Meat jelly. A traditional dish of Russian and Slavic cuisine from the broth with meat. New Years dish. Close up and horizontal orientation. n

Horror áron mérik a klasszikus szilveszteri csemegét: ennyiért lehet most igazi kocsonyát venni

2022. december 28. 19:02

Talán az egyik legmegosztóbb magyar étel a kocsonya, éppen ezért lehetséges, hogy sokak számára elképzelhetetlen az újév kocsonya nélkül. Bár az elkészítése nem nagy ördöngösség, de lehetetlen keveset készíteni belőle, így sokan döntenek úgy, hogy inkább megveszik az üzletekben, vagy rendelnek egy étteremből. A Pénzcentrum éppen ezért most elkészítette a nagy kocsonyakörképet és összeszedtük, hogy mit mennyiért lehet megvásárolni. Ráadásnak pedig hoztunk egy elronthatatlan receptet is, ha valaki mégis belevágna a főzőcskézésbe.

A magyarok egyik hagyományos szilveszteri étele a kocsonya, ami a pacal mellett talán a legjobban képes sokkolni a külföldről idetévedt embereket. Azonban lehet bármilyen megosztó étel is, sokak számára elengedhetetlen csemege újévkor és karácsonykor. Azonban nem mindenki szeretne belevágni az elkészítésébe, hiszen – bár nem nagy ördöngösség – nagyon pacsás tud lenni a főzése, ráadásul lehetetlenség 1-2 főnyi adagot készíteni belőle.

Ha viszont azok csoportjába tartozunk, akik mennyei csemegeként tekintenek erre a zselés húslevesre és mindenképpen szeretnénk engedni szilveszterkor a vágyunknak, hogy lakmározzunk belőle szerencsére van megoldás, hogy ne kelljen magunknak megfőznünk az ételt. Ebben az esetben is több választási lehetőségünk van: megvásárolhatjuk a csemegét az egyik szupermarketben, vagy akár kicsit drágábban étteremből is rendelhetünk.

Na de hol és mennyiért vehetünk kocsonyát?

Ha boltban szeretnénk megvenni a kocsonyát, akkor szinte mindegyik üzletben találunk belőle a hűtőpultban. Az Aldiban például 360 grammos kiszerelésben árulják a kocsonyát, azaz 1803 forintos/kiló áron tudjuk megvenni. A Tescoban ennél már kicsit drágább ajánlattal találkozhatunk, ugyanis itt Clubcarddal 699 forintért (1997 forint/kiló), míg törzsvásárlói kedvezmény nélkül már 899 forintért vehetünk 350 grammot, azaz 2569 forintért vásárolhatjuk meg kilóját. Ugyanezt a márkát és kiszerelést az Auchanban már 749 forintért vehetjük meg 2140 forintos kilós áron. Itt viszont már nagyobb a választék, ugyanis 799 forintért (2219 forint/kiló) kaphatunk 360 grammos sertés kocsonyát.

A Tescoban és az Auchanban is kapható kocsonyát a kifli.hu-ról és a GRoby-ból is meg tudjuk rendelni, azonban itt már kicsit többe kerül. Mindkét online áruházban a 350 grammos kiszerelést 899 forintért kapható, azaz 2569 forintba kerül egy kiló. Van azonban egy másik opció is a kifli.hu-n, ugyanis 1099 forintért vehetünk 300 gramm Bogádi Kocsonyát is, aminek 3663 forintba kerül kilója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Viszont abban az esetben, ha inkább a házi ízek felé szeretnénk elindulni, akkor akár étteremből is rendelhetünk kocsonyát. Budapesten például a Kéhli és a Náncsi néni vendéglőkből is egyaránt tudunk szilveszterre kocsonyát, vagy akár egyenesen szilveszteri menüt is rendelni:

  • a Kéli étteremből fél liter kocsonyát 2900 forintért tudunk megvásárolni, tehát 5800 forintba kerül 1 liter.
  • a Náncsi Néni Vendéglőjéből 4230 forintért vehetünk meg fél liter kocsonyát, amit december 30-án dél és este 9 között, 31-én dél és fél 4 között, illetve január 1-jén dél és este 9 között tudunk átvenni előzetes megrendelés esetén.

A tökéletes kocsonya titka: Retro kocsonya recept (fokhagymás kocsonya)

Abban az esetben, ha úgy döntünk mégis, hogy a fenti árakat látva mi készítenénk el inkább a finomságot, akkor sincsen még késő belevágni a főzésbe. A kocsonya ugyanis 4-5 óra alatt elkészül és csupán 2-3 óra kell neki ahhoz, hogy megdermedjen. Sertéskocsonya csomagot a főzéshez pedig minden közértben kapunk már:

  • a Sparban az 1 kilós kocsonyacsomag 869 forintba kerül
  • az Aldiban 999 forintért árulnak 1 kiló sertéshúst
  • a Tescoban 1099 forintot kérnek el 1 kiló kocsonyacsomagért
  • a kifli.hu-ról és a GRoby-ról 993 forintért rendelhetünk 1 kilónyi sertes kocsonyacsomagot
  • az Auchanban pedig 666 és 1029 forint között mozog a kilós kocsonyahús ára

Hozzávalók

  • 1 kg sertésfül, sertésfarok és sertésköröm vegyesen
  • 300 g sertésbőr
  • 5 l víz
  • 700 g csülök
  • 500 g füstölt tarja
  • 2 fej fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 db szárított erős paprika ízlés szerint

A retro kocsonya készítése

  1. Szeleteljük fel a húsokat egyforma, viszonylag nagy darabokra (1-1 tányárra való), majd tegyük őket egy nagy fazékba a fokhagymával és a fűszerekkel együtt. Öntsük fel bő vízzel.
  2. Főzzük a kocsonya hozzávalóit kis lángon, éppen csak gyöngyöző vízben, 4 órán keresztül. A kocsonya főzőlevét habozzuk le!
  3. Ha a kocsonya főzés végére értünk, vegyük ki a húsokat és egyenletesen helyezzük el őket tányérokban, vegyesen (a bőrös részeket ízlés szerint kihagyhatjuk). A kocsonya levét szűrjük át, majd öntsük a tányérokba, hogy ellepje a húst. Ha nagyon sok a zsír, leszedhetjük, mielőtt megköt a kocsonya.
  4. Tegyük be a hűtőbe néhány órára, majd tálaljuk megdermedve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem