Tévézz fillérekért, vagy teljesen ingyen: ilyen egyszerű

Pénzcentrum
2014. február 18. 05:37

Sokat spórolhatunk havonta, ha interneten keresztül tévézünk. A több ezer forintos kábeltévé- előfizetéssel szemben ehhez gyakorlatilag nem kell más, csak internetkapcsolat, egy összekötő kábel, a számítógépünk és a tévékészülékünk.

Az internettévé, az IPTV és az interneten keresztül nézhető tévéadás nem összekeverendő egymással. A nettévé többnyire csak a világhálón elérhető műsorokat jelenti, az IPTV általában egy hármas előfizetési rendszer részeként (digitális televízió, telefon, vezetékes internet) igényelhető, és a földi vagy a műholdas műsorsugárzáshoz képest számos előnnyel bír. Külső eszköz nélkül rögzíthető vele a kívánt műsor, lehet filmet kölcsönözni, webrádiózni, vagy megállítani az élő adást. Ezek mellett pedig létezik az interneten keresztül nézhető tévéadás - ebben az esetben készülékünk tulajdonképpen képernyőként működik.

Ez utóbbihoz talán extra technikai felszereltségre van szükségünk, azonban olcsóbban megúszhatjuk, mintha előfizetnénk valamelyik hazai tévészolgáltatónál. Ugyanis ha az alapcsatornákon túl más műsorokat is néznénk, gyakran akár havi öt-tízezer forintot is fizethetünk. Az interneten keresztüli tévézéshez mindössze egy, a gépet és a képernyőt összekötő kábelre van szükségünk, ami körülbelül egyszeri két-háromezer forintos költséget ró ránk.

Veszély! Támadják az okostelefonokat Magyarországon is - KATTINTS!

Vásárlás előtt meg kell nézni, milyen kábelkimenete van számítógépünknek, illetve a tévénknek. Ezek a következők lehetnek: HDMI, VGA vagy DVI kábelkimenet. Ha a két készülék kimenete nem egyezik, adaptert is tudunk vásárolni ahhoz, hogy összeköthessük őket. Arra is nagyon fontos figyelnünk, hogy a VGA és a DVI kábel nem támogatja az audiojeleket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy külön audiokábelre is szükség lesz ahhoz, hogy a számítógépen futó kép hangja a tévé hangszóróin keresztül is hallható legyen. Ebben az esetben ezt is külön meg kell vásárolnunk. Ha okostévével rendelkezünk, akkor még egyszerűbb dolgunk van, hiszen már maga a tévé úgy működik, mint egy számítógép, csak vezetékes, vagy vezeték nélküli internetkapcsolatra van szükségünk hozzá.

DVI, VGA és HDMI kábelek

Ha pedig már lehetővé tettük az interneten keresztüli tévénézést, számos csatorna műsorából válogathatunk. A közszolgálati televíziók, az ATV (egy órás késéssel), és SMS-regisztáció után (vagy ingyenesen, késleltetve) a Hír TV élő közvetítéseibe kapcsolódhatunk be. Az RTL Most!-on a csatorna számos saját produkcióját visszanézhetjük, illetve filmek közül is válogathatunk. A TV2 oldalán saját műsorai közül szemezgethetünk, a Viasat Play-en pedig műsoraikat, filmeket, dokukat, realityket, vagy akár rajzfilmeket is megtekinthetünk. A sportkedvelők pedig például a SportKlub archív felvételei között böngészhetnek. Összességében elmondható, hogy az élő adáshoz képest hamar felkerülnek a csatornák honlapjaira a már lejátszott felvételek, így nem nagyon maradunk le semmiről, ha ezt a tévénézési formát választjuk. Viszont a reklámoktól így sem menekülünk, ugyanúgy találkozunk velük, mint a hagyományos televízió esetében.

Ha hiányolnánk a filmeket a tévécsatornák kínálatából, kiegészítő megoldásokhoz is folyamodhatunk. Ugyan nem ingyenes, de sok viszonylag olcsó előfizetésű film- és műsorszolgáltató létezik, melyek segítségével olyan tartalmakhoz is hozzájuthatunk, amelyekhez legálisan máshogy nem tudnánk. Például a Fuso számos tévécsatorna műsorát, sorozatokat és filmeket is kínál ingyen, emellett havi háromezer forintért korlátlan mennyiségű sikerfilmet és sorozatokat is megnézhetünk weboldalukon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett mind a Lovefilmnek, mind pedig a Now TV-nek van egy-egy hónapos ingyenes próbaverziója, ez idő alatt annyi filmet lehet megnézni online, amennyit csak bírunk. De az egyik leggyorsabban fejlődő efféle szolgáltató, a Netflix is hamarosan terjeszkedni fog Magyarországon az előrejelzések szerint. Ez a szolgáltatás számos országban ezernyolcszáz forintos havidíjért már elérhető. Efféle filmbázisokból ingyeneseket is találunk, ám ezek minősége előfordul, hogy rosszabb, mint fizetős társaiké, illetve a lejátszáshoz valamilyen "gyanús" program letöltését igényelhetik.

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?