20 °C Budapest

Nagy kedvezményt kapnak a boltosok Fejér-megyében

Pénzcentrum
2013. szeptember 3. 14:09

Kedvezményesen juthatnak POS-terminálhoz (azaz bolti bankkártya-leolvasóhoz) a boltosok Fejér-megyében. A program célja a bankkártyás fizetés arányának növelése.

A MasterCard finanszírozásában az MNB kezdeményezésére koncentrált piacfejlesztési program indul, amelyben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Visa Europe is közreműködik. Az 1 millió eurós keretet Fejér megyében teszt jelleggel használják fel arra, hogy kedvezményesen juthassanak hozzá a kereskedők POS-terminálokhoz.

A program keretében a pénzforgalmi szolgáltatók, vagyis lényegében véve az elfogadó bankok és pénzügyi vállalatok igényelhetnek kedvezményt a sikeres POS-telepítések után. A kedvezményt csak akkor kaphatják meg, ha a terminált olyan kereskedőnél telepítik, amely addig nem tudott kártyát elfogadni. Az új termináloknak meg kell felelnie a legmodernebb elvárásoknak, vagyis támogatniuk kell az érintésmentes fizetést és a chippel ellátott kártyákat is. Fejér megye kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a kiskereskedelmi, települési és lakossági, valamint egyes makrogazdasági adatok alapján ne térjen el lényegesen az országos átlagtól.

Az MNB egyik fontos célkitűzése, a készpénzhasználat csökkentése leghatékonyabban a bankkártyás fizetési infrastruktúra fejlesztésével, a kártyás fizetésekre ösztönző lépésekkel lehetséges. Az utóbbi időszakban a POS-terminálok száma évről-évre jelentősen nőtt, tavaly több mint 83,5 ezer terminál működött kereskedőknél.

Annak érdekében, hogy a kártyás fizetések aránya tovább nőjön, az MNB az elfogadóhelyek számának növelését tűzte ki elsődleges célul. Ennek legfőbb indoka az, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar bankkártya-infrastruktúra ebből a szempontból számít a leginkább alulfejlettnek. Az EU-átlaghoz képest az egy főre jutó bankkártyák számában sem áll fényesen Magyarország (az átlag valamivel több mint 60 százaléka a hazai arány), de ez az arány még mindig kevésbé marad el az uniós átlagtól, mint a POS-terminálok elterjedtsége (amely az átlag kevesebb mint 50 százalékát éri el).

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?