27 °C Budapest
Walking in city center. Beautiful summer day, people on the street in Budapest, Hungary on July 7, 2023

Áll a bál az Operában: a dolgozók sztrájkba kezdenek, nem fizetik meg őket

2024. február 23. 18:32

A Magyar Állami Operaház két szakszervezetének tagjai március 19-én munkabeszüntetésbe fognak, ami addig tart majd, amíg az Opera vezetése meg nem állapodik velük az idei béremelésről és a kollektív szerződésről.

Sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói március 19-étől, az intézmény két szakszervezetének tagjai csak akkor veszik fel újra a munkát, ha vezetés megállapodott velük a béremelésről és a kollektív szerződésről - számolt be a hírről a Magyar Narancs. A lap szerint az érdekvédelmi szerevezetek tavaly júniusban álltak elő a követeléseikkel: 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kértek.

Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója ősszel támogatta a követeléseket, és levélben kért segítséget a kulturális és innovációs minisztertől, amiben a Lidl-ös és Aldis fizetéseket jelölte meg kívánatos célként.

Erre csattanós elutasítás volt a válasz, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár közölte a főigazgatóval, hogy ne is álmodjon pluszpénzről. Egészen konkrétan azt írta:

„A kialakult helyzetet a létszámgazdálkodás és bérstruktúra eddigi felelőseként, a Magyar Állami Operaház első számú vezetőjének kell kezelnie, azzal együtt, hogy a jelenlegi helyzetben egy ilyen feladat valóban komoly kihívást jelent minden vezető számára.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 20. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/20. heti nyerőszámait. Nem volt telitalálatos szelvény, így a jövő héten a várható főnyeremény 1 miliárd 715 millió forint lesz a hatos...

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm