváló mobil és vezetékes szélessávú infrastruktúrával rendelkezik, amik lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy nagy mennyiségű adatot kínáljanak olcsó áron.

Csak, hogy értsük ezeket a számokat, ha mai, januári tízedikei árfolyamon számolunk, akkor az izraeli mobilnet ára 1 gigabájtra körülbelül 14 forintra jön ki, de Olaszországban és San Marinoban is 43-50 forint között mozog. Ehhez képest a világ más tájain, a legdrágább helyeken igazán nagy az árrobbanás. A legköltségesebb adatszolgáltatások Afrika és Dél-Amerika távoli szigetországaiban találhatók. Például a Falkland-szigetek a 231. helyen áll, itt 1 GB mobilinternet átlagára 38,45 dollár (kb. 14 ezer forint), míg az Atlanti-óceán déli részén található Saint Helenában, a brit tengerentúli területen ugyanennyi mobiladat átlagosan 41,06 dollárba kerül (kb. 14 600 forint), ami több mint 1000-szerese a Izraelben tapasztalható áraknak.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ahogy a globális statisztikában látjuk, Magyarország gyakorlatilag pont a globális középmezőnyben tartózkodik. Hazánkban ugyanis átlagosan

1,27 dollárba kerül 1 GB mobilinternet, ami a helyi valután, azaz forintban számolva mint 525 forint volt a kutatás készítői szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel a 233-as listán pontosan a 100. hely a miénk. A közvetlen szomszédunkból ugyanakkor Románia például sokka, míg Ausztria mérsékelten olcsóbb. Viszont Horvátországot és Szlovákiát is előzzük az olcsósági listán.

Érdemes megnézni a régiónkkénti rangsort is az átlagárakat tekintve, ebből ugyanis kirajzolódik, hogy Észak-Afrika és Ázsia után bizony Kelet-Európában a legolcsóbbak a mobilinternetárak. Miközben a legdrágább Észak-Amerika, Fekete-Afrika és Dél-Amerika. Kelet-Európában például 1 GB mobilinternet ára átlagosan 1,67 dollár, miközben Észak-Amerikában 4,98. A mi régiónkban egyébként Románia mellett Moldova és Montenegró is szuperolcsónak számít, az összes országban 1 dollár alatt van 1 GB mobilinternet átlagára.

A lista közepén található országokat illetően Dan Howdle megjegyzi, ezek közül sok jó infrastruktúrával és versenyképes mobilpiaccal rendelkezik, és bár áraik nem tartoznak a világ legolcsóbbjai közé, a fogyasztók nem feltétlenül tartanák drágának azokat. Az elemző ezen felül pedig elmondta azt is, hogy a lista drágább végén vannak olyan országok, ahol gyakran nem jó az infrastruktúra, de a fogyasztás is nagyon kicsi. Itt az emberek gyakran csak tíz megabájtos adatcsomagokat vásárolnak egyszerre, így egy gigabájt viszonylag nagy és ezért drága adatmennyiséget jelent. Ezeket, a jellemző távoli szigeteken tapasztalható árakat tehát csak mérsékelten érdemes a többiekéhez hasonlítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18