21 °C Budapest
young woman lying on sofa looking through her online dating app

Ócska trükkel veri át a nőket a modernkori házasságszédelgő: vigyázz, újra szabadlábon van!

2022. február 12. 16:04

Netflix új dokumentumfilmje, a Tinder Swindler egy hírhedt szélhámos történetét meséli el, aki piramisszerűen az egyik nőtől kicsalt pénzből szedi fel másikat, miközben olyan fényűző életet él, amit nekünk olykor elképzelni is nehéz. A több mint 2 órás film nem kevés tanulsággal fűszerezve fedi fel korunk a közösségi média, a randiappok legnagyobb csapdáit, és egy csapásra semmisíti meg azon meggyőződésünket, hogy az interneten bárkit lenyomozhatunk pillanatokon belül.

Netflix új dokumentumfilmje, a Tinder Swindler egy hírhedt szélhámos történetét meséli el, aki piramisszerűen az egyik nőtől kicsalt pénzből szedi fel másikat, miközben olyan fényűző életet él, amit nekünk olykor elképzelni is nehéz. A több mint 2 órás film nem kevés tanulsággal fűszerezve fedi fel korunk a közösségi média, a randiappok legnagyobb csapdáit, és egy csapásra semmisíti meg azon meggyőződésünket, hogy az interneten bárkit lenyomozhatunk pillanatokon belül.

Manapság, amikor már életünk egyre több szegmense költözik át az online térbe, igazán nem meglepő, hogy a szerelmi életünk egy jelentős részét is ott éljük. De míg a személyes adatainkat, fiókjainkat erős jelszavakkal védjük, gyanakszunk minden gyanús e-mailre, álhírre, összeesküvés-elméletre, ha érzelmekről van szó, hajlamosak vagyunk az összes óvintézkedésről egy csapásra megfeledkezni. Olykor egy randiapp nem kevésbé veszélytelen, mint egy kéretlen spam, vagy egy váratlan vírus az eszközeinken.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Netflix új dokumentumfilmje, a Tinder Swindler, ami egy hírhedt szélhámos történetét meséli el, aki a Tinder társkereső alkalmazást használta arra, hogy luxuséletet éljen, miközben Európa-szerte vágta át a nőket. És teszi ezt még most is talán...

Simon Hayut/Leviv giga-milliárdos gyémántkereskedőnek adja ki magát, de gyakran és ügyesen vált személyazonosságai között. A taktika, amivel rá tudja venni a nőket, hogy pénzeljék őt milliárdos létére, nem túl bonyolult, de nagyon hatásos, hiszen nem csak a szeretetre, de az aggodalomra apellál. Összejön egy nővel a Tinderen, elviszi egy költséges és lenyűgöző első randira (pl. egy magánrepülős útra), majd lassan felépíti a kapcsolatukat, úgy mintha valódi lenne. De titokban persze más nőket is fűz, és a tőlük már kicsalt pénzből fedezi a költségeit.


Vádlói, akik a filmben összesen hárman vannak, azt állítják, hogy egy ponton Hayut azt mondta nekik, nagyon aggódik, mert "ellenségei" fenyegetik. Majd, hogy tovább aggódjanak a lányok, vérző fejű testőréről küld nekik fotót, mondván, megtámadták őket, menekülésre kényszerülnek. Mivel sajátját nem használhatta, megkérte a lányokat, igényeljenek a saját nevükre hitelkártyákat, amiket használhat. És a lányok persze örömmel teljesítették a kérését, sorra vették fel a hiteleket, amiből azonban már újabb nőket hódított meg. Gyakorlatilag egy piramisjátékot épített fel.

A The Times of Israel szerint már csaknem 10 millió dollárt csalt ki Európa-szerte a nőktől ezzel a módszerrel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csalók mindenütt

A Pénzcentrum oldalán is rendszeresen beszámolunk adathalász bűncselekményekről, gyanús telefonhívásokról, melyeknek célpontja gyakran a legsérülékenyebb társadalmi rétegek, úgy mint az idős emberek, az otthon kisgyermeküket gondozó anyák, de ezek szerint az egyedülálló fiatal nők is közéjük tartoznak, akik olykor talán túl naivan állnak a férfiakhoz. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az óvatosságra!

Ki ekkora hülye?

Persze első blikkre mindenkinek az jut eszébe, aki még nem volt ilyen helyzetben: mennyire kell ostobának lennie annak a nőnek, aki beveszi mindezt? Ez a hozzáállás azonban nagyon káros.  Gondoljunk csak bele, az ember pszichéje úgy működik, hogy egy szépen, lassan, óvatosan felépített történetben, amiben ő kifejezetten hinni akar, hinni is fog, és az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodik – még akkor is amikor egy külső szemlélő már rég látja, hogy ez kamu.

Mielőtt pálcát törnénk a filmben megszólaló három áldozat felett, tartsuk fejben, hogy bárki, de tényleg bárki válhat ítélkezőből netes csaló áldozatává a másodperc törtrésze alatt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem