19 °C Budapest
Close up of female hands typing on computer keyboard while sitting on desk in the evening, with smartphone by the side. Close up of womans hand using laptop at home. Technology in everyday life

Vigyázz, mit posztolsz: hamarosan börtön is járhat ilyen videók terjesztéséért, sokakon kattanhat a bilincs

2024. április 18. 06:32

Az Egyesült Királyságban hamarosan bűncselekménynek minősülhet a beleegyezés nélküli szexuális tartalmú "deepfake" képek készítése. Az elkövetők ráadásul már akkor is pénzbírságra és felelősségrevonásra számíthatnak, ha még meg sem osztották az adott tartalmat.

Angliában és Walesben hamarosan bűncselekménynek számít a beleegyezés nélküli szexuális tartalmú úgynevezett "deepfake" képek készítése, akit pedig rajtakapnak, az az Igazságügyi Minisztérium bejelentése szerint pénzbírságra és büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat - írja a BBC. A törvény nem tesz különbséget a kép megosztásának szándéka alapján, így tehát a készítők akkor is felelősségre vonhatók, ha nem osztották meg az anyagot.

A deepfake technológia lehetővé teszi, hogy mesterséges intelligencia segítségével egy személy arcát egy másikra cseréljék ki digitális képeken vagy videókon. Ez a módszer gyakran kerül felhasználásra hírességek arcainak pornográf tartalmakba való beillesztésére. Cathy Newman, a Channel 4 News műsorvezetője például a saját arcát találta meg egy deepfake videóban, ami szerinte "hihetetlenül invazív" élmény volt.

Az online biztonsági törvény már korábban illegálissá tette a deepfake anyagok megosztását. Az új jogszabály ugyanakkor most szigorúbban áll a kérdéshez, és bűncselekménynek minősíti már a szexuális tartalmú deepfake képek készítését is. 

Clare McGlynn jogászprofesszor hangsúlyozta, hogy a törvény alkalmazása bizonyos korlátokkal rendelkezik. Kiemelte, hogy csak akkor lehet büntetni az elkövetőt, ha bizonyítható az áldozatra gyakorolt negatív hatás szándéka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A javaslat egyelőre nem lépett életbem azt jelenleg parlamenti eljárás során vizsgálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem